Čičoka nema nikakve veza sa Jerusalimom ni sa artičokama, iz roda je suncokreta. Potiče iz Amerike, Indijanci su je nazivali sunčani koren….

U 17. veku je u Evropi bila popularnija od krompira, ali ju je kasnije krompir potisnuo.O njoj se više govori, a i koristi se više od kada je detaljno ispitana.Jerusalimska artičoka je veoma hranljivo povrće (79 kalorija u 100 g). bogat je izvor kalcijuma, gvožđa, cinka, fosfora i vitamina B,, B2, C i D, proteina, masti, celuloze, ugljenih hidrata…
Krtola jerusalimske artičoke može da se jede sirova ili da se priprema na mnogo načina kao krompir – da se prži, kuva, dinsta, pasira.

Lišće mladih stabljika (do 30 cm visine) može da se koristi kao varivo ili za salate. Za razliku od krompira koji sadrži dosta skroba, krtola čičoke sadrži polisaharid inulin. Krtole mlade čičoke u proleće su slađe i sadrže manje inulina. Najviše hranljlivih sastojaka u čičoki se nalazi odmah ispod kore, zato se preporučuje da se dobro opere i sa korom koristi bez gulenja.

cicoke recepti

Ako koren čičoke sečete, to radite neposredno pred pripremanje, da ne bi potamnela ili je potopite u vodu sa naceđenim limunovim sokom (ili sirćetom) da biste sprečili oksidaciju. Čičoka je veoma ukusna sveža i najčešće se dodaje isećena na režnjeve u mešanoj salati uz dodatak začina i maslinovog ulja, i ona salati daje rskavost i sjajan ukus. Možete je dodati miksovanu (u blenderu) u mnoge čorbe – obogatiće ukus isto kao artičoka.

Ako je pržite, čičoka če brzo omekšati (najduže pržite 4-6 minuta) najbolje je ako ostane malo rskava, zato je pržite 2-4 minuta. Možete cele krtole čičoke peći u rerni. Prvo je zamočite u maslinovo ulje i pecite na 200°C 30-40 minuta, a ako je nasečena 20-25 minuta. Kasnije možete dodati začine po želji.

Lekovita svojstva čičoke
Inulin je glavni sastojak čičoke, polisaharid koji sadrži fruktozu. To je probiotik koji smanjuje razvoj nekorisnih bakterija u crevima (bifidobakterija i acidofila) koje imaju višestruko delovanje na zdravlje, eliminišu štetne mikoorganizme crevne flore (npr. samonela, kandida…), sprečavaju crevne infekciie, poboljsavaju apsorpciju minerala za 20% (posebno kalcijuma, magnezijuma i gvožđa), same proizvode vitamine B kompleksa, smanjuju proizvodnju toksina jetre, iačaiu imunitet i pomazu prevenciju raka debelog creva.

Inulin normalizuje varenje, revaitalizuje crevnu floru kod primene antibiotika, pomaže kod apstipacije i crevnih infekcija.
Inulin normalizuje nivo triglicerida i holesterola u krvi čime sprečava kardiovaskularna oboljenja i postepeno smanjuje masne naslage.

Čičoka se preporucuje za ishranu kod dijabetesa, jer razgradnjom inulina ne dolazi do porasta nivoa šećera i insulina u krvi.
Čičoka pomaže i kod alergija na hranu, visokog krvnog pritiska.

Čičoka se, zbog velikog sadržaja kalcijuma, ne preporučuje onima čija je ishrana bazirana na smanjenom unosu kalcijuma.Jerusalimska artičoka moze da izazove pojavu gasova.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/08/cicoke-recepti.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/08/cicoke-recepti-150x150.jpgadminDijete i ishranaČičoka nema nikakve veza sa Jerusalimom ni sa artičokama, iz roda je suncokreta. Potiče iz Amerike, Indijanci su je nazivali sunčani koren.... U 17. veku je u Evropi bila popularnija od krompira, ali ju je kasnije krompir potisnuo.O njoj se više govori, a i koristi se više od kada...