Važnost sna za školarceObično se ne obraća pažnja na to kako deci u osnovnim i srednjim školama poboljšati koncentraciju i učenje na časovima i kod kuće, a otkloniti ono što im smeta. Možda će rezultati novog istraživanje iz Amerike mnogima dati ideju kako da pomognu svojoj deci, a istraživanje je delotvorno i korisno i za nas.

Istraživači su ustanovili da u proseku jedna od pet srednjih i visokih škola počinje sa nastavom od 8:30 ili kasnije. Dovoljno sna je veoma važno za zdravlje i koncentraciju školske dece.

Probleme imaju deca koja duže putuju do škole, zato što moraju da ustaju znatno ranije da bi stigla na vreme na prve časove i smatra se da ona nemaju dovoljno sna.

Istraživanje je pregledalo podatke o početku nastave i prisutnosti dece na prvim časovima u 39.700 javnih škola širom Amerike. Podaci pokazuju da u 17,7% američkih škola nastava počinje u 8:30 ili kasnije. Nastava u školama na Havajima i Misisipiju počinjala je i pre 8:30. Na Aljasci i u Severnoj Dakoti tri četvrtine škola počinjalo sa nastavom u 8:30 ili kasnije.

Istraživanje je u Americi dalo efekta jer je Američka akademija za pedijatriju poslala preporuku školama da nastavu prilagode početku od 8:30 ili kasnije. Američko ministarstvo prosvete takođe razmatra tu mogućnost, ali za sada se još ne izjašnjava.

Istraživači napominju da je preporuka da svako dete koje ide u školu treba da spava noću 8:50 do 9:50 sati radnim danima. Međutim, prema rezultatima istraživanja, procenat učenika koji su imali dovoljno sna je svega 31%, što znači da više od dve trećine đaka ne spava dovoljno.

Saveti

Savet istraživača je i da zdravstveni radnici koji se bave adolescentima treba da edukuju roditelje o značaju adekvatnog sna u održavanju zdravlja i koncentracije njihove dece.

Koliko rano naša deca ustaju da bi pošla u školu, nije nam poznato, ali je činjenica da deca treba da pođu na spavanje na vreme kako bi imala dovoljno vremena da se naspavaju, jer je to jedan od preduslova da budu zdrava i dobro koncentrisana

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/09/Važnost-sna-za-školarce.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/09/Važnost-sna-za-školarce-150x150.jpgadminZanimljivostiObično se ne obraća pažnja na to kako deci u osnovnim i srednjim školama poboljšati koncentraciju i učenje na časovima i kod kuće, a otkloniti ono što im smeta. Možda će rezultati novog istraživanje iz Amerike mnogima dati ideju kako da pomognu svojoj deci, a istraživanje je delotvorno i...