Kada prvi put odete nekom endokrinologu i on na osnovu vaših simptoma posumnja na oboljenje štitne žlijezde, prvo što će vam testirati će biti TSH. Svaki endokrinolog će vam objasniti da je to pouzdan test za provjeru funkcionisanja šitne žlijezde (bilo da je u pitanju oboljenje hipotireoza ili hipertireoza) i da je TSH mjerilo po kojem trebate dozirati svoje lijekove odnosno hormone štitne žlijezde. Reći će vam, na primjer, da što je vaš TSH bliži nuli, imate veće šanse da obolite od osteoporoze ili da dobijete srčani udar. Ili će vam reći da dok pijete hormone vaš TSH mora iznositi od 1.0-2-0 ili bilo koju drugu vrijednost.

Međutim, iskustva mnogih pacijenata pokazuju da su takve tvrdnje totalno pogrešne. Iskustva pokazuju a ja potpisujem.

Ne samo da se pacijentima sa OČITIM simptomima hipotireoze kaže da nemaju problema sa štitnjačom zbog ‘normalnih’ vrijednosti hormona TSH (tj TSH se nalazi u okviru referentnih vrijednosti), nego im se i doza hormona odnosno lijekova određuje na osnovu vrijednosti TSH dok piju te lijekove IAKO ti isti pacijenti i dalje pate od istih tipičnih simptoma hipotireoze dok im je TSH u okviru referentnih vrijednosti.

Šta je u stvari TSH?

U našem tijelu, TSH (Thyroid Stimulating Hormone – hormon koji stimuliše štitnjaču) sintetiše i izlučuje naša pituitarna žlijezda – hipofiza. Dakle, TSH je hormon hipofize a ne štitnjače. TSH možete posmatrati kao nekog glasnika koji kuca na vrata vaše štitnjače. Njegova svrha je da reguliše rad vaše štitne žlijezde – da joj kaže da proizvede više hormona, ili da joj kaže da proizvede manje. Kod zdravog čovjeka, sadržaj te poruke će zavisiti od toga dali se u vašoj krvi nalazi premalo ili previše hormona naspram onoga koliko je vašem tijelu inače potrebno.

Kada štitna žlijezda ne radi kako treba, djelimično i li u potpunosti, količina hormona TSH se gomila i gomila u organizmu jer taj hormon radi upravo to – podstiče štitnu žlijezdu na rad. Baš zato će na vašim rezultatima vjerovatno biti vrijednost TSH-a preko normalne granice. I obrnuto, ako štitna radi previše nije joj potreban hormon koji će je podsticati na rad te će TSH biti ispod nivoa normalne vrijednosti.

Kada se počelo sa TSH analizom?

Test na TSH je razvijen u sedamdesetim godinama prošlog vijeka, i tada je oko 200 volontera testirano da bi se utvrdila tzv ‘normalna’ vrijednost ovog hormona. Naravno, svi volonteri su imali zdravu štitnu žlijezdu i nisu imali problema sa viškom ili manjkom hormona. Utvrđeno je da bi normalne vrijednosti TSH hormona bile 0,2-4,2.

Ali opet, šta ako su neki od tih volontera, pa makar i 5% njih bili na ivici hipotireoze, i sa tim svojim TSH hormonom od 4,2 su značajno pomjerili ‘normalnu’ granicu prema gore? Koliko ljudi sa TSH od 4.0 je rečeno da su u okviru normalnih vrijednosti i da nemaju nikakvih zdravstvenih problema dok su oni proživljavali najgore moguće simptome? I opet, svako je čovjek za sebe, možda se ja bolje osjećam kada mi je TSH bliži 0, dakle ispod 0,2… Sve je individualno.

Zar neko treba čekati da mu TSH pređe granicu od 4,2 da bi mu dijagnostifikovali bolest a on, sa druge strane, ima sve očite simptome bolesti – usporenost, pospanost ili možda višak kilograma?

Kako je moguće da se bolest štitne žlijezde određuje prema vrijednosti hormona druge žlijezde, u ovom slučaju hipofize?

Sada ću napisati po ne znam koji put – da bi se u potpunosti isključila ili potvrdila bolest štitne žlijezde, ono što trebate da uradite su: fT3, fT4 i oba antitijela (ATPO i Atg). Ne T3, ne T4, ne TSH jer vam oni neće dati nikakav uvid u vaše stanje. fT3 i fT4 su slobodni hormoni koji kruže vašim tijelom i daju vam energiju i jedino njihove vrijednosti vam jasno govore šta se dešava u vašem tijelu. Sve ostalo je mazanje očiju i pražnjenje vaših džepova.

Ali zašto forsiraju testiranje TSH?

Jer hipotireozu (a svako oboljenje štitnjače na kraju završi hipotireozom) liječe sa levotiroksinom ili nekim drugim lijekom kome je jedini sastojak T4, a T4 kada dostigne optimalnu dozu u krvi, tj rang normalnih vrijednosti, snižava TSH. I onda se desi da je TSH niži (kako i treba da bude), fT4 ili T4 u okviru normalnih vrijednosti vi ste navodno zdravi. Nalazi su vam super. Pih!

Tako sam i ja bila super, baš. Sa fT3 hormonom u tragovima, sa 10kg viška i bukvalno sa ‘rupama’ na glavi od opadanja kose. Da ne spominjem kako je to sve uticalo na moj trening, posao i društveni život.

Zato, batalite taj TSH. Njegova vrijednost jeste i uvijek će biti samo broj. Ono što je bitno su simptomi, kako se osjećate i u to treba da ubijedite vašeg endokrinologa. Ako ne želi da vas sluša, promijenite ga. Bar endokrinologa ima…

Ova bolest mijenja život i zahtjeva određeno prilagođavanje, ali terapija je od ključne važnosti jer bez nje – pa, nećete preživjeti. Uzmite svoje zdravlje u svoje ruke, čitajte, pišite, idite drugim doktorima dok god ne osjetite da ste bolje. Stvarno bolje, oni stari vi. Tada ćete znati da ste na pravom putu. I onda samo tako nastavite.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/tsh-test.jpeghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/tsh-test-150x150.jpegadminZdravljeKada prvi put odete nekom endokrinologu i on na osnovu vaših simptoma posumnja na oboljenje štitne žlijezde, prvo što će vam testirati će biti TSH. Svaki endokrinolog će vam objasniti da je to pouzdan test za provjeru funkcionisanja šitne žlijezde (bilo da je u pitanju oboljenje hipotireoza ili hipertireoza)...