„Work and travel“ program jeste program razmene studenata iz različitih zemalja sveta. Kod nas ovaj program razmene za sada nudi samo mogućnost odlaska u Ameriku, odnosno Sjedinjene Američke Države. Cilj work and travel programa jeste da studentima omogući da žive i rade u Americi, steknu radna iskustva, upoznaju nove prijatelje i druge kultura, kao i da usavrše svoje znanje engleskog jezika.

Kako „work and travel“ program funkcioniše?

Kod nas, u Srbiji, postoje „work and travel“ agencije koje posreduju između studenata i agencija u Sjedinjenim Američkim Državama. Agencije u Americi zadužene su da nađu poslodavce koji su voljni da zaposle studente. Kada se student prijavi na „work and travel“ program, agencija iz Srbije mu šalje različite ponude za poslove i ugovara intervjue.

Nakon prijave na program, agencija studentima šalje radne ponude koje sadrže detalje o poslovima (ime firme i njenu adresu, naziv radne pozicije, cenu rada po satu, detalje o radnom vremenu i slično). Kada studenti dobiju posao, zakazuju im se intervjui u ambasadi.

work i travel

Koji se poslovi najčešće nude u okviru „work and travel“ programa?

Poslovi koji se nude preko „work and travel“ programa nisu poslovi na visokim pozicijama i često nemaju dodirnih tačaka sa oblastima u kojoj se učesnici programa školuju. Naime, reč je o studentskim i slabije plaćenim poslovima koje Amerikanci izbegavaju da rade, kao što su rad po restoranima, kafićima, prodavnicama brze hrane, hotelima, turističkim centrima, običnim prodavnicama, zabavnim parkovima, bazenima i slično…

Koje to uslove student mora da ispunjava da bi se prijavio na „work and travel“ program?

Da bi se neka osoba prijavila na „work and travel“ program, prvi uslov koji ona mora da ispuni jeste da bude redovan student. Ukoliko student obnavlja godinu, on nema pravo da se prijavi na program. Prijave su moguće samo ukoliko je student prvi put upisao prvu, drugu, treću ili četvrtu (kao i petu ili šestu godinu fakulteta koji traju duže od četiri godine) godinu fakulteta. Dalje, student obavezno mora biti punoletan i znati da se koliko toliko sporazumeva na engleskom jeziku. Protiv kandidata ne sme da se vodi krivični postupak i mora imati važeći pasoš.

Troškovi prijave na „work and travel“ program

Troškovi prijave na „work and travel“ program razlikuju se u zavisnosti od agencije preko koje se kandidat prijavljije. Naime, različite agencije imaju različite cenovnike. Sama prijava na program se plaća. Najviše novca kandidati moraju da izdvoje da bi platili sam program. Program se najčešće može plaćati u ratama. Američka viza se takođe plaća. Naravno, kandidati moraju platiti i avionsku kartu do Amerike, čija cena zavisi od mnogo faktora: od destinacije, vremena leta ( u sezoni ili van nje), vremena rezervacije leta, avio kompanije preko koje se putuje…

Prilikom ulaska u Sjedinjene Američke Države, studenti moraju kod sebe imati određenu sumu novca kako bi ušli u zemlju. Ukoliko neko od službenika zatraži da mu student pokaže novac, a on taj novac nema, službenik ima pravo da ga vrati nazad u zemlju iz koje dolazi. U proseku za sve troškove programa potrebno je izdvojiti oko dve hiljade evra.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/03/work-i-travel.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/03/work-i-travel-150x150.jpgadminZanimljivosti„Work and travel“ program jeste program razmene studenata iz različitih zemalja sveta. Kod nas ovaj program razmene za sada nudi samo mogućnost odlaska u Ameriku, odnosno Sjedinjene Američke Države. Cilj work and travel programa jeste da studentima omogući da žive i rade u Americi, steknu radna iskustva, upoznaju nove...