Uspostavljanje navike redovnog vođenja računa o zubnoj higijeni u ranim godinama kod mališana prvi je korak prema zdravim i belim zubima. Do desete godine života decu je potrebno nadgledati tokom pranja zuba. Mlađa deca ne znaju kako se pravilno peru zubi i nisu sposobna da razumeju posledice koje neredovno i nepravilno pranje zuba može da izazove.

Bebe i pranje zuba

Dečiji stomatolozi savetuju uvođenje rituala pranja zuba od najranijih godina života, dakle čak i kada su u pitanju bebe. Najzgodniji položaj za pranje zuba kod beba jeste dok leže, tako da im je glava postavljena blizu roditelja. Blizina i kontakt očima koji tokom tog rituala ostvarite uliće bebi osećaj sigurnosti. Tokom pranja zuba slobodno koristite prst kako biste držali usnice i tako sebi omogućili da doprete do svih zubića.

zubar

Nekoliko korisnih saveta dečijih stomatologa za pranje zuba kod dece

Deci se zubi moraju prati makar dva puta dnevno – ujutru i uveče pred spavanje. Ukoliko za to imate vremena, slobodno možete i više puta.  Pritom, dečiji stomatolozi savetuju korišćenje malih i mekanih četkica. Obim glave četkice neka je što manji, a vlakna mekana i nežna. Nema potrebe za korišćenjem velikih količina paste, kažu stručnjaci da je optimalna količina srazmerna veličini nokta na dečijem malom prstu.

Kako bi bili sigurni da niste ništa zaboravili, zube Vaše dece perite uvek istim redosledom – iznutra, spolja i na kraju gornje površine. Obavezno se pozabavite i linijom desni. Tokom procesa pranja zuba dece budite nežni, četkajte pod blagim pritiskom i kratkim pokretima.

Pranje zuba može biti zabavno

Mnoga deca se ne osećaju prijatno tokom pranja zuba, i zbog toga često odbijaju to da rade ili puste neku suzicu.Međutim, pranje zuba može biti itekako zabavno. Dok mu perete zube, detetu dajte igračkicu koja će mu odvući pažnju. Pustite muziku, pevajte ili pričajte priče kako biste stvorili pozitivnu atmosferu za vreme procesa pranja zuba. Nemojte prati zube uvek na istom mestu, promenite okruženje tako što ćete se premestiti u krevet ili na sofu.

Saveti za pranje zuba dece stare preko četiri godine

Kod dece stare četiri i više godina, dečiji stomatolozi savetuju promenu kada je reč o veličini zubne četikice. Naime, slobodno možete koristiti četkice sa nešto većim obimom glave. Pranje zuba kod deteta više ne morate obavljati u ležećem položaju, sada je Vaše dete dovoljno staro da sedi u krilu i glavicu nasloni na Vaše rame. Sve ostalo, kažu dečiji stomatolozi, neka ostane isto: četkajte kratkim pokretima pod blagim pritiskom i ne zaboravljajte da četkate sve zubne površine, kao i liniju desni.

Pranje zuba kod školaraca

Polazak u školu za svako dete znači mnogo promena i novih obaveza. U tom uzrastu vreme je da ga privikavate i učite samostalnom pranju zuba. Međutim, uvek budite prisutni kako biste nadgledali i pomagali proces pranja zuba. Dečiji stomatolozi naglašavaju da se dodatna pažnja u tom uzrastu mora posvetiti novim mlečnim zubima koji se počinju pojavljivati. Deca starosti od deset do dvanaest godina trebalo bi da su samostalna kada je reč o pranju zuba.

Redovni odlasci kod zubara još od malih nogu neće dozvoliti detetu da razvije strah od zubara. Vaše je samo da izaberete dobrog dečijeg stomatologa, za koga provereno znate da je dobar stručnjak, ali i da ga dece vole.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/05/zubar.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/05/zubar-150x150.jpgadminZdravljeUspostavljanje navike redovnog vođenja računa o zubnoj higijeni u ranim godinama kod mališana prvi je korak prema zdravim i belim zubima. Do desete godine života decu je potrebno nadgledati tokom pranja zuba. Mlađa deca ne znaju kako se pravilno peru zubi i nisu sposobna da razumeju posledice koje neredovno...