Zeleni čaj je fantastičan „ključ“ ukoliko želite vitku liniju.Zeleni čaj se preporučuje svakom ko je na dijeti jer sprečava napade gladi a da biste sprečili prejedanje, morate piti 2-3 šolje zelenog čaja svakoga dana.

Sada ćemo opisati i na koji način zeleni čaj sprečava napade gladi.

Smatra se da je zeleni čaj najzdravije piće na planeti, jer sadrži neverovatno mnogo nutrijenata i antioksidanasa koji imaju jak uticaj na organizam. Sadrži nekoliko bioaktivnih supstanci u svom lišću koji ga čine izuzetno zdravim pićem.

Ovaj čaj je prebogat vitalnim sastojcima koji su neophodni organizmu. Ljudi koji redovno piju zeleni čaj i tako unose sve te zdrave sastojke su bolje „zaštićeni“ od mnogih terminalnih bolesti. Neki od tih ključnih nutrijenata su polifenoli poput katehina i flavonoida, fantastičnih antioksidanasa koji poboljšavaju generalno funkcionisanje organizma.
Ovi nutrijenti sprečavaju nastanak slobodnih radikala u organizmu i štite molekule i ćelije od oštećenja. Slobodni radikali su odgovorni za prerano starenje i nastanak raznih bolesti.

zeleni caj

Ne smemo zaboraviti ni jedan od ključnih sastojaka zelenog čaja, epigalokatehin galat (EGCG) koji ovaj napitak čini primenjivim u razne medicinske svrhe.

U manjim količinama zeleni čaj sadrži i dosta minerala koji su veoma važni za zdravlje. Dokazano je da je zeleni čaj uvek bolji izbor od svih drugih pića. Takođe sadrži i kofein, koji je poznat stimulans – naravno, sadržaj kofeina je znatno manji nego u kafi.

Ukoliko imate naviku da često pijete kafu, možete prestati odmah. Kafa sadrži mnogo kofeina koji često dovodi do blokade neurotransmitera poznatog kao adenozin. U tom kontekstu, kofein povećava šanse od oštećenja neurona i opadanja koncentracije drugih neurotransmitera poput norepineferina i dopamina.

Kofein u manjim količinama je dobar za pamćenje, učenje, pomaže kod poboljšanja brojnih moždanih funkcija uključujući koncentraciju, budnost, raspoloženje i pamćenje. Za ovo je zeleni čaj idealan, jer sadrži umerenu dozu kofeina koja je potrebna telu.

Zeleni čaj takođe sadrži aminokiselinu teanin, koja omogućava bolji protok krvi kroz mozak i poboljšava funkciju neurotransmitera GABA. GABA je vezan za anksioznost, tako da zeleni čaj i na to ima povoljno dejstvo; takođe, poboljšava funkciju alfa-talasa i dotok dopamina u mozak.

Koliko su do sada istraživanja pokazala, ova kombinacija kofeina i teanina je jedinstvena kombinacija koja poboljšava navedene moždane funkcije. Zeleni čaj je znatno bolji za koncentraciju od bilo koje kafe, jer sadrži optimalnu količinu kofeina.

Zeleni čaj je takođe dobar i kao energetsko piće. Lako će vam dati snagu da obavite bilo koji fizički posao. Opuštenost i letargija koju osećate nakon što popijete kafu se ne dešavaju nakon što popijete zeleni čaj.

Zeleni čaj takođe sadrži i značajan nutrijent koji pomaže u sagorevanju masti. Čak i samo redovna konzumacija zelenog čaja bez držanja dijete sprečava taloženje masnoća u organizmu. Zato je vrlo pametan izbor da kalorični čaj sa dodatkom mleka ili kafu sa mlekom zamenite zelenim čajem.

Zeleni čaj takođe pomaže u ubrzavanju metabolizma i povećava „proizvodnju“ energije do 4%.
Sve ovo navedeno vas je verovatno impresioniralo, ako do sada već niste znali. Zato ne oklevajte, nego već danas uvedite pijenje zelenog čaja u redovnu dnevnu rutinu.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2016/05/zeleni-caj.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2016/05/zeleni-caj-150x150.jpgadminDijete i ishranaZeleni čaj je fantastičan „ključ“ ukoliko želite vitku liniju.Zeleni čaj se preporučuje svakom ko je na dijeti jer sprečava napade gladi a da biste sprečili prejedanje, morate piti 2-3 šolje zelenog čaja svakoga dana. Sada ćemo opisati i na koji način zeleni čaj sprečava napade gladi. Smatra se da je zeleni...