Zašto kosa opadaLoše životne navike, bolesti, nasleđe i nepravilna nega faktori su koji negativno utiču na kvalitet dlake i zdravlje kosmatog dela glave.

Delimičan ili potpun gubitak kose nastaje usled hormpnalnog disbalansa, genetskog nasleđa, loših životnih navika, lokalnih ili sistemskih bolesti, i starenja. Pod uticajem ovih faktora kosa gubi elastičnost, sjaj, tanji se i vremenom počinje da opada. Ukoliko ste zabrinuti zbog preteranog opadanja kose, obavezno se obratite dermatologu koji će na pravi način da proceni problem, otkrije uzrok i ponudi najbolje rešenje.

Najčešći uzroci preteranog opadanja kose

Nepravilna nega

Ukoliko se nepravilno koriste, hemijska sredstva za tretiranje kose – farbe, toneri, izbeljivači, kiseline za minival i sredstva za ispravljanje kovrdža – negativno utiču na kvalitet vlasi i ošteću-^ ju kosu. Takođe, konstantno zatezanje kose može da izazove njeno opadanje, naročito u predelu slepoočnica i uz ivicu čela. Zato frizure poput konjskog repa i pletenice ne bi trebalo da se jako zatežu, niti da se nose često, već da se kombinuju sa frizurama u kojima je kosa puštena ili labavije pokupljena. Šamponiranje, češljanje i četkanje mogu takođe da oštete kosu, ali i da uzrokuju njeno lomljenje. Kada je mokra, ona je i osetljivija, pa treba izbegavati energično trljanje peškirom, grubo češljanje i četkanje.

Porođaj

Zbog visokog nivoa estrogena tokom trudnoće veliki procenat vlasi je u fazi rasta, pa je kosa bujna i izgleda mnogo zdravije. Međutim, nakon porođaja, nivo estrogena pada, a veći broj vlasi prelazi u fazu mirovanja, što nakon izvesnog vremena dovodi do pojačanog opadanja kose.

Loše prehrambene navike Kod osoba koje drže stroge dijete ili imaju izuzetno loše navike u ishrani može se javiti nedostatak proteina. Telo će čuvati proteine tako što će zaustaviti rast vlasi i prevesti ih u fazu mirovanja. Dva do tri meseca nakon toga može se javiti veoma izraženo opadanje kose.

Lekovi

Neki medikamenti (lekovi protiv artritisa, depresije, srčanih smetnji, visokog krvnog pritiska) mogu izazvati privremeno opadanje vlasi. Velike doze vitamina A takođe mogu da izazovu proređivanje kose.

Kontraceptivne pilule
Žene kojima kosa opada prilikom uzimanja kontraceptivnih pilula obično imaju naslednu tendenciju ka opadanju kose. Ukoliko dođe do proređivanja kose, potrebno je da se konsultujete sa lekarom i u dogovom sa njim izaberete drugu vrstu pilula.

Hirurške intervencije i bolesti
Hirurška intervencija ili stresni događaji mogu da izazovu pojačano opadanje kose. Ovo stanje prolazi samo od sebe nakon nekoliko meseci, ali kod osoba sa teškim hroničnim bolestima opadanje kose može i da potraje.

NORMALAN RAST KOSE

Oko 90 % vlasi raste istovremeno, a faza rasta traje između dve i šest godina.
10% kose je u periodu mirovanja koji traje dva do tri meseca. Nakon te faze dlaka opada.
Kada vlas kose otpadne, zamenjuje je nova koja raste iz istog folikula i ciklus rasta počinje iznova.
Vlas kose izraste oko 12 mm mesečno.
Zdrav čovek gubi od 50 do 100 vlasi dnevno.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/09/Zašto-kosa-opada.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/09/Zašto-kosa-opada-300x232.jpgadminNega i lepotaLoše životne navike, bolesti, nasleđe i nepravilna nega faktori su koji negativno utiču na kvalitet dlake i zdravlje kosmatog dela glave. Delimičan ili potpun gubitak kose nastaje usled hormpnalnog disbalansa, genetskog nasleđa, loših životnih navika, lokalnih ili sistemskih bolesti, i starenja. Pod uticajem ovih faktora kosa gubi elastičnost, sjaj, tanji...