virusni meningitisUzročnici meningitisa mogu biti različite vrste mikroorganizama i zato se bolest ispoljava na različite načine. Ovo oboljenje je veoma opasno i ako uočite simptome meningitisa odmah se obratite lekaru. Ako se na vreme započne odgovarajuća terapija, meningitis se leči i izbegavaju komplikacija koje mogu dovesti čak do smrtnog ishoda.

Meningitis, u nekim slučajevima, može da se spreči primenom antibiotika i vakcinacijom. Međutim, ako je izazvan virusima, antibiotici neće pomoći, a antivirusni lekovi deluju samo na viruse iz grupe herpes virusa. To znači da sada nema efikasnih lekova za većinu drugih virusa, nego se primenjuje terapija koja će ojačati imunološki sistem.

S obzirom da virusi meningitisa stižu u organizam preko disajnih i organa za varenje, najbolja preventiva je redovno i sistematsko održavanje higijene.Temeljno i često pranje ruku je najefikasnija mera prevencije. Virus meningitisa se može onesposobiti čišćenjem zaraženih površina, prvo blagim deterdžentima i vodom, a zatim primenom razblaženih dezinfekcionih sredstava koja sadrže hlor. Takođe se preporučuje i često provetravanje prostorija, a osobe koje boluju od ove bolesti treba da se izoluju i leče. Virusni meningitis obično napada osobe oslabljenog imuniteta. Da biste ojačali imunitet, unosite namirnice bogate flavonoidima, proantocijanima, taninima i vitaminima (beli luk, šargarepa, brokoli, borovnica, kupina, ribizla). U prevenciji ove bolesti mogu pomoći i biljke koje, pored drugih lekovitih svojstava, prvenstveno deluju antivirusno.Na prvom mestu su beli u crni luk koji se od davnina koriste u tradicionalnoj medicini protiv infekcija. Ako se beli luk uzima istovremeno sa lekovima protiv zgrušavanja krvi, aspirinom, nesteroidnim antiinflamatornim lekovima, može doći do pojačanog krvarenja, te je u takvim stanjima potreban oprez kao i kod osoba koje su alergične na sastojke belog luka.

Đumbir se zbog svojih aktivnih sastojaka koristi, ne samo u kulinarstvu, nego i u medicini. U lekovite svrhe se koristi rizom i koren đumbira, svež ili osušen. Ima snažan, ljut i aromatičan miris koji potiče od isparljivih ulja čiji sastojci sprečavaju razvoj i širenje virusa. Đumbir izaziva znojenje i snižava temperaturu, a koristi se i kao sredstvo protiv mučnine, povraćanja, lošeg varenja, nadimanja i menstrualnih bolova. Masaža esencijalnim uljem đumbira smanjuje bolove u mišićima i kod reume.

Recept od đumbira za sniženje telesne temperature:
Uzeti 2 kafene kašike svežeg korena đumbira, dodati po 1 kafenu kašičicu nane i cveta zove. Preliti mešavinu sa 250 ml ključale vode. Posle 10 minuta procediti i piti. Najviše se mogu popiti 4 šolje dnevno.

Ehinacea
se takođe koristi u medicinske svrhe i to samo 4 vrste. Svi delovi biljke (stabljika, koren, list, cvet) služe za pripremu praha, ekstrakata, tinktura i svežeg soka. Lekoviti sastojci deluju antimikrobno,protivupalno i imunostimulatorno. Dokazan je njihov pozitivan učinak na fagocitozu, tj. podstiču sposobnost imunih ćelija organizma da uništavaju izazivače bolesti. U korenu i cvetu, ova biljka sadrži glukozide kojima ce pripisuje antivirusno delovanje, naročito protiv oboljenja herpes simpleks, a ovaj virus može biti i uzročnik meningitisa. Osobe koje su alergične na sastojke ove biljke treba da je izbegavaju. To važi i za trudnice, malu decu, osobe koje boluju od HIV-a, kancera, tuberkuloze i reumatoloških oboljenja.Upotreba preparata od ehinacee se ograničava na dva meseca, jer je primećeno da dugotrajno korišćenje dovodi do smanjenja broja leukocita. Ukoliko patite od neke druge hronične bolesti, pre upotrebe preparata od ove biljke, obavezno se konsultujte sa farmaceutom.

Zova se koristi i u lečenju virusnih infekcija. Sadrži fenole, flavonoide, biljnu sluz, kalijum, a bobice su bogate antocijanima, folnom kiselinom i vitaminima A i C. Međutim, imaju i otrovni sastojak, cijanidin, zbog koga ne treba uzimati bobice u velikim dozama. Cvet zove ce koristi kod groznice, jer podstiče rad znojnih žlezda i odavanje toplote sa površine tela, odnosno snižava povišenu telesnu temperaturu. U te svrhe se najčešće koristi kao čajni napitak, u kombinaciji sa lipom. Protiv virusa (herpes simpleks, virusa tipa A i B, virusa gripa) zova ce primenjuje sa sapunjačom (Saponaria officinalis) i kantarionom. Dnevno se mogu popiti 3 šolje čaja od zove, a prekomerna dugotrajna upotreba može dovesti do gubitka kalijuma iz organizma. Čaj cveta zove se priprema prelivanjem 3 do 5 grama cveta zove sa 150 ml ključale vode. Nakon 30 minuta procedi se i pije. Može se koristiti 10 do 25 ml tinkture i 3 do 5 ml etanolnog ekstrakta cveta zove dnevno. Pored navedenih biljaka, antivirusno delovanje ce pripisuje i aloji, kleki, matičnjaku, žalfiji i sladiću.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/05/virusni-meningitis.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/05/virusni-meningitis-300x197.jpgadminZdravljeUzročnici meningitisa mogu biti različite vrste mikroorganizama i zato se bolest ispoljava na različite načine. Ovo oboljenje je veoma opasno i ako uočite simptome meningitisa odmah se obratite lekaru. Ako se na vreme započne odgovarajuća terapija, meningitis se leči i izbegavaju komplikacija koje mogu dovesti čak do smrtnog ishoda....