Zlatni retriverZlatni retriver je jedna od najomiljenijih vrsta kućnih ljubimaca. Ova rasa je poznata po svojoj vernosti i razigranosti, kako kod kuće, tako i na izložbama ili tokom lova.

Postoje dve kategorije zlatnih retrivera – oni za izložbe i „terenski“. Oni koji se koriste kao tragači ili vodiči su neznatno manji od druge kategorije i tamnije dlake. Psi koji se neguju za izložbe su veći, svetliji i imaju sjajniju i dužu dlaku.

Zlatni retriver karakteristike

Bez obzira na izgled, zlatni retriveri su izuzetno nežni i umiljati. Ovi psi su veoma inteligentni i strpljivi. Takođe, čini se da intuitivno osećaju u kakvom je raspoloženju njihov gazda i ponašaju se shodno tome. Uprkos tome što su veliki, zlatni retriveri su nežni i vole decu koja znaju kako da postupaju sa kućnim ljubimcima.

Dresura

Dresura zlatnog retrivera može biti jako zabavna, jer ne zahteva puno vremena i pažnje. Ako ne želite da mu usađujete nikakve posebne navike, sasvim je dovoljno da ga sami učite osnovnim stvarima. Ovi psi vole da se igraju i uče trikove, pa ako hoćete da naučite svog retrivera da nosi kolačić na njuški dok mu ne zapovedite da ga pojede, samo napred, njemu će sigurno biti zabavno.

Zlatni retriveri su poznati po svojoj poslušnosti, jer su sposobni da se potpuno skoncentrišu na svoje dresere. Ove pse možete dobro istrenirati u brzini i okretnosti i vrlo su izdržljivi i energični.

Zlatni retriveri takođe mogu služiti u različite svrhe, a ne biti samo ljubimci. Mogu se izdresirati da budu psi vodiči slepim ljudima, kao i ljubimci (u terapeutske svrhe) u staračkim domovima. Često se koriste kao psi tragači i u spasilačkim misijama. Međutim, iako su u traganju i spašavanju veoma dobri, njima to vrlo teško pada jer se lako vezuju za ljude.

Nega

Zlatni retriveri ne zahtevaju nikakvu posebnu negu u odnosu na ostale vrste pasa, bez obzira na to da li ga držite kao običnog ljubimca ili ga spremate za izložbe. Trebalo bi da ga iščetkate po nekoliko puta nedeljno i okupate bar dvaput mesečno. Pošto mu je dlaka dugačka, dosta se linja. Ukoliko mu nokti nepravilno rastu, podsecajte ih kako ne bi povredili šape.
Ako ovakvog psa spremate za izložbu, onda zahteva nešto više nege, posebno ako želite da mu dlaka bude u savršenom stanju. U tom slučaju ga češće kupajte i četkajte. Takođe, češće mu secite nokte i dlake na zadnjem delu nogu kako bi izgledali urednije.

Zdravlje

Nažalost, zlatni retriveri su podložni različitim vrstama naslednih bolesti koje mogu znatno uticati na njihovo zdravlje i dužinu života. Najmarljiviji odgajivači ovih pasa testiraju svako štene kako bi na vreme uočili anomalije i sprečili da se oboleli psi dalje razmnožavaju kako bi umanjili broj obolelih jedinki. Zbog toga su ovi psi skupi i cena im nekad dostiže i 800 dolara, kada uz psa dobijate i potvrdu da je potpuno zdrav i nema predispozicija za nasledna oboljenja.

Uobičajeni zdravstveni problemi su:

Otoci tkiva oko kolena i na bedrima

Očna i srčana oboljenja

Da li je zlatni retriver pravi ljubimac za Vas?

Ako tražite razigranog, vernog i inteligentnog psa za ljubimca, zlatni retriver je pravi izbor. Ipak, pre nego što kupite jednog, razmislite da li zaiste možete da izađete na kraj sa velikim, energičnim psom. Ako imate dovoljno vremena da se posvetite njegovom treningu i nezi i ne smeta Vam da svakodnevno čistite dlake koje mu neprestano opadaju, onda je zlatni retriver savršen za Vas.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/12/Zlatni-retriver-.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/12/Zlatni-retriver--300x260.jpgadminKućni ljubimciZlatni retriver je jedna od najomiljenijih vrsta kućnih ljubimaca. Ova rasa je poznata po svojoj vernosti i razigranosti, kako kod kuće, tako i na izložbama ili tokom lova. Postoje dve kategorije zlatnih retrivera – oni za izložbe i „terenski“. Oni koji se koriste kao tragači ili vodiči su neznatno manji...