susenje grana tresnjeObilno lučenje smole uz sušenje grana i pupoljaka trešnje upućuje na prouzrokovača oboljenja…

Trešnja je poslednjih godina postala veoma atraktivna voćna vrsta kod nas. Razlozi su, pre svega, velika potražnja ukusnih plodova ove voćke, ali i nova dostignuća u pomotehnici. Naime, selekcionisane su nove, manje bujne podloge zahvaljujući kojima su trešnje manjeg porasta, što olakšava berbu i zaštitu od prouzrokovača bolesti i štetočina.

Međutim,mnogi koji su podigli plantažne zasade trešnje primetili su izvestan broj sasvim suvih stabala, ali i onih na kojima je počelo sušenje grana. Imajući u vidu da je trešnja veoma osetljiva prema fitopatogenim bakterijama, kao i to da su simptomi bolesti ukazuju na prisustvo ovih patogena, uzorci obolelih stabala dati su na laboratorijsku analizu.

Iz ovih uzoraka je izolovana bakterija Pseudomonas syringae, inače rasprostranjen patogen koštičavih voćaka. Na granama trešnje se najpre uočava nekroza pupoljaka iz kojih se ne razvijaju listovi i cvetovi. Tkivo oko pupoljka je ulegnuto i sušenjem više susednih pupoljka dolazi do nekroze čitave grane. Ovaj patološki proces je praćen obilnim lučenjem smole, što je veoma karakterističan simptomatološki znak.
Infekcija pupoljka se ostvaruje u jesen, a bakterija u voćku prodire preko ožiljaka koji nastaju posle otpadanja lišća.

Suzbijanje bakterije nije jednostavno. Ona slične patološke promene može prouzrokovati i na šljivi, kajsiji i ostalim koštičavim voćkama.
Izvesni rezultati se mogu postići primenom preparata na bazi bakra.Oni se primenjuju u 2 navrata: u jesen i u proleće. U jesen se preporučuju 2 tretiranja, tokom opadanja lišća. Cilj je da se smanji broj bakterija na površini lišća i zaštite lisni ožiljci.
Prolećno prskanje treba obaviti u vreme bubrenja pupoljaka, čime se pored bakterija suzbija i gljiva Wilsonomyces carpophilum, prouzrokovač šupljikavosti lišća.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/04/susenje-grana-tresnje.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/04/susenje-grana-tresnje-300x230.jpgadminBiljegajenje biljakaObilno lučenje smole uz sušenje grana i pupoljaka trešnje upućuje na prouzrokovača oboljenja... Trešnja je poslednjih godina postala veoma atraktivna voćna vrsta kod nas. Razlozi su, pre svega, velika potražnja ukusnih plodova ove voćke, ali i nova dostignuća u pomotehnici. Naime, selekcionisane su nove, manje bujne podloge zahvaljujući kojima su...