Da li znate da je naše podneblje savršeno za uzgajanje biljke koja raste na Madagaskaru?

U pitanju je vinka, poznatija i kao vinka cvet koja se uzgaja kao jednogodišnja biljka cvetnica i koja dostiže visinu od 20 cm do 1.5 metra. Iako potiče iz tropskih krajeva, ova biljka odlično uspeva u saksiji, bašti ili vrtu.

Vinka cvece

Možda tako izgleda, kada se u obzir uzme njeno poreklo, ali njeno uzgajanje ne zahteva nikakve specifične uslove.

Ove biljke mogu da porastu i više od 20 cm visine ali se kod nas najviše koriste novije vrste koje spadaju u biljke niskog rasta. Kod nas se mogu naći žbunaste i padajuće vrste vinka, i obe su veoma popularne.

cvet vinka

Vinka spada u jedno od lepših cveća koji će sigurno osvežiti vašu baštu ili ako odlučite da je sadite u saksiji, osvežiće ambijent u kojem boravite. Karakterišu je cvetovi raznih boja, od bele, roze, ljubičaste.

Veličina cveta će zavisiti od vrste koju ste izabrali, obično imaju po pet latica. Stabiljku vinke koja se drugačije naziva i kao “cvet koji voli sunce”, krase tamnozeleni listovi koji u sredini imaju bele tačkice, ukoliko se do sada niste susretali sa ovom biljkom tako ćete je najbolje prepoznati.

Vinka često po izgledu podseća na cvet “lepi Jova” ali ono što ih razlikuje je list. Isto, druga biljka, Jova, za razliku od vinke više voli hladovinu ili polusenku. Ovo je bitno da znate zbog prepoznavanja, ukoliko negde u prirodi želite da uberete vinku i ponesete je kući.

Ovaj cvet možete videti i ubrati od aprila do prvih jesenjih mrazeva, ovo je period kada se vinka može naći.

Cveće vinka puzavica

vinka puzavica

Pomenuli smo da kod nas postoje dve vrste ovih biljaka, žbunaste i padajuće, tj puzavice. Obe vrste su veoma lake za održavanje, ne traže previše brige, vole vlagu i svetlost – samo pazite da ih slučajno ne ostavite negde gde će biti direktno izložene suncu, jer tako gube potrebnu vlagu.

Isto, ukoliko rešite da ih sadite, nabavite veću saksiju jer njima treba dosta mesta za rast, ovo posebno važi za puzavice. Idealne su za ukrašavanje balkona, ne morate se puno baviti njima, otporne su na sve bolesti, jedino što traže je redovno zalivanje ali ne u velikim količinama.

Kada je reč o zalivanju, pomenuli smo da je ovoj biljci potrebna redovna nega ali bez preterivanja. Kako ćete znati da li je potrebno da zalijete vinku?

Vrlo jednostavno, ponovno zalivanje joj je potrebno kada primetite da se zemlja u saksiji ili vrtu osušila. Nemojte dodavati vodu ukoliko vidite da je zemlja i dalje vlažna. Takođe, ne zaboravite da je smestite tamo gde će imati dovoljno svetlosti.

Postoje razne vrste ove biljke, razlikuju se po bojama cveta koji može biti od belog do jarko ljubičastog.

Vinka Apricnot ima cvetove boje kajsije, uspravne vinke su “Violet with Eye” i njeni cvetovi su izrazito ljubičasti.

Vinka Apricnot
Vinka Apricnot

Ukoliko želite roze belo cveće, biće vam potrebna “loyPink”, dok vinka sa izrazito crvenim cvetovima pripada vrsti “Scarlet With Eye”.

Vinka violet with Eye
Vinka violet with Eye

Ukoliko ste u potrazi isključivo za vinkom puzavicom, biće vam potrebna vinka major, koja je u stvari zimzelen polužbun i koja može da poraste do 1.5m uvis.

Iz njegog stabla izbijaju grančice koje su dužine 30 cm, redovnom negom, ova biljka može da posluži kao divan puzeći kras na mnogim balkonima.

