Kokosovo brašno se koristi kao zdravija alternativa tradicionalnom, belom brašnu. Ovde ćemo objasniti kako se pravi kokosovo brašno, kako se razvrstava, za šta se koristi, kakva su mu svojstva i nutritivni profil, za šta je sve zdravo i na šta obratiti pažnju prilikom korišćenja.

Kokosovo brašno se dobija nakon ceđenja ulja i mleka iz pulpe kokosa. Ostatak “mesa” kokosa se suši i melje kako bi se dobilo kokosovo brašno.  U zavisnosti od nutritivnog profila, kokosovo brašno može biti sa manje ili više masnoća, sa mnogo proteina i/ili mnogo vlakana. Kokosovo brašno ima meku teksturu i smatra se savršenim za kolače, mafine i hlebove.

Proces pravljenja kokosovog brašna

Kokosovo brašno se pravi na ova dva načina:

“Suvi” postupak

Kod ovog metoda, samleveno kokosovo brašno se suši, a veći deo ulja se prethodno cedi iz njega. Skoro 88% kokosovog brašna se pravi na ovaj način. Ovako napravljeno brašno sadrži mnogo proteina i malo masnoća, i smatra se najboljom zamenom za pšenično brašno. Kokosovo brašno sa mnogo proteina je sjajno za pekarske proizvode.

“Mokar” postupak

Kod ovog metoda se pulpa suši nakon što se iz kokosa iscedi mleko. Iz ovakvog brašna se cedi tek oko 50% ulja.

Kokosovo brašno dobijeno ovakvim postupkom se smatra bogatim vlaknima. Mnogo vlakana je veoma korisno za snižavanje nivoa holesterola i šećera u krvi.

Nutritivne vrednosti kokosovog brašna

Nutritivne vrednosti kokosovog brašna dobijenog različitim postupcima su sledeće:

Sastojci:  “Suvi” postupak  “Mokar” postupak 
 Vlaga 4,5 
 Masnoće  10,7 10,9 
 Sirova vlakna 40  60,9 
 Proteini 17,5 10,8
 Pepeo 5,5 3,1
 Ugljeni hidrati 61,8 68,5

Upotreba i svojstva kokosovog brašna

  • Kokosovo brašno bogato proteinima se često koristi kao zamena za pšenično brašno u pravljenju torti, kolača i hlebova. U poređenju sa kokosovim, pšenično brašno sadrži mnogo manje aminokiselina. Kokosovo brašno se često koristi i u raznim dijetama.
  • Kokosovo brašno se često koristi za grickalice i kolače. Zato su ovakve grickalice odličan izvor dijetetskih vlakana. Vlakna su najbolji prirodni lek protiv opstipacije. Visok sadržaj vlakana čini ovo brašno sjajnim sastojkom jela koji snižava holesterol i šećer. Ako imate problema sa povišenim holesterolom ili šećerom, ubacivanje kokosovog brašna u ishranu umesto belog je odličan izbor.
  • U poređenju sa drugim brašnima od različitih žitarica, kokosovo brašno je veoma ukusna opcija sa mnogo više vlakana i složenih ugljenih hidrata. Ako ste na paleo dijeti, kokosovo brašno će vam u velikoj meri upotpuniti ishranu.
  • Kuvanje i pečenje sa kokosovim brašnom je jedinstveno iskustvo. Kokosovo brašno je sjajno za pohovanje ribe, piletine i mesa. Da biste dobili savršeno ispohovano meso sa kokosovim brašnom, izmešajte jednake količine vode i brašna.
  • Sa blagim mirisom kokosa, ovo brašno je odično za jela gde nema jakih začina i jačih mirisa.
  • Blaga i vazdušasta tekstura kokosovog brašna ga čini sjajnim izborom za palačinke, mafine i torte.

Za šta je sve zdravo kokosovo brašno?

Zbog svojih bezbrojnih zdravstvenih benefiti, kokosovo brašno se sve češće koristi u ishrani. Ako želite namirnicu koja će vas održati u formi, kokosovo brašno je sjajan izbor. Zašto bi trebalo da zamenite obično brašno kokosovim? Ovo pitanje je dobro, a sada ćemo dati i odgovore na njega.

Ne sadrži gluten

Jedan od glavnih razloga iz kog bi trebalo zameniti obično brašno (pčenično, ječmeno, raženo) kokosovim je to što ova brašna sadrže gluten. Gluten je vrsta proteina koji može izazvati alergiju kod osetljivih osoba. Celijakija je bolest kod koje dolazi do oštećenja membrana u tankom crevu, što stvara veliki problem sa apsorpcijom nutrijenata.

