Radni stolovi neizostavan su element nameštaja sobe svakog školarca, dok se u kućama i stanovima onih koji svoj posao obavljaju iz sopstvenog doma, radni stolovi pokazuju kao jedan od najbitinih delova pokućstva. Bilo da spadate u grupu roditelja ili onih zaposlenih od kuće, vodite računa da stolovi moraju biti prilagođeni osobama koje za njima uče i rade, te birajte optimalnu visinu i položaj. Podrazumeva se da ovakvi stolovi moraju biti stabilni. Za dečje sobe, odlični su radni stolovi čija se visina može podešavati prema visini deteta, te zajedno sa njim „rasti“ ili se pak spuštati, ukoliko se sedi na podu.

Kompjuter-stolovi

Kompjuter-stolovi najpopularnije su rešenje za radne i dečje sobe, jer ostavljaju sasvim dovoljno mesta ispred monitora za postavljanje knjiga, svezaka i beleški. Kako se na donju policu koja se izvlači postavlja tastatura, a na desnu miš, to su ovakvi stolovi izuzetno podesni i kao mesto za igru i kao mesto za rad i učenje. Najčešće se biraju oni izrađeni od drveta, svetlijih i tamnijih nijansi, kao i potpuno crne ili bele boje. Za dečje, ali i radne sobe ovakvi stolovi mogu dobiti i posebne dodatke, u vidu gornje police za knjige ili pomoćne komode na točkiće.

Radni stolovi

Tipični radni stolovi, sa fiokama i zatvorenim delom sa strane, danas su manje popularni nego kompjuter-stolovi. Ipak, i oni se dalje proizvode, i to uglavnom u uglađenim radnim varijantama, od punog drveta i prelakirani, ili pak od tanjeg drveta u mat verziji. Ovakvi stolovi lako se ukapaju u različite enterijere i često su dovoljno prostrani za rad. Klasični radni stolovi posebno su podesni za laptopove, za koje nisu potrebni kompjuter-stolovi sa različitim dodacima. I kompjuter i klasični radni stolovi su često, u sklopu dečjih soba, uklopljeni u police i ormare, što predstavlja posebno interesantna dizajnerska rešenja. Radni stolovi u standardnim sobama za rad, pak, mogu biti postavljeni preko manjih polica sa knjigama ili imati delove koji se po potrebi izvlače, a u koje je moguće odložiti sav radni mateijal.

Radni stolovi za manje prostore

Radni kutak i za starije i za mlađe moguće je napraviti u stanovima svih veličina. Radni stolovi mogu, u tom slučaju, biti mali i rasklopivi, te služiti za postavljanje laptopa ili obavljanje manjih zadataka, kako na trosedu i fotelji, tako i na podu. Ukoliko postoji bar malo mesta na kom bi veći stolovi bili postavljeni, mogu se takođe birati, samo nešto veće, rasklopive varijante koje bi bile odložene nakon upotrebe. Dobro rešenje su i stolovi postavljeni iza paravana, u kutku dnevne ili spavaće sobe, ili pak dugački radni stolovi namešteni iza zadnje strane troseda ili dvoseda, koji se na ovaj način i vizuelno izdvajaju od ostatka prostora. Sa druge strane, jednu od opcija čine i rasklopivi stolovi, koje je moguće jednostavno ugraditi ispod prozorske daske, te ih pri korišćenju sklapati i rasklapati. Njima se može dodati stolica koja će se upotrebljavati i za sedenje u dnevnoj sobi. Veoma praktični su i radni stolovi koji se zatvaraju i od čijeg poklopca, prema potrebi, nastaje površina za rad.

loading...
adminenterijerRadni stolovi neizostavan su element nameštaja sobe svakog školarca, dok se u kućama i stanovima onih koji svoj posao obavljaju iz sopstvenog doma, radni stolovi pokazuju kao jedan od najbitinih delova pokućstva. Bilo da spadate u grupu roditelja ili onih zaposlenih od kuće, vodite računa da stolovi moraju biti...