Njeni cvetovi cvetaju rano, početkom marta i ukoliko jedan deo biljke strada – usled suša ili neredovnog zalivanja, s obzirom da je polužbun, ista se brzo obnavlja. Ova biljka se obično koristi kao pokrivač tla a lepo izgleda i kada se radi na potpornim zidovima. Odlična je za balkone, i jedino na šta se mora paziti je njen rast kako ne bi ugrozio ostale biljke.

Isto, ova vrsta se drugačije naziva i viseća vinka jer kada puzavicu smestite u saksiju, ona raste preko nje zbog čega stvara prvid kao da visi. Kako bi bolje rasla, obično se saksije zakače na balkon, kako zbog ukrasa, tako i zbog prirodnijeg pada i rasta.

Vinka loyPink
Vinka loyPink

Malo je poznato da je “vinca minor”, poznata kao mali zimzelen veoma lekovita. Ova biljka se od davnina koristi za ublažavanje raznih tegoba. U prošom veku, ovu biljku su dodavali u crno vino kako bi ojačali imunitet i pročistili krv.

Od ove vrste, lekovita je cela biljka, u lekovite svrhe se koristi i koren i list kao i cvetovi. Najdelotvorniji u medicinske svrhe su listovi koje je obično potrebno ubrati pre suše ili tokom cvetanja.

vinca minor
Vinca minor

Iako su jednogodišnje biljke, vinke možete sačuvati i za sledeću sezonu, ukoliko ih na jesen sa balkona unesete u sobu. Sačuvajte ih od mrazeva, pružite im odgovarajuću prehranu, skratite im listove, promenite im zemlju i biće sveže i sledećeg proleća.

Kako se sade vinke

Ukoliko želite da imate vinku kao onu iz rasadnika, uzgajajte je iz semena. Ukoliko setvu radite krajem zime, prve cvetove ćete dobiti na proleće i trajaće vam do kasne jeseni. Vrlo bitno, nakon sađenja, pokrijte usev nakon setve.

Znak da ste sve dobro uradili je prvo nicanje vinke koja bi trebalo da počne da raste već nakon prve nedelje. Temperaturu bi trebalo da održavate od 24 do 26 stepena, a nakon što počne da raste, smanjite je za 3 stepena.

Ukoliko želite da zasadite vinku u saksiji, za jednu biljku će vam biti potrebna saksija prečnika 9 cm, ukoliko želite tri vinke u saksiji, uzmite onu koja ima prečnik 15cm. Isto, veoma bitno, ukoliko vinku želite da presadite u vrt, od trenutka presađivanja pa do njene apsolutne zrelosti treba da prođe dva meseca.

Kada je reč o uzgoju, korisno je znati da vinka voli polusenovita mesta, bilo da je uzgajate u saksiji ili negde u bašti ili vrtu idealno bi bilo da je tlo polusenovito.

Isto, kada je reč o razmnožavanju vinke, što je kasnije posejete, kasnije će početi da raste. Posejte je u dobar tresetni suptrat a kako bi bolje rasla, obavezno je pokrijte folijom. Isto, čim primetite da su nikla prva dva lista, potrebno je da odmah krenete sa dodavanjem prehrane.

Seme vinke možete kupiti u cvećarama ili na pijaci kod vrtlara. Seme ove divne dekorativne biljke nije skupo, jedno pakovanje od 100 semena koštaće vas oko 120 dinara. Od jednog pakovanja imate mogućnost da svoju baštu ulepšate sa oko 100 divnih vinki.

Ukoliko volite vesele boje, kombinujte više vrsta ove biljke, kupite semenke različitih vrsta i uz poštovanje pravila i uslova za rast, do proleća ćete imati prelep vrt.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/01/Vinka-cvece.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/01/Vinka-cvece-150x150.jpgadminBiljeDa li znate da je naše podneblje savršeno za uzgajanje biljke koja raste na Madagaskaru? U pitanju je vinka, poznatija i kao vinka cvet koja se uzgaja kao jednogodišnja biljka cvetnica i koja dostiže visinu od 20 cm do 1.5 metra. Iako potiče iz tropskih krajeva, ova biljka odlično uspeva...