Tromb u nozi, odnosno tromboza dubokih vena, može izazvati oticanje, bolove i crvenilo u nozi. Tromb se stvara u dubokim venama i može izazvati veoma ozbiljne komplikacije. Ako se ne rastvori sam, može stići do pluća i izazvati plućnu emboliju.

Tromb u nozi se stvara zbog loše cirkulacije, povrede vena, upotrebe nekih lekova ili komplikacija nakon operacija. Dugo sedenje (zbog vožnje, na poslu) takođe povećava rizik od tromboze dubokih vena. Pošto tromb u nozi može imati i fatalne posledice, nikako nemijte ignorisati znake i simptome ovakvog problema.

U ovom tekstu ćemo videti koji su sve mogući uzroci i simptomi tromba u nozi, kako da sprečite pojavu tromba i kako da sprečite komplikacije ako već imate tromb.


Šta je tromb?

Tromb je krvni ugrušak i kada se stvori u dubokim venama u nozi, to stanje se zove tromboza dubikih vena.

Krvni ugrušak je zapravo grudvica sačinjena od krvnih pločica, vrste krvnih ćelija zaduženih za zgrušavanje krvi. Lekari kažu da se tromb u nozi najčešće stvara zbog manjka kretanja ili zbog genetike.

Mada je zgrušavanje krvi neophodno kako bi se sprečilo iskrvarenje prilikom povreda, trombu nozi može biti prilično opasan. Tromb nas može i ubiti ako dospe u pluća, srce ili mozak.


Zašto je tromb opasan?

Postojanje tromba u bilo kom delu noge vas neće ubiti samo po sebi. Međutim, tromb koji se ne razloži sam može postati opasan ako počne da se kreće kroz krvne sudove.

Tromboza dubokih vena često izaziva plućnu emboliju. To je stanje kod kog deo tromba blokira arterije u plućima. To sprečava dotok kiseonika u druga tkiva u telu i posledice mogu biti fatalne.


Šta izaziva pojavu tromba u nozi?

tromb u nozi simptomi

Tromb u dubokim venama se najčešće javlja zbog oboljenja koja utiču na cirkulaciju.Sada ćemo videti koji su glavni uzroci pojave tromba u nozi.

 • Dugo sedenje: česta putovanja, koje podrazumevaju sedenje u automobilu, autobusu ili avionu duže od par sati, povećavaju rizik od pojave tromba u nozi.
 • Ležanje: ako se oporavljate od neke bolesti ili operacije i prinuđeni ste da ležite u krevetu, to predstavlja velik faktor rizika za stvaranje tromba.
 • Operacija: tromb se može stvoriti u veni i tri meseca nakon operacije. Rizik od tromboze dubokih vena je čak 70 procenata ukoliko se na vreme ne preduzmu preventivne mere.
 • Povrede nogu: čak i lakše povrede nogu povećavaju rizik od tromboze čak tri puta. Nošenje gipsa ili operacija noge značajno povećavaju rizik od tromboze dubokih vena.

Gojaznost, trudnoća, srčana oboljenja i upotreba  oralnih kontraceptiva se takođe smatraju faktorima rizika za stvaranje tromba.

Tromb u dubokim venama u nozi često izaziva bol i osećaj da je noga otečena. Neki ljudi opisuju ovaj bol kao bol prilikom istegnuća mišića. U zavisnosti od toga gde se stvorio tromb, bol se može javiti u zadnjem delu noge, u potkolenici ili u butini.

Najbolji način da odredite gde se tromb nalazi jeste da obratite pažnju na to gde se na nozi javljaju toplota i svrab. Mada ne možete videti sam tromb, noga obično pocrveni ili se javi plavičasta boja na mestu gde se on nalazi i taj deo noge je blago otečen. Simptomi se uglavnom javljaju na samo jednoj nozi.

Ponekad se oseća kada tromb počne da se kreće kroz nogu, a mogu se javiti i iznenadni bolovi u grudima i plitak dah. Ako su bolovi konstantni ili ako imate simptome bilo koje komplikacije tromboze, odmah se javite lekaru.


Simptomi tromba u nozi

tromboza dubokih vena

Da pogledamo detaljnije koji se sve simptomi mogu javiti kada je prisutan tromb u nozi i kada je potrebno potražiti pomoć lekara.

