Vitamin E je vitamin rastvorljiv u mastima i deluje kao jak antioksidans i tako štiti ćelijske membrane od oštećenjima slobodnim radikalima, ali je veoma zdrav i za kosu i kožu. Vitamin E nas štiti i protiv oksidacije “lošeg” holesterolai neophodan je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Takođe, on jača i imuni sistem i na taj način nas štiti od raznih oboljenja. Dokazano je da je vitamin E veoma značajan kod prevencije raka, Alchajmerove bolesti i dijabetesa, a često se koristi i za negu kose i lica.

Evo vitamin E za šta je dobar…

Vitamin E za lice i kožu celog tela

Pošto je vitamin E antioksidans rastvorljiv u masnoćama, on lako stiže do ćelijskih membrana u ćelijama kože i štiti ih od oštećenja oksidacijom lipida i uništavanja kolagena. Obe stvari su veoma bitne za sprečavanje prevremene pojave znakova starenja na koži a posebno na licu.

Kada su u pitanju vitamini za lice, vitamini E i C su vam najbolji prijatelji. Oni zajedno štite ćelijske membtane i enzime, kao i DNK od oštećenja slobodnim radikalima.

Sudeći po nekim naučnim istraživanjima, vitamin E sadrži bioaktivne komponente koje imaju dobar efekat na zdravlje kože. Kada se uzima oralno, vitamin E oslobađa bioaktivne komponente koje se metabolišu i odlaze u kožu u svojoj aktivnoj formi.Zato je upotreba kapsula sa uljem vitamina E efikasan metod da dobijete potrebne bioaktivne sastojke i da se oni ravnomerno distribuirajuu sve delove kože.

Vitamin E možete dodati u ishranu tako što ćete jesti hranu koja ga sadrži: kokosovo ulje, maslinovo ulje, spanać, avokado, seme suncokreta, pšenične klice, integralne žitarice, jaja i jezgrasto voće.

Takođe, uljem vitamina E možete i mazati kožu.  Verovatno ste i sami primetili da je ovo ulje čest sastojak mnogih proizvoda za negu kože, prvenstveno losiona i krema za sunčanje, hidratantnih krema protiv prevremene pojave znakova starenja i krema za posvetljivanje kože.

Ulje vitamina E je veoma efikasno u ublažavanju simptoma opekotina od sunca, jer se lako apsorbuje u epiderm i tako ubrzava proces oporavka kože.

Ulje vitamina E uspešno ublažava vidljivost ožiljaka i strija, ublažava bore i hiperpigmentadciju, hidrira suvu kožu i ispucale usne i ojačava nokte. Možete i sami napraviti tonik za lice ili hidratantno sredstvo za kožu tako što ćete ubaciti nekoliko kapi ulja vitamina E u dve supene kašike nerafinisanog kokosovog ulja i utrljati ga u kožu.Može se kupiti u svakoj apoteci.


Vitamin E za kosu

Strukturalno gledano, vitamin E se sastoji od osam različitih kompotenti koje se zovu tokotrienoli i tokoferoli.

Tokotrienoli u vitaminu E deluju kao dobri oksidansi koji sprečavaju oksidaciju masnoća i oksidativni stres koji se odvija u koži glave, te tako poboljšavaju rast kose. Čak i uzimanje suplemenata vitamina E uspešno podstiče rast kose, jer su nutritivni deficiti i oksidativni stres među glavnim uzrocima opadanja kose.

Vitamin E hrani kožu od korena do vrha i čini je sjajnijom. On može sprečiti prevremenu pojavu sedih vlasi i ispucale krajeve.

Vitamin E je jedan od najboljih nutrijenata za jaku, zdravu i sjajnu kosu. Možete ga koristiti i za spoljnu upotrebu. Izmešajte sadržaj dve kapsule ovog ulja sa dve kašike maslinovog ili kokosovog ulja. Zatim umasirajte ovu mešavinu u kožu glave i ostavite je da stoji oko pola sata. Na kraju isperite kosu. Ponavljajte postupak jednom ili dva puta nedeljno.


