Zašto pupak boli ?

Pupak je mesto na kom se nalazila pupčana vrpca u prenatalnom periodu čoveka. Preko pupčane vrpce se plod u majčinoj utrobi hrani, a prilikom rođenja, ona se preseca u na mestu gde se ona nalazila ostaje „ožiljak” – pupak.

Bolovi u predelu pupka osim što nisu retka pojava, nisu uvek ni za zanemarivanje, jer postoje slučajevi bola u pupku koji mogu biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kada je u pitanju bol u pupku, pre svega je važan intenzitet samog bola i u kojim slučajevima se javlja – da li pri fizičkoj aktivnosti ili prilikom mirovanja, da li je bol intenzivan ili je u vidu blagog nelagodnog osećaja, kao i sama lokalizacija bola. Naravno, prilikom pojave bolova u predelu pupka, najvažnije je da se odmah javite lekaru i da mu što detaljnije objasnite sve gore navedene stvari kako bi se uzrok bola u pupku što preciznije dijagnostifikovao, jer uzroci bolova u pupku i oko pupka mogu biti najrazličitije prirode.

Bol oko pupka mogući uzroci

Kao što smo već napomenuli, bol u stomaku oko pupka može biti uzrokovan različitim zdravstvenim tegobama, a ovo su neki od najčešćih:

Upala slepog creva – Bol u stomaku oko pupka je jedan od simptoma upale slepog creva. Bol se najčešće prvo javlja u sredini stomaka, pa se zatim širi desno od pupka, odnosno ispod pupka. Dakle, bolovi oko pupka sa desne strane mogu biti prvi simptom upale slepog creva i u tom slučaju dolazi do rutinske hirurške intervencije.

Čirevi – Bolovi u predelu pupka se mogu javiti usled postojanja čireva na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Kada su pitanju čirevi, oni neretko mogu biti i asimptomatski, a kada ih ima, najčešći simptom jeste bol između pupka i prsne kosti. Kod manje ozbiljnih slučajeva, čirevi se obično tretiraju lekovima i promenom stila života (bez kafe, alkohola, cigareta i korigovanjem ishrane).

Problemi sa žuči – Žučni kamenac može biti uzrok bolova kod pupka, kao i bolova ispod rebara na desnoj strani.

Kila – Predstavlja pojavu da meko tkivo izviri kroz slabe tačke u trbušnim mišićima. Manifestuje se u obliku izbočine na jednoj strani prepone. Kila sama po sebi nije ozbiljna, mada može doći do ozbiljnih komplikacija. Bol u stomaku ispod pupka i u području prepona može biti uzrokovan upravo kilom i može biti intenzivniji prilikom kašljanja i naginjanja.

Kronova bolest – Ova bolest predstavlja upalu u sluznici probavnog sistema. Njeni najčešći simptomi su proliv, sluzava i krvava stolica, hroničan umor i bolovi u pupku.

Ciste na jajnicima – Bol u stomaku oko pupka može biti izazvan cistama na jajnicima, koje predstavljaju vrećice ispunjene tečnošću koja se nalazi u jajniku. Ciste na jajnicima su uglavnom bezopasne, mada ima slučajeva, iako retkih, kada mogu biti zloćudne. Jedan od najčešćih simptoma cista na jajnicima jeste bol ispod pupka i oko pupka.

Mokraćne infekcije – One uključuju bubrege, mokraćne kanale, bešiku i uretru. Upala nekog od ovih organa, a naročito bešike može izazvati bol u stomaku ispod pupka. Upale mokraćnih kanala leče se antibioticima.

Upala pankreasa – Pankreatitis može uzrokovati bol iznad pupka, jer prilikom upale gušterače sokovi i enzimi koje ona proizvodi napadaju tkivo i uzrokuju njeno oticanje.

Operacija – Ukoliko je osoba nedavno imala neku operaciju abdomena, normalno je da se nekad pojave bolovi u predelu pupka. Ova pojava uglavnom nije ozbiljna i trebalo bi da nakon perioda oporavka nestane.

