Dioptrijska sočiva predstavljaju neizostavni i najbitniji element vaših naočara za vid. Sočiva moraju biti homogene strukture i izgrađene od kvalitetnog materijala. Odabir sočiva je individualna stvar.  Da li želite da imate lagana sočiva, jer imate tanji ram ili želite da imate sočiva oko koji nećete morati mnogo da se mučite kada je reč o njihovom održavanju. Treba pomenuti i da je primena kontaktnih sočiva postaje sve šira, iako je prvo zvanično kliničko primenjivanje kontaktnih sočiva na našim prostorima bilo u periodu sedamdesetih godina, prošlog veka. Pre nego što doneste konačnu odluku koji tip dioptrijskih sočiva želite, raspitajte se o vrstama, njihovim prednostima i nedostacima.

Plastična sočiva laka i tanka

Kada govorimo o materijalu od kojih se prave imamo plastična i staklena. Prednost plastičnih dioptrijskih sočiva je što su lagana, pristupačna su i lako se mogu uklopiti čak i u specifične okvire za naočare. Sa druge strane treba posvetiti više vremena njihovom čuvanju u odnosu na staklena.

sociva

Staklena otporna i tvrda

Staklena su sa druge strane izuzetno otporna i tvrda. Ono što je njihova mana jeste upravo ta težina jer su neugodna za nošenje, a i brzo se lome, pa se savetuje dodatni oprez svima koji imaju ovaj tip sočiva.

Postoji još jedna podela dioptrijskih sočiva na monofokalna ili klasična sočiva i multifokalna ili progresivna. A izdvaja se i posebna vrsta sočiva. U pitanju su free form sočiva. To su monofokalna sočiva koja su individualno prilagođena i kod ove vrste se obavezno nanosi nanoGlide zaštitni sloj.

Monofokalna sočiva

Kada je reč o monofokalnom tipu sočiva treba reći da je njihova površina zakrivljena. to pruža odličan vid kroz sam centar sočiva, ono što je neki vid mane jeste da ako se gleda kroz krajeve sočiva dolazi do iskrivljenja slike.

Multifokalna sočiva

Multifokalna ili progresivna dioptrijska sočiva pružaju čist, oštar pogled na daljinu, srednju udaljenost ili pogled na blizinu. Ne izazivaju dodatne neprijatnosti i pomažu očima, obezbeđujući pravi vizuelni komfor. Jedna od prednosti jeste što se nose jedne naočare za gledanje. Mana im je što umanjuju vidno polje, ali ova sočiva ne stvaraju napetost i korekcija vida je prirodna. Stručnjaci savetuju pak da se nose u kontinuitetu. Ako se odlučite za progresivna sočiva trebalo da imate na umu da ona nisu za svaki okvir. Ne preporučuju se uski okviri za naočare, jer se vidno polje time dodatno sužava, mada se dosta radilo i na tome kako bi se našao način da se progresivna sočiva ipak mogu ugraditi i kod užih ramova.

Dodatne mere zaštite

Danas se dioptrijska sočiva mogu zaštiti zahvaljujući savremenim metodama dorada. Tu se pre svega misli na dodatnu zaštitu od veštčkih i solarnih izvora UV zračenja. Pored toga može se dodatno zaštititi od posledica koje se javljaju usled svakodnevnog nošenja naočara, poput otisaka prstiju, maglenja i grebanja.

Ukoliko morate da nosite naočare, pre nego što kupite ram i odaberete sočiva, dobro se raspitajte, a onda potom idite u kupovinu. Dioptrijska sočiva treba da olakšaju vid, a ne da stvore dodatnu neprijatnost.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/03/sociva.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/03/sociva-150x150.jpgadminMedicinao,okoDioptrijska sočiva predstavljaju neizostavni i najbitniji element vaših naočara za vid. Sočiva moraju biti homogene strukture i izgrađene od kvalitetnog materijala. Odabir sočiva je individualna stvar.  Da li želite da imate lagana sočiva, jer imate tanji ram ili želite da imate sočiva oko koji nećete morati mnogo da se...