Upotreba pšeničnog brašna ne smeta samo osobama sa celijakijom, već može stvoriti probleme i kod zdravih osoba. Letargija, problem sa zatvorom i dijarejom i alergije su česte posledice osetljivosti na gluten.

Mada pšenica ima loš uticaj na naše zdravlje, gotovo svako je jede i danas je teško zamisliti obrok bez žitarica u nekom obliku. Međutim, postoji dosta zamena za pšenično brašno, npr. soja ili brašno od koštunjavog voća ili mahunarki. I ova brašna imaju svoje mane. Tu najviše mislimo na njihovu cenu, a nisu ni ukusna kao pšenično brašno. Koja je onda najbolja alternativa? Kokosovo brašno, naravno. Ukratko, ako ste alergični na gluten i želite jeftinu, zdravu i ukusnu alternativu, kokosovo brašno je najbolji izbor.

Sadrži vlakna i složene ugljene hidrate

Zašto se gojimo? Mnogi ljudi misle da su glavni uzrok masnoće. Tačno je da masnoće mogu izazvati “jastučiće” na stomaku, ali najveći neprijatelj vitke figure je zapravo šećer.  Šećer izaziva naglo gojenje, mnogo brže nego masnoće. Tu dolazimo do problema: ne možemo potpuno izbaciti šećer iz ishrane.  Međutim, nisu ni sve vrste šećera loše.

Šećeri se dele na dve glavne kategorije: proste i složene ugljene hidrate. Prosti šećeri se mnogo brže vare i apsorbuju. Kada se to desi, nivo insulina u krvi skače i tada počinju problemi. Insulin započinje niz događaja u organizmu, koji pretvaraju šećere u masnoće. Sa druge strane, složeni ugljeni hidrati imaju komplikovanu strukturu, tako da se sporije vare i apsorbuju. To dovodi do manjeg skoka insulina i manje kilograma. Svi ugljeni hidrati u kokosovom brašnu su složeni, tako da izazivaju manji skok šećera u krvi i manje suvišnih kilograma.

Osim toga, kokosovo brašno je i bogato vlaknima. Vlakna čine naš probavni trakt zdravijim i sprečavaju mnoštvo bolesti. Vlakna su odlična za redovno pražnjenje.

Ako vam je potreban prirodni izvor vlakana i složenih ugljenih hidrata, kokosovo brašno je pravi izbor.

Dobro je za mršavljenje

Ako mučite muku sa suvišnim kilogramima, kokosovo brašno vam može pomoći da ih se oslobodite. Kako to? Kokosovo brašno je bogato nesvarljivim vlaknima, što ostavlja organizam bez suvišnih kalorija. Sa druge strane, mnogo vlakana stvara sitost, što znači da ćete jesti manje. Ovo je veoma važno, jer je jedan od glavnih uzroka gojenja to što jedemo mnogo više nego što nam treba.

Četrnaest grama vlakana svakog dana može pomoći da unosite u organizam i do 10% manje kalorija. To je od velike pomoći ako pokušavate da smršate. Mnogo vlakana u ishrani je najbolji način da dostignete željenu težinu.

Dijabetes

Šećer je naše “pogonsko gorivo”. Nizak nivo šećera u krvi dovodi do raznih dravstvenih problema. Zato je veoma važno održavati optimalan nivo šećera u krvi, a to je još važnije ako imate dijabetes, metaboličke poremećaje ili neko srčano oboljenje.  Najbolji način da to izvedete jeste da se hranite kako treba. Tu na scenu stupa kokosovo brašno.

Ugljeni hidrati čine najveći deo naše ishrane. Razlaganje i varenje ugljenih hidrata počinje u ustima i nastavlja se sve do creva. Poslednji deo varenja ugljenih hidrata se odvija u crevima i oni odatle dospevaju u krv. Ako vam je ishrana bogata prostim ugljenim hidratima (šećerom, rafinisanim brašnom), tako dobijate ogromne količine glukoze. Ako ne kontrolišete dnevni unos ugljenih hidrata, rezultat može biti dijabetes. U još ozbiljnijoj varijanti, možete završiti sa infarktom ili šlogom. Da bise sprečili takve stvari, jedite manje ugljenih hidrata.

U normalnim uslovima, insulin reguliše suvišan šećer i sprečava da se on nakuplja u velikim količinama. Međutim, insulin nam može pomoći samo do određene granice. Ako pređemo tu granicu, čak ni insulin više ne može da reguliše količinu šećera u krvi, što dovodi do trajno povišenog krvnog pritiska idijabetesa.

