Sok od ananasaSok od ananasa nam nudi mnogo više nego samo ukusan napitak, a iako je uvek bio omiljeno piće, neki ga konzumiraju i zbog svih dobrobiti koje nudi.

Kiselkasto-slatkasti grebenasti kristali i njegova bogata grešnožuta boja – savršeni spoj tropskih predela i odmora, zar ne? Ako vam njegova bogata boja nije dovoljno primamljiva, onda će vas njegov sladak miris sigurno omamiti. A kad konačno podlegnete iskušenju i završite sa uživanjem u toj tečnosti, biće vam drago da znate da sok od ananasa nosi sa sobom i puno zdravstvenih dobrobiti. Sok od ananasa ima dobar ukus, to znamo, ali ima još bolji ukus kad znamo koje dobrobiti nosi i kako pomaže našem telu.

Bogatstvo antioksidanata

Ananas kao ima visok sadrzaj bromelaina. To je izuzetno hranljiv enzim koji pomaže u varenju proteina. Takođe je i bogat izvor vitamina C. A bromelain i vitamin C sadrže dosta antioksidanata koji pomažu telu da se bori protiv slobodnih radikala i pomažu sveopštem zdravlju vašeg tela.

Prepun hranljivih materija

Prepun je kalijuma, kalcijuma, vlakana, vitamina C, i magnezijuma ( između ostalog). Samim time je prepun hranljivih materija koje naše telo treba da bi bilo zdravo. Takođe je blagotvoran za sve starosne grupe.
Poboljšava zdravlje kostiju
Magnezijum koji se nalazi u soku od ananasa pomaže u izgradnji kostiju i vezivnog tkiva. Takođe, pošto je ananas odličan izvor kalcijuma, pomaže i u ojačavanju kostiju. Znači da poboljšava i održava zdrave kosti.

Pomaže rad organa za varenje

Sok od ananasa sadrži bromelain koji je odgovoran za razlaganje proteina u našem organizmu. Ovo pomaže kod dobrog varenja i samim time je važno za zdravlje organa za varenje. Pored toga, sok od ananasa sadrži vlakna koja su izuzetno važna za creva. Takođe se priča da sok od ananasa pomaže u eliminisanju crevnih parazita. Sok od ananasa je i prirodni diuretik. To znači da pomaže u izbacivanju nagomilanih toksina iz bubrega i jetre.

Poboljšava imunitet

Sok od ananasa u velikoj meri poboljšava imunitet. Pošto je bogat vitaminom C, pomaže u sprečavanju kašlja i prehlade, bolova u grlu ali i ozbiljnijih stanja kao što je bronhitis, čime održava zdravlje disajnih puteva.
Antiupalno dejstvo
Sok od ananasa ima antiupalno dejstvo, što znači da pomaže kod infekcija i zarastanja rana.

Ostale dobrobiti

Sadržaj masti i natrijuma je minimalan, i ne sadrži holesterol. Zato je izuzetno dobar i zdrav izbor za ljude koji žele zdravo da se hrane i da smanje težinu, ili da zadrže trenutnu dobru liniju.
Sadrži i vitamin B1 koji je bitan faktor kod pretvaranja šećera u sirovu energiju.

Dobrobiti soka od ananasa (presnog, svežeg i bez dodatka šećera) su mnogo veće u poređenju sa sokom od ananasa iz konzerve. Zato bi uvek trebali da biramo sveže voće i pokupimo mnoge dobrobiti koje nudi.

Recept za sok od ananasa i šargarepe

Sastojci

1 ili 2 šolje ananasa
2 velike šargarepe ili toliko isto manjih

Priprema

Kad pripremam u mom Samson sokovniku, nasečem ananas na duge debele trake a šargarepu sitno naseckam
Odsecite veliki komad ananasa, ogulite ga i nasecite da može da stane u vaš sokovnik.
Operite šargarepe i naseckajte da mogu da stanu u sokovnik
Napravite sok i uživajte.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/12/Sok-od-ananasa.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/12/Sok-od-ananasa-300x240.jpgadminDijete i ishranaSok od ananasa nam nudi mnogo više nego samo ukusan napitak, a iako je uvek bio omiljeno piće, neki ga konzumiraju i zbog svih dobrobiti koje nudi. Kiselkasto-slatkasti grebenasti kristali i njegova bogata grešnožuta boja – savršeni spoj tropskih predela i odmora, zar ne? Ako vam njegova bogata boja nije...