sremusOvaj divlji luk je idealan za prolećnu detoksikaciju organizma, a može se naći i na pijacama.

Svi ljubitelji belog luka oduševiće se sa sremušom, koji ima dosta jači miris od svog pitomog rođaka. Reč je o samonikloj biljci, koja raste u vlažnim listopadnim šumama, dolinama i uz potoke do 1900 metara nadmorske visine.

Poznat je i pod imenima divlji luk, šumski luk ili medveđi luk. Naziv medveđi luk dobio je kao istinska proletnja poslastica medvedima koji se bude iz zimskog sna.

Sremuš naraste u visinu 20 do 40 cm, a u zemlji ima uspravnu i tanku lukovicu bele ili žućkaste boje. Ako slučajno tokom šetnje po šumi osetite jak miris belog luka, to može jedino biti sremuš.

Lekovitost sremuša

Budući da raste s početka proleća, sremuš je kao stvoren za prolećno čišćenje organizma. Danas mu mnogi daju prednost nad belim lukom, jer raste samoniklo, nije onečišćen, a i lekovitiji je od pitomog rođaka.

Sremuš sadrži allicin, eterična ulja, alisulfide i polisaharide. Mladi listovi sadrže 20 do 50 mg vitamina C i karoten. Konzumiranje sveže biljke veže na sebe otrove i masnoće iz krvi, krvnih sudova, creva i želudca te ih izbacuje iz tela.

U obliku tinkture upija masti i pomaže čišćenju organizma od visoke količine LDL holesterola. Sremuš je podcenjeno, ali delotvorno sredstvo za snižavanje visokog krvnog pritiska.

Kura ovog luka odmara jetru od lekova i na dva do tri meseca stabilizuje krvni pritisak. Lekoviti delovi biljke su mladi proletnji listovi koji se beru u aprilu i maju, a podzemne lukovice koje se skupljaju u letnim i jesenjim mesecima.

Možete iskopati cele biljčice i posaditi ih u svom dvorištu, nakon čega ne zahtevaju nikakvu brigu.

Sremuš u kulinarstvu

Od njega možete pripremati salate, supe, sosove, ili ga koristiti kao začin za sir i namaze. Na nekim pijacama je dostupan u svežem obliku, a u trgovinama zdrave hrane možete kupiti prehrambene proizvode sa sremušem. Najbolje je da ga jedete svežeg, a nije ga preporučljivo sušiti, jer gubi svoja lekovita svojstva. Možete ga zamrzavati, ali je najbolje da ga na duži rok čuvate u ulju.

Sremuš u zamrzivaču može stajati i do deset dana.

Tinktura od sremuša

Sa sitno naseckanim listovima ili lukovicama napunite bocu do vrha, prelijte sa 40-postotnom domaćom rakijom i ostavite na suncu najmanje tri nedelje. Četiri puta dnevno popijte deset do petnaest kapi ove tinkture s malo vode. Tinktura od listova divljeg luka pravi se u proleće, kada je njegova sezona. Tinktura od lukovica pravi se na jesen, jer tada lukovice sadrže najviše lekovitih sastojaka.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/04/sremus.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/04/sremus-300x236.jpgadminBiljelekovito biljeOvaj divlji luk je idealan za prolećnu detoksikaciju organizma, a može se naći i na pijacama. Svi ljubitelji belog luka oduševiće se sa sremušom, koji ima dosta jači miris od svog pitomog rođaka. Reč je o samonikloj biljci, koja raste u vlažnim listopadnim šumama, dolinama i uz potoke do 1900...