Oticanje potkolenice

Ako primetite da vam je samo jedna potkolenica otečena, to može biti znak da imate tromb u nozi.Oticanje je jedan od najčešćih simptoma tromboze dubokih vena. Uzrok otoka je to što ugrušak sprečava da se krv normalno vraća u srce. Rezultat je oticanje zadnjeg dela noge ili članaka.Osim otoka u nozi, često se javljaju i otečeno stopalo, bolovi i osetljivost.

Jaki bolovi u potkolenici

Ako ugrušak ne nestane, već nastane da raste, nakon nekog vremena se javlja i bol u potkolenici. Bol je obično slab i tup, ali se pojačava kako tromb raste.

Oticanje u jednoj nozi je jasan znak tromba. Bol se obično prvo javlja u listu i u početku je više nalik na grč. Bolovi se obično pojačaju noću.

Ostali mogući uzroci bolova u mišićima bez vidljivog uzroka su istegnuće mišića, išijas, proširene vene i fibromijalgija.

Probadajuć bol prilikom savijanja stopala

Veći tromb u nozi često izaziva jak bol prilikom savijanja stopala.

Osetljivost u potkolenici

Osim otoka i bolova na mestu gde se nalazi tromb, obično se javlja i osetljivost u listu.I sam otok u nozi može izazvati bol i osetljivost na dodir.  Osetljivost i bol u potkolenici su jedan od prvih simptoma tromba i znak da treba da potražite pomoć lekara.

Crvenilo u zadnjem delu noge ispod kolena

Tromb koji se duže vreme ne raspada sam obično izaziva crvenilo i osetljivost.Ako bolje pogledate nogu, verovatno ćete primetiti crveni pečat.

Crvenilo je često znak da se ugrušak nalazi u nekoj veni bližoj površini kože. Ovo stanje se zove tromboflebitis i za njega je karakteristično crvenilo i otok. Ovakvi trombovi se najčešće javljaju kod osoba sa proširenim venama.

Proširene vene su ujedno i velik faktor rizika za pojavu tromba u dubokim venama.

Donji deo noge je topao na dodir

Ako se tromb formira u nozi, koža je obično i topla na dodirblizu mesta gde se nalazi tromb. Topla koža na nozi uz ostale simptome je još jedan jasan znak tromboze.

Ako se tromb ne leči, koža na tom mestu obično ubrzo počinje da trne i svrbi i javlja se neprijatan osip.

Diskoloracija kože

Tromboza u jednoj ili obe noge može izazvati diskoloraciju na koži.

Kao što smo već pomenuli, ostali simptomi su toplota i crvenilo na problematičnom delu noge. Međutim, hiperpigmentacija je takođe komplikacija, a ne samo estetski problem. Ona može izazvati suvu i perutavu kožu na kojoj se lako stvaraju čirevi zbog loše cirkulacije.

Bolovi u butini zbog ugruška

Tromb se obično stvara u donjem delu noge, ali se može formirati i u većoj veni u blizini karlice i izazivati bol u butini.

U nekim slučajevima, bol izazvan trombom u nozi može izazvati bolove nalik bolovima koji se javljaju zbog istegnuća mišića zadnje lože.


Komplikacije tromba u nozi

Tromboza u nozi ne izaziva komplikacije uvek, jer se dešava da krvni ugrušak sam nestane. Međutim, ako primetite simptome tromba u dubokim venama, prisutan je rizik od ozbiljnih komplikacija.

Plućna embolija

Ako se deo ugruška odlomi i stigne u pluća, može doći do plućne embolije (plućne tromboembolije). To je ujedno i najteža komplikacija tromba u nozi.

Veliki trombovi se mogu zaglaviti u nekoj od glavnih arterija u plućima. To rezultira poremećajem u dotoku krvi u sve važnije organe. Ako se plućna embolija odmah ne leči, posledice mogu biti fatalne.

Glavni simptomi plućne embolije su:

 • iznenadan i neobjašnjihv bol u grudima, koji podseća na srčani udar
 • bol u gornjem delu stomaka
 • iskašljavanje krvi
 • abnormalno nizak pritisak
 • bol u slabinama
 • problemi sa disanjem i gutanjem

Postavljanje dijagnoze plućne embolije je ponekad teško, jer simptomi često podsećaju na srčana oboljenja. Bol u grudima i osetljivos na dodir je ponekad glavni simptom plućne embolije.