Vitamin E je dobar i za lečenje raka, kardiovaskularnih oboljenja i drugih bolesti

Osobe koje u sebe unose dovoljno vitamina E imaju manji rizik da umru od ishemijske bolesti srca i karcinoma, kao i manji rizik od raznih infekcija i karcinoma dojke, kaže jedno istraživanje objavljeno u časopisu Acta Vitaminol Enzymol. Ta studija je pokazala i da vitamin E uspešno sprečava ili ublažava probleme sa neurološkim oboljenjima kada se daje deci mlađoj od tri godine sa nekim oboljenjem jetre.

Pokazalo se i da je vitamin E dobar za sprečavanje bolesti mrežnjače i nervnih oboljenja povezanih sa cističnom fibrozom. Vitamin E se može koristiti i za povećavanje nivoa hemoglobina i uništavanje srpastih ćelija kod osoba sa srpastom anemijom. On poboljšava i cirkulaciju.

Suplementi vitamina E su korisni i za osobe koje imaju povećan rizik od koronarne arterijske bolesti, kao i za osobe koje već imaju to oboljenje. Suplementi vitamina E mogu sprečiti pojavu drugih vaskularnih oboljenja.Vitamin E je jak antioksidans i njegova redovna konzumacija smanjuje rizik od srčanog udara za čak 77 odsto, piše u zaključku tog istraživanja.


Kako koristiti vitamin E?

Vitamin E možete nanositi na kožu, kosu ili nokte. Potražite čisto ulje ili kupite kapsule i iz njih cedite ulje.

Vitamin E koliko dugo piti ?

Ako želite da uzimate suplemente vitamina E, uvek se prvo konsultujte sa svojim lekarom i pitajte ga za adekvatnu dozu. Uvek držite ove suplemente na hladnom i suvom mestu, jer ulje može da užegne.Vitamin E nam je neophodan zato ga možete piti neograničeno dugo ali je ipak mnogo bolje da se koristi hrana bogata vitaminom E, jer su prirodni izvori mnogo bolji nego suplementi.

Kao kada je reč i o drugim vitaminima, uvek je bolje da jedete hranu koja sadrži taj vitamin nego da koristite suplemente. Većina ljudi u sebe unosi dovoljno vitamina E, mada se kod osoba koje ne jedu mnogo masnoća ili imaju neko oboljenje creva može javiti manjak. U tom slučaju se preporučuju suplementi.

Pošto je vitamin E rastvorljiv u masnoćama, najbolje se apsorbuje u krvotok kada ga pojedete sa obrokom koji sadrži dosta masnoća.

Kao što smo već pomenuli, namirnice najbolji prirodni izvori vitamina E su hladno ceđena biljna ulja, orašasto voće, semenke suncokreta, jaja, zeleno povrće, avokado i pšenične klice.

Vitamin E gde ga ima najviše ?

Ima ga najviše u

Semenke suncokreta — 66% dnevno preporučene doze

Bademi — 100 grams: 26 mg (171% dnevno preporučene doze)


Vitamin E gde se nalazi ?

Vitamin e se nalazi u:

Kikiriki 100 grama: 8,3 mg (56% dnevno preporučene doze)

Vitamin E hrana

Pistaći 100 grama: 2,9 mg (19% preporučene dnevne količine)

Vitamin E namirnice

Semenke bundeve 100 grama: 2,2 mg (15% dnevne potrebe)

Prirodni izvori

Masline 100 grama: 3,8 mg (25% dnevne potrebe)

Vitamin E – mere opreza

Suplementi vitamina E mogu imati interakcije sa nekim lekovima i povećati rizik od krvarenja, posebno ako uzimate neke antikoagulanse (varfarin) ili aspirin. U tom slučaju, pitajte svog lekara da li vam preporučuje suplemente ovog vitamina.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/09/vitamin-e.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/09/vitamin-e-150x150.jpgadminNega i lepotaVitamin E je vitamin rastvorljiv u mastima i deluje kao jak antioksidans i tako štiti ćelijske membrane od oštećenjima slobodnim radikalima, ali je veoma zdrav i za kosu i kožu. Vitamin E nas štiti i protiv oksidacije 'lošeg' holesterolai neophodan je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Takođe, on jača...