Jedan od pokazatelja bolesti prostate jeste bolest desni, koja može da pokaže simptome upale prostate prilikom otežanog mokrenja. Veza između bolesti desni i upale prostate ukazuje na prostatitis.

Prostatitis je zapaljenje prostate, a svako zapaljenje predstavlja odbrambrenu reakciju organizma na štetne agense. Ti agensi mogu biti biološki (bakterije, virusi, gljivice i sl.), hemijski, fizički i mehanički. Zapaljenje prostate najčešće izazivaju biološki agensi, a postoji akutni i hronični prostatitis.

Akutni prostatitis počinje naglo, sa skokom temperature i preko 39 stepeni. Akutni prostatis manifestuje se sledećim simptomima: glavobolja, malaksalost, gubitak apetita, povraćanje, jeza i drhtavica. Mokrenje je otežano, učestalo i bolno.

Hronični prostatitis može nastati posle akutnog zapaljenja prostate ukoliko ono nije pravilno lečeno. Međutim, hronični prostatitis može od samog početka biti takav, tj. ne mora mu prethoditi akutna faza bolesti. Simptomi se ne moraju ispoljiti u potpunosti, ili mogu biti veoma blagi. Povremeno se mogu naći bakterije u mokraći.

Studija o prostatitisu obuhvatila je 27 muškaraca, starih 21 godinu i više. Svi pacijenti imali su prostatitis, ali i umerene do teške bolesti desni. U toku studije, sprovedeno je lečenje bolesti desni, pri čemu je posle četiri do osam nedelja utvrđeno vidno poboljšanje desni, ali i tegoba sa prostatom. Sa druge strane, ljudi koji nisu primali nikakvu terapiju, poboljšanje su osetili u periodu od 21. do 27. nedelje.

Zbog svega ovoga, dr Nabil Bisada sa Univerziteta u Klivlendu, navodi da studija pokazuje da bolest desni ne treba zanemariti, jer njeno lečenje može umanjiti simptome prostatitisa i poboljšati kvalitet života pacijenata. Takođe, navodi se da bolest desni ne mora da napada samo usta, već može izazvati upale i u drugim delovima tela. Neka istraživanja našla su čak vezu između bolesti desni i fatalnih bolesti, kao što su, na primer, bolesti srca i reumatoidni artritis.

Kao zaključak, dr Bisada navodi da bolest desni treba da bude standardni deo tretmana bolesti prostate, kao što se stomatološki pregledi savetuju pre operacije srca ili ženama u trudnoći.

loading...

loading...
adminDuh i teloJedan od pokazatelja bolesti prostate jeste bolest desni, koja može da pokaže simptome upale prostate prilikom otežanog mokrenja. Veza između bolesti desni i upale prostate ukazuje na prostatitis. Prostatitis je zapaljenje prostate, a svako zapaljenje predstavlja odbrambrenu reakciju organizma na štetne agense. Ti agensi mogu biti biološki (bakterije, virusi, gljivice...