trnjina lekovita svojstvaTrnjina crni trn lekovita svojstva-čaj sirup (Prunus spinosa) DRUGI NAZIVI: crni trn, trnina, trnav-ka, trn, divlja šljiva i kukinja.

OPIS BILJKE: Trnjina raste kao gusto razgranat grm s trnovim ograncima, visok od jednog do pet metara. Listovi su srazmerno mali (2 do 4 centimetra), a mnogobrojni sitni beli cvetovi stoje pojedinačno ili po 2-3 zajedno i prekrivaju čitave grančice – pre nego što trnjina prolista. Plod trnjine je plavkastocrna, sivkasto zamagljena, okrugla koštunica prečnika 1-1,5 centimetara, iznutra mesnata i zelena.

STANIŠTE: Trnjina raste u celoj Evropi po šikarama i rubovima šuma, u živicama i uz poljske puteve. Voli sunčane padine.

VREME CVETANJA TRNJINE: U aprilu i maju.
Lekoviti deo TRNJINE: Koriste se plodovi i mladi listovi, a najviše cvetovi. Sadrži treslovine, voćne kiseline, flavonoide. Plodovi trnjine počinju dozrevati u av-gustu, ali ostaju na stablu i zimi jer se čvrsto drže na granama. Najčešće se beru prezreli – u decembru, jer su tada najukusniji (nakon što ih nekoliko puta “opari” mraz). Prezreli plodovi trnjine sadrže manje kiseline, a više šećera. Vek stabla trnjine je oko 40 godina.

LEKOVITA SVOJSTVA TRNJINE: Pomaže kod tegoba sa želucem, povećava apetit, blagi je diuretik. Odlično sredstvo za čišćenje krvi, pražnjenje creva i izlučivanje znoja i mokraće. Trnjina pomaže i kod gihta. Dokazano je da plodovi trnjine imaju lagano laksativno, a preparati od cvetova blago diuretičko delovanje.
Cvetove i plodove trnjine možemo naći u sastavu raznih čajeva za mršavljenje i čišćenje krvi i u čajevima koji se preporučuju kod oboljenja bubrega i mokraćne bešike. Na temelju nekih nalaza semenki trnjine iz neolita (najmlađeg perioda kamenog doba) zaključuje se da je upotreba plodova tog divljeg voća za jelo prastara. Nalazi istorijskih istraživanja pokazali su da su trnjine -kao voće – jeli i stari Rimljani. Primera radi, u Rumuniji trnjine beru u vreme zime – nakon što prezru – i tada ih suše. U vreme Drugog svetskog rata u primorskim krajevima osušene trnjine služile su za dobijanje brašna. Od osušenih trnjina dobij a se i vrlo ukusan čaj. Kompot od jabuka, krušaka ili šljiva poboljša se ako mu dodamo kašiku osušenih plodova trnjine. Takvi voćni kompoti nisu samo ukusno jelo, već su i lekoviti. U Rusiji od plodova trnjine proizvode poznato i cenjeno alkoholno piće – rakiju ternovku. U Francuskoj trnjine ukiseljene u sirćetu koriste umesto maslina. Naročito su poznati francuski likeri napravljeni od semenki trnjina (prunelle) U francuskim i nemačkim priručnicima ima bezbroj uputstava za preradu plodova trnjine u voćne sokove, vino, rakiju, sirĆe i liker te kompote, žele, mešane marmelade i konzerviranje zrelih plodova sušenjem. Listove trnjine u nekim krajevima koriste kao zamenu za duvan i za ruski čaj. Trnjine su i lekovite jer u njima ima oko 200 miligrama vitamina C (na 100 grama ploda). I od cvetova, koji imaju slab miris na gorke bademe, kuva se čaj. Plodovi, kora i koren trnine upotrebljavaju se u narodnoj medicini od najstarijih vremena.

RECEPTI:
Čaj od cvetova trnjine: 1 kašičicu suvih cvetova preliti sa 2,5 dl ključale vode, ostaviti pokriveno da odstoji 5 minuta. Procediti. Čaj uzimati 2 puta na dan za čišćenje i izlučivanje vode.

Sirup od plodova trnjine: prezrele plodove trnjine (nakon što ih je “opario” mraz) kuvamo dok ne postanu sasvim mekani te protisnemo kroz sito, gazu ili kroz gustu cediljku. Dobijeni sok pomešamo s jednakom količinom cvetnog meda, sipamo u staklene tegle i čuvamo na hladnijem i tamnom mestu. Kašičica sirupa, ujutro i uveče, jača želudac i pomaže kod gnojnih čireva u ustima (afte).

Čaj od plodova trnjine: u litar ključale vode stavimo supenu kašiku zdrobljenih plodova trnjine i kuvamo tri minuta. Nakon toga posudu s čajem skinemo s vatre i ostavimo da se ohladi, Sasvim hladan čaj od plodova trnjine ocedimo i popijemo (u više navrata, u laganim gutljajima) tokom dana. Taj čaj pomaže za ublažavanje umora. Preporučuje se sportistima i starijim osobama.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/12/trnjina-lekovita-svojstva.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/12/trnjina-lekovita-svojstva-300x246.jpgadminBiljelekovito biljeTrnjina crni trn lekovita svojstva-čaj sirup (Prunus spinosa) DRUGI NAZIVI: crni trn, trnina, trnav-ka, trn, divlja šljiva i kukinja. OPIS BILJKE: Trnjina raste kao gusto razgranat grm s trnovim ograncima, visok od jednog do pet metara. Listovi su srazmerno mali (2 do 4 centimetra), a mnogobrojni sitni beli cvetovi...