Tamna mokraća može biti simptom dehidratacije, ali i mnogo ozbiljnijih stvari – na primer, nekog oboljenja jetre. U većini slučajeva nema razloga za brigu. Osim dehidratacije, uzrok tamnije mokraće mogu biti namirnice koje sadrže veštačke boje, lekovi ili infekcije mokraćnih puteva.

Kada je mokraća tamnije boje nekoliko dana uzastopno, najbolje je da odete kod lekara i uradite potrebne testove. Obično je veoma tamna mokraća simptom problema sa jetrom ili žučnom kesom i tada se javljaju i drugi simptomi. Tu spadaju iznenadan bol na desnoj strani stomaka, žutilo kože i beonjača i povišena temperatura.

Uglavnom se lečenje ovog simptoma svodi na pijenje više vode i čajeva bez šećera kako bi se razblažila koncentracija organskih komponenti u mokraći. U ozbiljnijim slučajevima je potrebno lečiti oboljenje koje izaziva tamnu mokraću.

tamni urin


Boja mokraće i zdravlje

Boja zdrave mokraće je svetložuta. Tipična žuta boja potiče od pigmenta urohroma (urobilina) koji se nalazi u mokraći. Različite nijanse žute boje mokraće se javljaju u zavisnosti od koncentracije urobilina.

Boja mokraće nam može reći mnogo toga o zdravlju. Na primer, tamnožut urin je obično indikator da ne pijete dovoljno tečnosti. Ako pijete previše vode ili imate disbalans elektrolita, mokraća može biti providna gotovo kao voda.

Obično je prva jutarnja mokraća tamnija nego što je normalno jer je koncentrisanija. Tamnija jutarnja mokraća je sasvim normalna pojava.


Postoji mnogo mogućih uzroka diskoloracije mokraće. Tamnija mokraća obično varira po boji, od svetlosmeđe pa do crvene boje nalik na rđu.

Najčešći uzrok smeđe mokraće je dehidratacija. To znači da vam je potrebno da odmah povećate unos tečnosti kako biste sprečili komplikacije dehidratacije. Međutim, ta boja mokraće može ukazivati i na blokadu u bilijarnom traktu.

Ponekad se roze boja mokraće može javiti zbog velikog sadržaja cvekle ili šargarepe u ishrani, Međutim, tamnocrven urin je znak hematurije koja se može javiti zbog infekcije urinarnog trakta ili nekog problema sa bubrezima.

Prisustvo krvi u mokraći obično mokraći daje ružičastu, crvenu ili čak i tamnosmeđu boju.


Simptomi

Ako povremeno imate problem sa tamnijom mokraćom, najverovatnije nema razloga za brigu. Verovatno je potrebno samo da pijete više vode i stvar će se vratiti u normalu. Međutim, ako je uzrok tamnije mokraće neko oboljenje, moguće je da imate i neke od sledećih simptoma:

 • bol i peckanje prilikom mokrenja
 • primetni sedimenti ili čestice u mokraći
 • mokraća neprijatnog mirisa (često na amonijak)
 • jaka potreba za mokrenjem, ali se izbacuje mala količina mokraće
 • povišena temperatura (sa ili bez drhtavice)
 • krv u mokraći ili zamućena mokraća
 • žutica

Lekar će vas verovatno poslati na laboratorijske testove kako bi se utvrdio uzrok tamnije mokraće.


Tamna boja urina uzroci

Da pogledamo malo detaljnije šta sve može izazvati tamniju mokraću.

Dehidratacija izaziva tamnožut urin

Kada je mokraća veoma tamne nijanse žute, to ne znači uvek da imate neku bolest bubrega ili jetre. Mokraća neobično tamne boje često znači samo da je potrebno da pijete više vode.

Boja mokraće je najbolji indikator unosa vode. Kod zdravih osoba, povećan unos tečnosti odmah dovodi do svetlijeg urina.

Sama tamna mokraća nije problem ako se javi zbog dehidratacije, ali dehidratacija kao takva jeste velik razlog za zabrinutost. Nedovoljan unos tečnosti povećava rizik od kamena u bubregu, hroničnih bubrežnih oboljenja i dijabetesa tipa 2.

Obično je potrebno samo da povećate unos vode i problem sa tamnom mokraćom će uskoro nestati.


Neke namirnice mogu izazvati tamniju mokraću

Neke namirnice mogu izazvati pojavu tamnije mokraće, čak i smeđe mokraće.

Cvekla, rabarbara i kupine mogu obojiti mokraću u gotovo bilo koju nijansu od svetloroze do smeđe. Ako često jedete hranu koja sadrži dosta veštačkih farbi, verovatno će vam prva jutarnja mokraća imati tamnonarandžastu ili smeđu boju.

Nema razloga za brigu ako je hrana uzrok tamnije mokraće. Kada prestanete da jedete takvu hranu, boja mokraće će se vratiti u normalu.


Neželjena dejstva nekih lekova mogu izazvati tamnu mokraću

Neki lekovi i multivitamini mogu izazvati tamnu mokraću zbog interakcije sa drugim supstancama u mokraći.

