koliko traje pubertetŠta je pubertet?
Pubertet je period u kome se odvija polno sazrevanje.Pubertet počinje pojavom dlačica na stidnim predelima, što u stvari predstavlja početak razvoja polnih organa i njihovih funkcija.
U toku puberteta razvijaju se polrii organi, a kao završetak puberteta označuje se početak njihovih funkcija, tj. stvaranje oplodnih ćelija. Naravno, time nije završen njihov razvoj, jer se polno sazrevanje nastavlja sve do 18. godine kod devojčica i 21. godine kod mladića, ali taj razvoj nije više tako intenzivan kao u pubertetu. Zato čovek postiže polnu zrelost u vreme opšte zrelosti, jer se tada završavaju fizičko rastenje i duševni razvoj.

Šta sve utiče na pojavu puberteta?
Na pojavu puberteta najviše utiču nervni sistem i žlezde sa unutrašnjim lučenjem. Rad ovih sistema regulišu nasleđe, zatim pol, ali isto tako utiču i spoljni faktori: klimatski uslovi, uslovi života, ishrana itd. Poznato je da su bolji uslovi života uticali da se pubertet danas javlja znatno ranije nego u prošlom veku. Ipak, najvažniji je uticaj nasleđa, jer se njime prenose konstitucija, sklonost i druge osobine, tako da je svako jedinka za sebe, pošto nasleđe nije prosto prenošenje osobina roditelja na decu, nego predstavlja mozaik u kome su ugrađene i osobine predaka. Zato razvoj kod dece ne mora biti isti kao kod roditelja niti će biti isti u sve dece u porodici.

Ovo saznanje je važno za decu u pubertetu, kao i za njihove roditelje, jer pubescent nehotično upoređuje svoj razvoj sa razvojem svojih drugova ili nastoji da ga uporeda sa razvojem svog starijeg brata ili sestre.Često se kod njega javlja nepotreban strah, bilo da se razvija brže ili sporije, jer u to doba on pokazuje prirodnu nesigurnost, koja se ovim još povećava.
Nepovoljni uslovi života imaju značajan uticaj na celokupan razvoj, pa i na pojavu i trajanje pu-berteta. Naročito je značajna ishrana, jer kod nedovoljne ili nepravilne ishrane (nedovoljan unos belančevina i mineralnih soli) nastaje usporavanje rastenja i opšteg razvoja, pa kasnije nastupa i pubertet. Ako ovi uslovi ne traju dugo, sa poboljšanjem ishrane ponovo se uspostavljaju normalno rastenje i razvoj.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/koliko-traje-pubertet.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/koliko-traje-pubertet.jpgadminseks i ljubavpubertetŠta je pubertet? Pubertet je period u kome se odvija polno sazrevanje.Pubertet počinje pojavom dlačica na stidnim predelima, što u stvari predstavlja početak razvoja polnih organa i njihovih funkcija. U toku puberteta razvijaju se polrii organi, a kao završetak puberteta označuje se početak njihovih funkcija, tj. stvaranje oplodnih ćelija. Naravno, time...