visoka temperaturaVisoka temperatura nije bezazlen simptom ali nema razloga za paniku. Uglavnom je pokazatelj virusne ili bakterijske infekcije, mada može biti i simptom ozbiljnije bolesti, poput tuberkuloze…

Visoka temperatura najčešći simptom bolesti

Visoka temperatura može se javiti u slučaju različitih bolesti, a budući da je standardna toplina ljudskog tela idealna za opstanak brojnih mikroorganizama – temperaturni rast nepovoljno utiče na njih. Ovo stanje najčešće prolazi bez dodatnih komplikacija, ali u slučaju ozbiljnijih problema – treba se obratiti lekaru. Visoku temperaturu uglavnom prate i drage tegobe, poput bolova u mišićima i zglobovima, malaksalosti, glavobolje i ubrzanog rada srca.

Kad se javlja visoka temperatura
Temperatura tela regulisana je metaboličkim procesima i termoregulacionim mehanizmima, a kreće se iznad normalnih vrednosti ili ispod njih (36-37 stepeni C aksilarno ili oralno, dok je rektalna viša za
0,5 do 0,6 stepeni C). Merenje temperature u jednom momentu ima značaj, ali je važnije pratiti je tokom jednog ili više dana, pa i nedelja.Visoka telesna temperatura prati infekcije u različitim delovima tela, bilo da je reč o vidljivim promenama ili o upalama unutar unutrašnjih organa. Ako telesna temperatura poraste preko 38 stepeni C – a različito traje i ispoljava se, u zavisnosti od doba dana – može biti znak postojanja različitih oboljenja. Tad je njen rast obično udražen s dragim simptomima i znacima bolesti. Karakterističan način javljanja i trajanja visoke telesne temperature može ukazati na upalu pluća,stafilokokne infekcije, gnojna zapaljenja, tuberkulozu, anemiju, limfom, leukemiju, bolesti centralnog nervnog sistema, endokrina oboljenja itd. Kod psiholabilnih osoba mogu se javiti neobjašnjive temperature – tokom dana ili noći – bez ikakvog reda. Povišena telesna temperatura može se održavati mesecima i godinama ukoliko je poremećen centar ža termoregulaciju, bez ikakvih posledica po čovekov organizam i njegovu aktivnost.

Povišena temperatura kod trudnica
Jedan od prvih znakova trudnoće upravo je blago povišena temperatura. Međutim, u trudnoći je ona uglavnom znak infekcije. Ukoliko je temperatura blago povišena – ne prelazi 38,5 stepeni C – ne treba je skidati. Naime, imunološki sistem podiže telesnu temperaturu radi odbrane od izazivača bolesti. U tom slučaju, treba samo piti više tečnosti kako bi se izbegla dehidratacija. Ako je temperatura viša od 38,5 stepeni, obavezno je treba vratiti na normalnu visinu, ali ne samoinicijativno, nego pod lekarskim nadzorom.

Visoka temperatura kod dece

Najčešći razlozi za visoku temperaturu kod dece isti su kao i kod odraslih – virusna ili bakterijska infekcija. Bakterijske infekcije (upala uha, bešike ili grla) leče se antibioticima, dok u slučaju virusa ovakav metod ne pomaže. Da bi se otkrio uzrok visoke temperature – i kod dece i kod odraslih – potreban je lekarski pregled. Novorođenče teže ispoljava jasne simptome infekcije, za razliku od starije dece i odraslih, te je ovde pedijatrijski nadzor obavezan. Kad su u pitanju mališani do četiri meseca života, opasno je ukoliko temperatura prelazi 38,5 stepeni C. Kod dece je najbitnije da se konstantno prate simptomi, a ukoliko temperatura neće da spadne na raspon 38,3 do 38, 9 stepeni Celzijusa i ako dete ima osip ili je dehidriralo – potreban je pedijatrijski pregled.

Kad se treba obratiti lekaru
Visoka telesna temperatura može trajati nekoliko dana do nekoliko meseci, u nejednakim ili jednakim intervalima. Dugoročna visoka temperatura najšečće nastaje usled oboljenja poput tuberkuloze, sepse, trbušnog tifusa i gripa,dok je ona kratkoročna uzrokovana lakšim bolestima. Treba odmah tražiti uzrok povišenoj temepraturi, bez obzira na njenu visinu. Obavezno se obratite lekaru ukoliko temperatura traje duže od 72 sata. Lekarski nadzor obavezan je i u slučaju da ona premaši 41 stepen Celzijusa. Ako pak visoku telesnu temperaturu prate nekontrolisano grčenje, izražena glavobolja, poteškoće u disanju i gubitak svesti ili razdražljivost – obavezno je konsultovati se s lekarom.

Kako snižavati visoku temperaturu

Porast telesne temperature označava odbrambenu reakciju organizma – znak je da se telo bori s nastalim poremećajima – pa tzv. subfebrilnu temperaturu (ispod 38 stepeni) ne treba snižavati, kako bi se organizam sam izborio s njenim uzročnikom. Ukoliko ona dalje raste, treba se najpre raskomotiti, ukloniti debelu odeću i ćebad, istuširati se mlakom vodom i popiti dosta tečnosti, a o upotrebi antipiretika konsultovati se s lekarom. Znajte da lekove za snižavanje telesne temperature ne smete uzimati na svoju ruku, jer mogu imati neželjene efekte i zamaskirati kliničku sliku. U lečenju je najvažnije otkriti uzrok porasta telesne temperature, to jest postaviti dijagnozu oboljenja koje je izazvalo njen skok, te propisati adekvatnu terapiju

-Pogrešno je utopljavati se prilikom groznice i visoke temperature. Tako se samo održava visoka temperatura, što opterećuje srce i krvne sudove.
-Iako se savetuje mirovanje, konstantno ležanje ima suprotan efekat,jer mirno stanje pogoduje spuštanju virusa i bakterija u niže disajne puteve, što može izazvati veće komplikacije, poput upale pluća.
-Ohladite i provetrite prostoriju, umotajte se u vlažan peškir, redovno presvlačite odeću, tuširajte se mlakom vodom te stavljajte hladne obloge na čelo i zglobove.
-Pijte dosta tečnosti da ne biste dehidrirali, a ishranu bazirajte na povrću, voću i supi -kako telo ne bi trošilo energiju na varenje teške i masne hrane.

Prirodne metode skidanja povišene temperature

Oblozi od krompira ili kupusa odavno se u narodnoj medicini koriste u borbi s visokom temperaturom. Takođe, naši stari koristili su se oblogama od mešavine kukuruznog brašna i alkohola, a praktikovali su i masažu sirćetom, dok su čajevi od kamilice i majčine dušice i dalje neizostavni u narodnom lečenju visoke temperature.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/01/visoka-temperatura.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/01/visoka-temperatura-300x220.jpgadminZdravljeVisoka temperatura nije bezazlen simptom ali nema razloga za paniku. Uglavnom je pokazatelj virusne ili bakterijske infekcije, mada može biti i simptom ozbiljnije bolesti, poput tuberkuloze... Visoka temperatura najčešći simptom bolesti Visoka temperatura može se javiti u slučaju različitih bolesti, a budući da je standardna toplina ljudskog tela idealna za opstanak...