igranje-okaTik oka

Mnogima se događa , posebno kada su umorni ili kada su pod stresom, da počne da im “igra” oko.

Reč je o bezopasnim tikovima očnih kapaka koji se nazivaju blefarospazam. Uzroci su grčenje mišića oka a mogu da traju satima i danima, međutim, najčešće kako dođu tako i prođu. Samo je u vrlo retkim slučajevima potrebna operacija. Uzroci “igranja” oka mogu da budu stres (ako ste na poslu pod pritiskom ili vas neko razljuti), umor ili suve oči (onima koji mnogo čitaju ih rade za kompjuterom). Osim toga suve oči kao uzrok tikova mogu da budu posledica godina, nošenja sočiva, nekih lekove, a rešavaju se kapima za vlaženje očiju.
Ako se pretera sa kafom ih alkoholom, smatraju lekari, takode može da prouzrokuje ove tikove, kao i naprezanje očiju zbog dugog rada, ah i ako vam se pogoršala dioptrija i neophodne su vam jače naočare. I alergije mogu da izazovu ove tikove jer alergičnim na polen oči suze, svrbe ili i otiču, a oni ih trljaju, mada se to ne ne preporučuje. Zbog toga oči luče histamin koji može da bude uzrok tikova. A, nutricionisti ističu da i nedostatak magnezijuma u ishrani mogu da izazovu “igranje” oka.

Mnogo ozbiljniji problemi su neurološke prirode koje leče očni lekari ili drugi specijalisti. Stručnjacima bi trebalo da se obratite u slučajevima da kapci od tikova počnu da se zatvaraju ili zatvore, ako je oko crveno, otečeno, suzi, ako postanete osetljivi na svjedost i/ili ako vam je vid zamagljen. Osim toga i ako se tikovi oka prošire na druge delove lica, ako izazivaju bol u oku ili frekvencija i intenzitet izazivaju neprijatnost, kao i ako ne prođu posle nedelju dana i poraste telesna temperatura.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/09/igranje-oka.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/09/igranje-oka-300x235.jpgadminZdravljeokoTik oka Mnogima se događa , posebno kada su umorni ili kada su pod stresom, da počne da im 'igra' oko. Reč je o bezopasnim tikovima očnih kapaka koji se nazivaju blefarospazam. Uzroci su grčenje mišića oka a mogu da traju satima i danima, međutim, najčešće kako dođu tako i...