Kokosovo brašno nam može pomoći u održavanju optimalnog nivoa šećera u krvi, zahvaljujući vlaknima i složenim ugljenim hidratima. Ovi sastojci usporavaju oslobađanje glukoze u krv, i nivo insulina ostaje manji. Zato je najbolje da u ishranu ubacite vlakna.

Dijabetičarima se preporučuje i hrana sa nižim glikemijskim indeksom. Glikemijski indeks je mera brzine oslobađanja šećera u krv. Što je glikemijski indeks narmirnice veći, to znači i više šećera u datoj namirnici.

Kokosovo brašno sadrži malo šećera, a pomaže u snižavanju glikemijskog indeksa drugih namirnica.

Karcinom i kokosovo brašno

Vlakna su svojevrsna “metla” koja može počistiti mnoštvo parazita, toksina i kancerogenih materija iz našeg organizma. Dodavanjem vlakana u ishranu ćete se očistiti od mnoštva toksina, koji bi inače ostali u crevima i tako izazvali mnoštvo zdravstvenih problema. Rak debelog creva je drugi najsmrtonosniji karcinom (nakon raka pluća).

Sada je već i naučno dokazano da ishrana bogata vlaknima drastično smanjuje rizik od raka debelog creva. Kokosovo brašno je veoma bogato vlaknima i smatra se jednom od najboljih vlaknastih namirnica. Vlakna iz kokosovog brašna čuvaju zdravlje vaših creva i sprečavaju pojavu raka.

Kokosovo brašno i srčano zdravlje

Nutricionisti preporučuju najmanje 20-35  grama vlakana dnevno. Ishrana prosečne odrasle osobe retko kad sadrži više od 15 grama vlakana dnevno. Ubacivanjem kokosovog brašna u ishranu, ubacićete i dovoljno vlakana da ispunite dnevne potrebe organizma.

Jedan od najvećih faktora rizika za srčana oboljenja je visok nivo holesterola. Holesterol nam zakrčuje krvne sudove i ometa normalan protok krvi kroz krvne sudove. Višak holesterola je najveći faktor rizika za povišen pritisak, šlog i srčani udar. Najbolji način da snizite holesterol jeste da ubacite u ishranu što više vlakana. Vlakna sprečavaju apsorpciju holesterola u želucu i nakupljanje holesterola u krvi. Kokosovo brašno ima mnogo vlakana, tako da je izvrsno za smanjivanje ovakvih zdravstvenih rizika.

Kokosovo brašno je lako ubaciti u ishranu. Najbolje je da ubacite po par kašika ovog brašna u smutije, peciva, žitarice i supe.

Neki rizici i mere opreza

Ne možemo koristiti istu količinu kokosovog brašna i pšeničnog brašna u mnogim jelima.

Mada je kokosovo brašno najbolja alternativa pšeničnom, nije ga lako koristiti.  Kokosovo brašno ne daje istu teksturu i ukus jelima kao belo brašno, što je možda najveće ograničenje u njegovom korišćenju.

Kokosovo brašno upija mnogo vode

Kokosovo brašno upija mnogo vode i lako upija vodu, što znači da ga morate držati u zatvorenoj posudi na suvom i mračnom mestu. Kokosovo brašno upija sve “vlažne” sastojke – jaja, mleko, ulje i vodu, pa kad nešto pravite sa kokosovim brašnom, morate dodati još vode u poređenju sa originalnim receptom. Recepti koji sadrže nedovoljno vode će vam jelo pretvoriti u tvrdu i suvu katastrofu.

Kokosovo brašno ima ukus kokosa

Ovo je sasvim očigledna stvar, ali ako niste ljubitelji kokosa, možete “zamaskirati” ukus kokosa kakaom. Kokosovo brašno možete koristiti i za slana jela i ubacivati u njega crni i beli luk.

Da zaključimo, kokosovo brašno je izuzetno zdravo. Pomaže u varenju i smanjuje rizik od fatalnih bolesti. Potrudite se da bar u određenoj meri zamenite belo brašno kokosovim.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/11/kokosovo-brasno.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/11/kokosovo-brasno-150x150.jpgadminDijete i ishranaKokosovo brašno se koristi kao zdravija alternativa tradicionalnom, belom brašnu. Ovde ćemo objasniti kako se pravi kokosovo brašno, kako se razvrstava, za šta se koristi, kakva su mu svojstva i nutritivni profil, za šta je sve zdravo i na šta obratiti pažnju prilikom korišćenja. Kokosovo brašno se dobija nakon ceđenja...