Crevna viroza – Čiji je uzrok virus, može uzrokovati bol u stomaku oko pupka, a osim toga, njeni simptomi mogu biti i nizak krvni pritisak, proliv, suva usta, povraćanje, grčevi itd.

Problemi sa tankim crevom – S obzirom na to da se tanko crevo nalazi u liniji pupka, bilo koja infekcija tankog creva može izazvati bol, naročito desno od pupka.

Nuspojave nekih lekova – Konzumiranje određenih lekova mogu izazivati bol u predelu oko pupka i zato je važno da se, ukoliko konzumirate neke lekove, odmah javite svom lekaru kako bi vam korigovao terapiju.

Trovanje hranom – Ovo je jedan od najčešćih uzroka kada je bol u stomaku oko pupka u pitanju.

Menstrualni bolovi – Jasno je da se ovo može javiti samo kod ženske populacije. Bol u stomaku ispod pupka je najčešći simptom menstrualnih bolova i to je sasvim prirodna pojava.

Preterana fizička aktivnost – Bolovi u predelu pupka neretko mogu biti izazvani prekomernom fizičkom aktivnošću ili nekim drugim fizičkim naporom. Zato je važno da budete umereni u svemu.

bol u pupku

Upala pupka

Upala pupka ili stručno omfalitis jeste infekcija pupka koja je ozbiljna, a ne tako retka pojava. Upala pupka zahvata kožu i potkožno tkivo iz neposredne okoline pupka, a često je izazvana Staphylococcus aureus bakterijom. Tada pupčana ranica počinje da vlaži, što uzrokuje gnojenje i sukrvicu. Predeo oko pupka crveni i otiče, a pored bolova u predelu pupka javlja se i visoka temperatura, gubljenje apetita i povraćanje. Kada je infekcija pupka u pitanju, veoma je važno lečenje, koje je lokalno i opšte (antibiotici) kako ne bi došlo do sepse.

Omfalitis je najčešća infekcija pupka, ali pored njega postoje i druge kao što su:

  • Blenoreja (vlaženje pupka) – Laka površna infekcija, koja se manifestuje nakupljanjem bistrog i skrvičavog sekretima u udubljenju pupka.
  • Granulom pupka (fungus) – Izraslina na pupku veličine graška. Leči se rastvorom antiseptika ili nekim rastvorom joda.
  • Ulcus umbilici – Razvija se iz omfalitisa i predstavlja gnojavu ranicu, a leči se lokalnom obradom rane
  • Gangrena umbilici – Veoma retko i ozbiljno oboljenje koje zahvata pupčani patrljak. Gangrena umbilici može da zahvati kožu i sve slojeve trbušnog zida, a leči se hirurškom intervencijom i antibioticima.

Bolovi oko pupka u ranoj trudnoći

Ovo je još jedan uzrok bola kod pupka koji je rezervisan samo za ženski deo populacije. Iako je ova pojava u ranoj trudnoći veoma česta, bolovi oko pupka u ranoj trudnoći ipak mogu biti znak neke ozbiljne zdravstvene tegobe, zato je važno da o tome obavestite svog lekara koji vam vodi trudnoću.

Bilo koji od gore navedenih uzroka bola u predelu pupka može biti uzrok i bola kod trudnica. U najvećem broju slučajeva u pitanju je sasvim prirodna pojava u trudnoći, jer se tada telo žene menja, ali za svaki slučaj treba obavestiti lekara ukoliko postoje bolovi u pupku.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/07/bol-u-pupku.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/07/bol-u-pupku-150x150.jpgadminZdravljeZašto pupak boli ? Pupak je mesto na kom se nalazila pupčana vrpca u prenatalnom periodu čoveka. Preko pupčane vrpce se plod u majčinoj utrobi hrani, a prilikom rođenja, ona se preseca u na mestu gde se ona nalazila ostaje „ožiljak” – pupak. Bolovi u predelu pupka osim što nisu retka...