Ako imate mačku, vrlo je verovatno da će vaši mali prijatelj zaspati na svemu što mu se čini prikladnim – uključujući i vas. Da li ste se ikada zapitali zašto mačke spavaju na ljudima?

 

Ovo ponašanje je prilično često za mačiće, ali zašto toliko mačaka voli da spava na krilu ili grudima svojih vlasnika? Da li se tamo osećaju sigurnim i bezbednim?

 

Možda se osećaju spokojnim, znajući da im se ništa loše neće desiti ako se nalaze blizu vas?

Mačke vole toplinu

Da li ste ikada primetili koliko mačka voli da se osunča na prvim jutarnjim zracima sunca? Bez obzira na to da li se nalazi na prozoru ili podu, mačka uživa u suncu.

Verovatno ste i sami primetili da mačke vole topla mesta. Receptori za temperaturu kod mačaka, posebno na njihovom licu, su veoma osetljivi i one stalno traže toplotu.

 

Mačke traže spoljni izvor temperature, tako da njihova tela ne moraju da troše previše energije kako bi se zagrejali. Verovatno se zato često budite sa svojim ljubimcem na svojoj glavi – jer je vaše lice veoma toplo. Jedan od odgovara na pitanje, zašto mačke spavaju na ljudima.

Mačke vole komfor

Mačke spavaju po petnaest sati dnevno ili više, tako da vole udobna mesta gde mogu da dremnu. Bez obzira na to da li je reč o sofi ili njihovom mekom kutku, mačke vole meko i mirno mesto na kome mogu da se opuste.

Zamislite samo kako se mačka prijatno oseća kada vas pronađe ispod gomile mekih čaršava. Vaš stomak tada postaje najmekše mesto na zemlji da mačke spavaju, mnogo bolje nego bilo kakav jastuk.

Mačke vas obožavaju (verovali ili ne)

Ako ste poput većine ljudi, sigurno veći deo dana (ili noći) provodite radeći. Kada konačno dođete kući, vaš krzneni prijatelj želi samo da bude sa vama i čekaće da sednete ili legnete kako bi se popeo na vas.

Zbog čega? Jer vas vaš ljubimac sigurno voli.

To je način na koji mačke pokazuju svoje poverenje. Svo to sedenje u krilu, trljanje o vas i maženje govore samo o jednoj stvari – mačka vas obožava.

Kada vaša mačka pokaže ove znake ljubavi i kada skoči na vas u krevet, uzvratite joj pažnju i ljubav.

Osećaju se sigurnim i bezbednim

Svakome je potrebna sigurnost. Ni mačka nije izuzetak. Kada vaša mačka traži prikladno mesto za spavanje, ona ne želi samo komfor i toplinu, već i sigurno mesto.

Kada je tu osoba koju mačka voli, nema opasnosti od grabljivaca, tako da mačka može spavati bezbrižno.

Vaš umirujuć miris i zvuk

Prirodni zvukovi i mirisi vašeg tela umiruju mačku i ona lako zaspi kada se popne na vas. Stabilan ritam otkucaja vašeg srca i ritmičko disanje će lako uspavati mačku.

I vaš miris je prijatan za mačku i ona ga povezuje sa brigom, negom i sigurnošću koju joj pružate.

 

Vi ste omiljena “stvar” vaše mačke

Mačke se vezuju za teritoriju, a vole da kao teritoriju obeležavaju i ljude. Ako vaša mačka spava na vama, to je znak poverenja, pošto vas smatra najsigurnijim mestom na svetu.

Nadam se, da sam vam dala odgovor na pitanje, zasšto mačke spavaju na ljudima?

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/macke-spavaju.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/macke-spavaju-150x150.jpgadminKućni ljubimcimačkeAko imate mačku, vrlo je verovatno da će vaši mali prijatelj zaspati na svemu što mu se čini prikladnim – uključujući i vas. Da li ste se ikada zapitali zašto mačke spavaju na ljudima?   Ovo ponašanje je prilično često za mačiće, ali zašto toliko mačaka voli da spava na krilu...