zapusenost suznog kanalaUkoliko se ubrzo po rođenju na jednom ili oba oka bebe pojavljuje crvenilo, otok, mutne suze, sekret na trepavicama i u uglovima očiju kao i gnojni iscedak posle pritiska u pređelu suzne kesice, radi se urođenoj opstrukciji to jest zapušenosti nosno-suznog kanala.

Iako mnogo zabrinjava roditelje, ovaj problem je bezopasan i u oko 95 odsto slučajeva, primenom propisane terapije, prođe do prvog rođendana.

Opstrukcija ( zapušenost ) nosno-suznog kanala muči više od 20 odsto novorođenčadi.

Prirodno je i fiziološki da suze otiču u nos. Ukoliko je, međutim, donji kraj nosno-suznog kanala zatvoren mekšom membranoznom ili čak okoštalom preprekom, tečnost se vremenom nagomilava i izaziva infekciju. Na mogući problem najpre ukazuje pojačan providni sekret nalik suzama, a kada nastane infekcija pritiskom na suznu kesicu curi gnoj. Ako je prepreka u kanalu meka može da se probije i masažom oko suzne kesice koju roditeljima u ambulanti pokaže oftalmolog. Uz masažu, neophodno je da se oko ispira fiziološkim ili rastvorom borne kiseline ili veštačkim suzama, da se u oko stavljaju antibiotske kapi i uveče, mast.Dobar je znak ukoliko se posle terapije simptomi ne ispoljavaju neko vreme. I ako se ponove, nema mesta panici. Nije dobro ukoliko se simptomi pojave odmah posle prekidanja terapije. To,ukazuje na neko drugo oboljenje oka.

Ako se i pored masaže i terapije, urođena opstrukcija nosno-suznog kanala ne izleči, potrebna je operacija to jest uklanjanje prepreke sondom. Sondiranje se nikad ne preporučuje pre prve godine, a radi se u opštoj anesteziji. Oporavak je kratkotrajan i dete odlazi kući istog dana ili sutradan. Posle operacije nije neophodna nikakva terapija jer suze normalno otiču u nos.Operacija je gotovo uvek uspešna, ali, ako je neophodno, može i da se ponovi.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/11/zapusenost-suznog-kanala.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/11/zapusenost-suznog-kanala-300x238.jpgadminZdravljeUkoliko se ubrzo po rođenju na jednom ili oba oka bebe pojavljuje crvenilo, otok, mutne suze, sekret na trepavicama i u uglovima očiju kao i gnojni iscedak posle pritiska u pređelu suzne kesice, radi se urođenoj opstrukciji to jest zapušenosti nosno-suznog kanala. Iako mnogo zabrinjava roditelje, ovaj problem je...