Tajna skrivana preko 50 godina je napokon izašla na videlo.

Novi dokazi pokazuju da je industrija za proizvodnju šećera skrivala veoma važne informacije povezane sa bolestima srca i rakom.

Sudeći po novootkrivenom istraživanju, Fondacija za istraživanje šećera, koja je finansirala istraživanje, skratila je ceo projekat i nikada nije objavila rezultate do kojih su stručnjaci došli.

Nutricionisti već decenijama upozoravaju da je šećer, a ne masti, jedna od glavnih krivaca za mnoge zdravstvene probleme ljudi.

Sa druge strane, osobe koje lobiraju za šećernu industriju već decenijama napadaju sve studije koje u vezu dovode šećer i rak.

Kada je 2016. godine objavljeno istraživanje koje tvrdi da ishrana bogata šećerom kod miševa povećava šanse za razvoj raka dojke. Istog trenutka, brojne organizacije koje lobiraju za industriju šećera rezultate su nazvali “naduvanim”.

Međutim, doktori i istraživači tvrde da su proizvođači šećera namerno skrivali nedavno objavljeno istraživanje, baš zbog otga što je pokazalao vezu između šećera i raka.

Studija objavljena žurnalu “PLOS Biology” otkriva kako je šećerna industrija skrivala naučna otkrića o štetnom uticaju šećera na miševe celih 50 godina.

Ona je detaljno posmatrala rezultate dva neobjavljena istraživanja poznata kao Projekat 259 i koje je finansirao “šećerni lobi” kasnih 60-ih godina rošlog veka.

Obe studije testirale su efekat šećera na miševe.

U prvom istraživanju, jedna grupa miševa hranjena je izbalansiranom dijetom koja je uključivala ribu, pšenicu, žitarice od celog zrna i mahunare, dok je druga bila bogata šećerima.

Istraživači su otkrili da su miševi čij eishrana je bila bogata šećerima imali znatno veći rizik za dobijanje moždanih i srčanih udara, kao i znatno viši nivo masti u krvi.

Drugo istraživanje posmatralo je miševe koji su hranjeni šećerom i one kojima je davan kukuruzni skrob. Rezultati su pokazali da su miševi na šećeru imali povećani nivo enzima koji je povezan sa rakom bešike kod ljudi.

Međutim, nijedno istraživanje nije ugledalo svetlo dana.

– Naša studija pokazala je da postoji veliki broj dokaza koji idu u prilog tvrdnji da industrija manipuliše naukom”, tvrde istraživači sa Kalifornija univerziteta.

Sa druge strane, Fondacija za istraživanje šećera poriče sve optužbe i tvrdi da su novi dokazi samo “kolekcija spekulacija i pretpostavki o događajima koji su se desili pre skoro pola veka”.

Ipak, od tada je veliki broj istraživanja povezao konzumaciju šećera sa brojnim zdravstvenim problemima koji uključuju povišen holesterol, bolesti srca i bolesti bubrega.

loading...
adminZdravljeTajna skrivana preko 50 godina je napokon izašla na videlo. Novi dokazi pokazuju da je industrija za proizvodnju šećera skrivala veoma važne informacije povezane sa bolestima srca i rakom. Sudeći po novootkrivenom istraživanju, Fondacija za istraživanje šećera, koja je finansirala istraživanje, skratila je ceo projekat i nikada nije objavila rezultate do...