Cista-bartolinijeve-žlijezdeBartolinijeve žlezde nalaze se u donjoj trećini velikih polnih usana sa obe strane, a njihov sadržaj se izliva na unutrašnjoj strani malih usana stidnice. Njihova osnovna funkcija je da održavaju vlažnost vagine. U slučaju loše higijene, nošenja sintetičkog veša i tesne odeće, odnosno pantalona, može da dođe do infekcije i zapaljenja. Zena kojoj se ovo dogodilo oseća jak bol i toplotu, a otok i crvenilo su primetni. Zbog toga otežano hoda i sedi. Otok ponekad može da bude dramatično veliki, ali je obično veličine oraha.

Problemi sa bartolinijevom žlezdom obično se javljaju u toplije vreme kada se pojačano znojimo što uz neodgovarajuće odevanje uzrokuje da se izvodni kanali zatvore.- Zatvaranje izvodnih kanala žlezda izaziva nagomilavanje sekreta, pa nastaje upala, takozvani bartolinitis. Za lečenje ginekolog propisuje odgovarajuće antibiotike. Uz mirovanje i hladne obloge stanje bi trebalo da se smiri u roku od 7 do 8 dana.Ipak, kod nekih pacijentkinja lečenje ne ide lako. Ova upala ponekad dovede i do stvaranja apscesa, kad se sekret inkapsulira, a potom se pojavi gnoj. U tom slučaju, infekcija se uz antibiotike leči i hirurški, tačnije otvara se otok da bi se eliminisao gnoj. Nekad se apsces, odnosno gojni otok spontano, sam od sebe provali, ali i tada je neophodna pomoć lekara.
– Kad su problemi sa bartolinijevom žlezdom učestali, odnosno kad do upale dolazi bar tri puta godišnje, ide se na operativno lečenje, odnosno hirurško odstranjivanje žlezde.- Do upale obično dolazi na jednoj strani stidnice, pa se samo jedan par žlezde odstranjuje.

Dugotrajnije probleme sa bartolinijevom žlezdom imaju pacijentkinje sa sklonošću ka upali, odnosno one čiji je izvodni kanal nešto uži, loše postavljen ili možda sam položaj polnih usana onemogućava izvod žlezdama. Opreacija se radi samo u mirnoj fazi. Posle operacije za održavanje vlažnosti vagine mogu da se koriste preparati koji su za to namenjeni, razni lubrikanti i neutralni gelovi.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/10/Cista-bartolinijeve-žlijezde.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/10/Cista-bartolinijeve-žlijezde-150x150.jpgadminMedicinaBartolinijeve žlezde nalaze se u donjoj trećini velikih polnih usana sa obe strane, a njihov sadržaj se izliva na unutrašnjoj strani malih usana stidnice. Njihova osnovna funkcija je da održavaju vlažnost vagine. U slučaju loše higijene, nošenja sintetičkog veša i tesne odeće, odnosno pantalona, može da dođe do infekcije...