Trihineloza je parazitno oboljenje domaćih životinja, naročito svinja, izazvano crvolikim parazitom — trihinom. Čovek se zarazi trihinom jedući zaraženo svinjsko meso. Opasno je, naročito sušeno meso ako se jede bez termičke obrade (kuvanje, pečenje). Kada pojedemo zaraženo meso, larve trihine dospevaju u želudac i u kratkom vremenu oslobađaju se svoje čaure i prelaze u tanko crevo, kada se i javljaju prvi simptomi oboljenja.
trihineloza
Inkubacioni period kod trihineloze traje 7 do 15 dana
, a potom se javljaju znaci oboljenja: povišena temperatura, malaksalost, bolovi svih mišića i otoci, gađenje, bolovi u trbuhu i proliv. Bolesnik teško pravi pokrete: teško pokreće očne jabučice i kapke, otežano žvaće i oseća težinu u svim mišićima.

Izražen je otok lica i očnih kapaka, ponekad se javljaju i ospe na koži. Kod težih oboljenja oštećuje se i srce, otežano se diše i tečnost se izliva u grudni koš.

Kako se zaštititi od trihineloze?

Pošto su izazivači ove bolesti, uglavnom, svinjsko meso, a naročito meso divljih svinja to treba obratiti naročitu pažnju: ne kupovati svinjetinu van kontrolisanih prodajnih objekata, a naročito ne od prodavaca na pijaci. Ovo se naročito odnosi na suvomesnate proizvode koji se često koriste bez kuvanja i pečenja (kobasice, pečenice) te se larve trihine unose direktno u želudac, gde se pod uticajem želudačne kiseline larve oslobađaju čaure i prelaze u creva i dolazi do razvoja bolesti.

Pošto se zaraženo meso ne može prepoznati po izgledu, boji, mirisu i ukusu, to je najsigurniji način zaštite termička obrada mesa (kuvanje, pečenje). Naime trihineloza se uništava ako se meso skuva ili ispeče ili je bilo zamrznuto na -30°C u trajanju od najmanje 6 dana. Prema tome najveći rizik je konzumiranje suvomesnatih proizvoda bez pečenja i kuvanja.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/trihineloza.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/trihineloza-300x297.jpgadminZdravljeTrihineloza je parazitno oboljenje domaćih životinja, naročito svinja, izazvano crvolikim parazitom — trihinom. Čovek se zarazi trihinom jedući zaraženo svinjsko meso. Opasno je, naročito sušeno meso ako se jede bez termičke obrade (kuvanje, pečenje). Kada pojedemo zaraženo meso, larve trihine dospevaju u želudac i u kratkom vremenu oslobađaju se...