Posttrombotski sindrom

Još jedna dugoročna komplikacija tromba u nozi  je posttrombotski sindrom. Ova komplikacija se javlja kada ugrušak blokira arterije i ošteti vene.

Posttrombotski sindrom se može javiti godinama nakon što se tromb formira. Simptomi posttrombotskog sindroma su:

 • diskoloracija kože zbog hiperpigmentacije
 • znaci venske insuficijencije (tamne fleke na koži, obično na stopalima i potkolenici)
 • čirevi na koži koji teško zarastaju
 • proširene vene
 • težina u nogama
 • blag ili jak svrab u donjem delu noge

 


Lečenje tromba u nozi

Kako se leči tromb u nozi?

Lekovi

Obično se prepisuju lekovi za ublažvanje simptoma i sprečavanje komplikacija.

Antikoagulansi su klasa lekova koji služe za razređivanje krvi i sprečavanje da se ugrušak raspadne ili da postane još veći. Takođe, ovi lekovi sprečavaju i pojavu novih krvnih ugrušaka. Obično s vremenom ugrušak sam nestaje. Antikoagulansi koji se najčešće prepisuju su heparin, varfarin i inhibitori faktora Xa.

U najozbiljnijim slučajevima, kada je prisutan rizik od plućne embolije, lekar može pokušati da uništi ugrušak uz upotrebu kateetra. Kateterom se lek daje direktno u tromb i tako ga razlaže na bezbedan način.


Kako sprečiti pojavu tromba u nozi?

Najbolji način da izbegnete bilo koju komplikaciju tromba u venama jeste da živite na zdrav način i da sprečite stvaranje tromba. Kod generalno zdravih osoba, tromb se jako retko javlja.

Budite fizički aktivni

Redovno vežbanje pomaže u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka, jer fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju.

Mnogi lekari tvrde da se njihovim pacijentima sa trombozom dubokih vena stanje obično dosta poboljšava kada postanu fizički aktivniji. Mnoštvo naučnih studija je pokazalo da svakodnevna šetnja ili trčanje može ublažiti simptome tromba u nozi. Obična šetnja može poboljšati stanje i sprečiti posttrombotski sindrom nakon operacije vena.

Svakodnevna šenja ili brzi hod vam neće samo ublažiti simptome tromba u nozi, već će vam i pomoći da smršate.

Zdrava ishrana

Ako se pridržavate zdrve ishrane, lako ćete sprečiti probleme sa trombom u nozi, jer je on česta pojava kod gojaznih osoba.

Osobe sa viškom kilograma ili gojazne osobe imaju povećan rizik od tromba u nozi i plućne embolije. Gojaznost značajno povećava pritisak na donje ekstremitete i otežava vraćanje krvi u srce. I previše masnoća u predelu stomaka je faktor rizika za stvaranje tromba u nozi.

Đumbir

Redovna konzumacija đumbira može sprečiti stvaranje tromba, jer on deluje kao antikoagulans.

Đumbir utiče na krvne pločice i sprečava zgrušavanje krvi. To znači da đumbir deluje kao prevencija za pojavu tromba i smanjuje rizik od tromboze dubokih vena. Međutim, đumbir ima interakcije sa antikoagulansima i ne preporučuje se osobama koje već iz bilo kog razloga imaju smanjen broj trombocita.


Kada posetiti lekara?

Pošto tromb u nozi može imati ozbiljne, pa čak i fatalne posledice, najbolje je da odete kod lekara ako imate bilo kakve simptome tromba u nozi. Znaci potencijalno ozbiljnih komplikacija tromba u nozi su:

 • neobjašnjiv otok u potkolenici, crvenilo i bol
 • donji deo noge je topao na dodir
 • bol u grudima koji se javlja naglo i/ili se pogoršava prilikom dubljg disanja
 • iskašljavanje ružičaste sluzi sa tragovima krvi
 • ubrzan puls
 • vrtoglavica i nesvestica
loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/07/tromb-u-nozi.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/07/tromb-u-nozi-150x150.jpgadminZdravljeTromb u nozi, odnosno tromboza dubokih vena, može izazvati oticanje, bolove i crvenilo u nozi. Tromb se stvara u dubokim venama i može izazvati veoma ozbiljne komplikacije. Ako se ne rastvori sam, može stići do pluća i izazvati plućnu emboliju. Tromb u nozi se stvara zbog loše cirkulacije, povrede vena,...