Tamniji urin je često rezultat redovne upotrebe multivitamina. Tamna mokraća se obično javlja zbog pigmenata u suplementima.

I neki antibiotici i nesteroidni antiinflamatorni lekovi mogu izazvati mokraću tamnije boje. Neki lekovi za lečenje parazitskih infekcija takođe izazivaju smeđu mokraću. Neki antibiotici mogu izazvati penastu mokraću narandžaste boje. U retkim slučajevima, posledica pijenja lekova može biti čak i zelenkast urin.


Toplotni udar

Toplotni udar je urgentno stanje koje utiče na funkciju bubrega, a jedan od simptoma je i mokraća boje rđe.

Toplotni udar se obično javlja zbog dužeg izlaganja visokim temperaturama. Prvi simptomi toplotnog udara su telesna temperatura od 40°C ili viša, ubrzano disanje i zbunjenost. Visoka telesna temperatura može izazvati i oticanje organa, što rezultira trajnim oštećenjima.

Lekari obično traže da se uradi test mokraće kako bi potvrdili dijagnozu toplotnog udara.

Ako neka osoba pokazuje simptome toplotnog udara, odmah je odvedite u bolnicu ili zovite hitnu pomoć. Dok hitna pomoć ne stigne, stavljajte hladne obloge na glavu, prepone i pazuh.


Infekcije urinarnog trakta

Tamna mokraća ili mokraća tamnocrvene boje uz peckanje može biti simptom infekcije urinarnog trakta.

Bakterijske infekcije mokraćnih puteva podrazumevaju upalu bešike (cistitis), uretre (uretritis) ili bubrega (pijelonefritis). Bakterijske infekcije mokraćnih kanala izazivaju taman i mutan urin. Verovatno ćete primetiti i crvenkastu boju ako u mokraći ima i tragova krvi.

Ostali mogući simtpomi ovakvih infrekcija su:

 • bol prilikom mokrenja
 • jaka i česta potreba za mokrenjem, s tim što nema izbacivanja većih količina mokraće
 • izrazito neprijatan miris mokraće
 • grčevi u donjem stomaku i karličnom delu
 • hroničan umor

Ako želite da brzo izlečite ovakvu infekciju, počnite sa lečenjem čim primetite prve simptome.  Redovna upotreba probiotika može sprečiti rekurentne infekcije.


Kamen u žuči

Kamen u žuči obično izaziva nepodnošljive bolove u gornjem delu stomaka, a često i veoma tamnu mokraću.

Kamenac u žuči je veoma bolno stanje. Kamen se obrazuje od stvrdnutih naslaga holesterola u žuči. Kada se pomeri, dolazi do blokade žučnih puteva. To može dovesti do toga da pigment iz žuči (bilirubin) stigne u mokraću i oboji je u tamniju boju.

Osim tamnožute ili smeđe mokraće, kamen u žuči izaziva i sledeće simptome:

 • jak bol u gornjem delu stomaka (napad žuči)
 • bol u ramenu koji se širi iz stomaka
 • simptome lošeg varenja
 • povišenu temperaturu i drhtavicu ako je prisutna i infekcija (holecistitis)
 • žutu kožu zbog previše bilirubina u krvotoku
 • svetlu stolicu

Razblaženo jabukovo sirće je odlična “prva pomoć” i pomaže u razlaganju nakupljenog holesterola. U nekim slučajevima je i dovoljan tretman za kamen u žuči. Većina lekara preporučuje zdravu ishranu koja uključuje mnogo vlakana za prevenciju kamena u žuči.


Problemi sa jetrom

Postoji dosta problema sa jetrom koji mogu dovesti do pojave tamne mokraće. Princip je sličan kao i kod kamena u žuči: bilirubin dospeva u mokraćne puteve i daje mokraći tamnu boju.

Najčešće bolesti jetre su:

 • Ciroza: stvaranje fibroznog tkiva na jetri zbog hroničnog alkoholizma ili hepatitisa može izazvati teža oštećenja jetre. Žutica, tamna mokraća i pojava modrica po telu bez jačih udaraca su glavni simptomi ciroze. Ciroza izaziva bolove u gornjem delu stomaka, u predelu jetre.
 • Rak jetre: glavni simptomi raka jetre su žutica i tamna mokraća.
 • Žutica: mnoge osobe sa žuticom imaju i taman urin u svetlu ili sivkastu stolicu.
 • Hepatitis: hronični hepatitis često izaziva veoma tamnu mokraću i žuticu.

Da biste sačuvali zdravu jetru, pijte mnogo vode i smanjite alkohol.


Anemija

Vrsta anemije, po imenu hemolitika anemija, izaziva prevremeno uništavanje crvenih krvnih zrnaca i pojavu mokraće boje rđe ili smeđe boje.

Glavni uzrok tamne mokraće je razložen hemoglobin koji se izbacuje preko mokraće. Hemolitička anemija može izazvati i slabost, lošu srčanu funkciju i sve klasične simtpome manjka gvožđa.

Da biste sprečili anemiju, potrudite se da uzimate više vitamina B12 i gvožđa.


Ostali mogući uzroci tamne mokraće

Postoje još neki, nešto ređi uzroci veoma tamnog urina.

 • Opstrukcija bilijarnih puteva: ovaj problem se javlja zbog kamenca u žučnoj kesi ili smanjenog lučenja žuči. Tada se javlja mokraća veoma tamne boje. Obično se javlja i iznenadan, oštar bol ispod desnog rebarnog luka.
 • Polno prenosive bolesti: polno prenosive bolesti koje istovremeno utiču i na jetru su moguć uzrok tamne mokraće. Hepatitis A, B i C su veoma zarazna oboljenja jetre.
 • Srpasta anemija: ovo oboljenje izaziva crvenkast ili smeđ urin ako utiče i na bubrege. Srpasta anemija može izazvati i pojavu krvi u mokraći (hematurija).
 • Mononukleoza: najčešći simptomi ove bolesti su umor, bolno grlo i otečene limfne žlezde. Međutim, u težim slučajevima se može javiti i hematurija.
 • Problemi sa bubrezima: veoma taman urin može biti znak disfunkcije bubrega.
 • Rak pankreasa: mogući simptomi raka pankreasa koji se raširio na jetru su tamna mokraća i žutica. Obično se javljaju i svetla stolica, jaka slabost i iscrpljenost, bol u gornjem delu stomaka i naglo mršavljenje.
 • Rabdomioliza: ovo je urgentno stanje koje nastaje zbog težih povreda mišića i može izazvati bubrežnu insuficijenciju. Klasični simptomi rabdomiolize su nespecifični i teško ih je odmah pripisati ovom stanju. Uglavnom se svode na jake bolove i slabost u mišićima i tamnocrven ili smeđ urin.
 • Porfirija: ova grupa oboljenja napada kožu i/ili nervni sistem. Simptomi porfirije su raznovrsni i mogu uključivati jak bol u stomaku, bol u grudima, crven ili smeđ urin, probleme sa disanjem i probleme sa mentalnim stanjem.

Šta izaziva tamnu mokraću ujutru ?

Prva jutarnja mokraća je često tamnija jer je i više koncentrisana. Manjak tečnosti tokom noći često dovodi do blage dehidratacije, tako da je prva jutarnja mokraća obično tamnija od onih koje izlučujemo kasnije tokom dana. Ako pijete dovoljno vode tokom celog dana, urin će vam biti svetlije žute boje.

“Ispiranje” urinarnog trakta je jedan od najboljih razloga da započnete dan čašom vode.


Šta izaziva tamnu mokraću u trudnoći?

Ako ste u drugom stanju, moguće je da vam je mokraća tamnija nego što je normalno. Kod većine žena to je znak da je potrebno da pijete više vode.

Ako ste trudni, potrebno je da povećajte unos vode. Hidratacija je veoma bitna tokom trudnoće kako bi vam sve telesne funkcije ostale u dobrom stanju. To je jako bitno i za bebu. Jasan znak dehidratacije tokom trudnoće je tamnija mokraća.

Potrudite se da pijete toliko vode da vam mokraća uvek bude blede boje. Lekari preporučuju da se pije između 8 i 12 čaša vode svakog dana. Kofein stimuliše izbacivanje mokraće i može dovesti do dehidratacije.


Crna mokraća

Šta izaziva crnu mokraću?

Veoma tamna mokraća je simptom dehidratacije, problema sa bubrezima ili jetrom. Međutim, crna mokraća je izuzetno retka pojava.

Alkaptonurija

Alkaptonurija je veoma redak nasledni poremećaj koji može izazvati pojavu crne mokraće.

Neki je i zovu upravo “bolest crne mokraće”. Prvi simptomi se javljaju u dvadesetim ili tridesetim godinama. Osim crne mokraće, javljaju se i sive tačkice na očima, a uši postaju plavičaste boje.


Kada posetiti lekara?

Normalna mokraća je svetlije do zlatne boje i sve dok postaje svetlija kada povećate unos tečnosti nema nikakvog razloga za brigu.

Međutim, ako neprekidno imate tamnu mokraću ili imate mokraću koja nije u bilo kojoj nijansi žute boje, to je velik problem.

Najbolje je da potražite pomoć u sledećim slučajevima:

 • primećujete tragove krvi u mokraći, bez obzira na to da li se javljaju i bolovi ili ne
 • imate simptome infekcije urinarnog trakta (taman i zamućen urin)
 • mokraća je gotovo smeđe ili narandžaste boje (to može biti simptom disfunkcije jetre)
 • tamna mokraća je propraćena mučninom, povišenom temperaturom ili grčevima i bolovima u slabinama ili leđima
loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/08/tamni-urin.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/08/tamni-urin-150x150.jpgadminZdravljeTamna mokraća može biti simptom dehidratacije, ali i mnogo ozbiljnijih stvari – na primer, nekog oboljenja jetre. U većini slučajeva nema razloga za brigu. Osim dehidratacije, uzrok tamnije mokraće mogu biti namirnice koje sadrže veštačke boje, lekovi ili infekcije mokraćnih puteva. Kada je mokraća tamnije boje nekoliko dana uzastopno, najbolje...