Ako planirate da kupite sijamsku mačku ili ćete je dobiti na poklon trebalo bi da znate sve o njoj.

Složićete se da je bolje znati i mane i vrline neke rase pre početka uzgoja nego se posle kajati.Kakav karakter ima sijamska mačka, koje su karkateristike ove rase, gde kupiti, koja je cena saznajte u nastavku.

Takođe tu su i profesionalni saveti, trikovi i iskustva vlasnika.

Na pravom ste mestu, nastavite da čitate!

Sijamske mačke su već decenijama jedna od najpopularnijih rasa mačaka na svetu, i to sa dobrim razlogom. Ove šarmantne, plavooke mačke nisu samo veoma atraktivne, već su i verni ljubimci i vrlo su pitome.

Verovali ili ne!

Sijamske mačke su poznate po tome što najviše pokušavaju da komuniciraju sa svojim vlasnicima.

A dali imate dovoljno vremena ?

Atletski su građene, vrlo su gipke, srednje su veličine i obožavaju ljudsko društvo. Zato su najprikladnije za ljude koji imaju dovoljno vremena, ili za porodice gde bar jedna osoba ostaje kod kuće tokom celog dana.

Izgled

Sijamske mačke su jedna od najpoznatijih rasa mačaka, i posebno su ljupke zbog svojih izrazito plavih očiju. Ove mačke imaju atletsko, graciozno telo i elegantne, vitke noge. Uvek su na oprezu i veoma su pametne.

sijamska macka

Profil im je pravilan i imaju jaku donju vilicu i jak ugriz. Uši su im velike i široko postavljene. Pri dnu su relativno široke, što celoj glavi daje lep oblik. Imaju magične oči koje su iskošene i relativno široko usađene.

Srednje su veličine i tela su im izdužena, a noge vitke i obično su skladne. Zadnje noge su joj nešto duže nego prednje, što joj daje dodatnu gipkost i gracioznost. Šape su joj male i okrugle. Rep joj je dugačak i prav.

sijamska macka karakter

Kada je reč o krznu, sijamske mačke imaju izrazito sjajnu dlaku. Crno krzno se najčešće nalazi na licu, ušima, šapama i repu.Na ostalim delovima tela, krzno je obično svetlije.

Za izbor prave rase najvažnije karakteristike su temperament i narav.U nastavku govorimo baš o tome.Pogledajte!

Temperament i narav

Poput svih drugih mačaka, sijamske mačke vole rutinu i mrze promene.  Poznate su po tome što su prilično glasne, tako da će često “pričati” sa vama kako bi vam stavile do znanja da li su srećne ili ne.

Sijamske mačke su relativno zahtevne i ne vole da ih dugo ostavljate same. Zato se najbolje uklapaju u porodice gde uvek bar nekoga ima kod kuće. Veoma su ekstrovertne i vole društvo drugih sijamskih mačaka, posebno ako odrastu zajedno.

sijamska macka karakteristike

Pošto je ova mačka prilično oštroumna i energična, najbolje je da joj nabavite mnogo igračaka kako bi ispunila svoje vreme. Ako imate sijamsku mačku, a posebno ako nemate priliku da je često pustite napolje, kupite joj što više zanimljivih igračaka.

Nemojte da je kupujete ako nemate vremena za nju!

Veoma je važno da sa njima provodite mnogo vremena, jer sijamska mačka ne voli da bude zapostavljena.

Inteligencija

Kao što smo već napomenuli, ove mačke su izuzetno pametne i brzo uče. Obožavaju interaktivne igre. Brzo će same naučiti da otvaraju vrata i ormare. Pošto su veoma vezane za svoje vlasnike, vole da ih prate svuda i budu uključene u sve što njihovi vlasnici rade.

sijamska macka iskustva

Presrećne su kada mogu da lunjaju i istražuju okolinu, tako da će vam lako pobeći ako ih pustite na ulicu bez nadzora, zato budite pažljivi. Zbog specifične dlake su osetljivije na hladnoću od drugih mačaka, pa im nemojte dozvoljavati da izlaze napolje kada je jako hladno.

Iskustva sa decom i drugim kućnim ljubimcima

Sijamska mačka je druželjubiva i mirna, tako da je dobar ljubimac za porodice sa decom. Sijamska mačka je veoma brza i lako pobegne van domašaja malog deteta kada postane previše glasno ili agresivno. Ako vaše dete počne da se igra sa mačkom, držite ih na oku.

Sijamske mačke se uglavnom slažu i sa psima. Ako nisu odrasli zajedno, polako ih navikavajte jdno na drugo. Sibirske mačke vole društvo i vole da se igraju i sa drugim životinjama. Ipak, kada je reč o manjim životinjama, nemojte joj dozvoliti da im se previše približi.

Zdravlje sijamske mačke

Ako se dobro brinete o svojoj sijamskoj mački, ona može živeti i do dvadeset godina.

Sijamske mačke ponekad pate od nekih naslednih oboljenja, pa se informišite o njima pre nego što udomite jednu od njih. Bolesti koje najčešće pogađaju sijamske mačke su:

  • progresivna retinalna atrofija
  • mukopolisaharidoza
  • gangliozidoza
  • Niman-Pikova bolest
  • displazija kukova
  • sistemska amiloidoza
  • medijastinalni limfom
  • tumori na crevima
  • astma (hroničan kašalj)
  • povraćanje

Nega sijamske mačke

Redovno češljajte i četkajte svoju sibirsku mačku da bi joj krzno ostalo meko i sjajno. Ovoj mački je potrebna kvalitetna ishrana. To posebno važi za mačiće i za starije mačke.

Ovo je veoma važno.Obavezno pročitajte!

Nega

Sijamske mačke imaju relativno kratku dlaku, koja je sama po sebi sjajna, tako da im nije potrebna neka posebna nega. Dovoljno je da je jednom nedeljno očetkate i to je sve što je potrebno da bi joj krzno ostalo lepo. One obožavaju kada ih neko češlja i mazi, i to je izvrstan način da svom ljubimcu pokažete ljubav. Sijamska mačka se najviše linja u proleće i jesen, pa je tada potrebna dodatna nega.

Pažljivo im pregledajte uši i čistite kad god je to potrebno. Previše ušne masti u ušima može dovesti do bolne infekcije koja se kasnije teško leči. Najbolje je poraditi na prevenciji ušnih infekcija. U mačijim ušima se često nađu grinje, što može biti velik problem. Zato je bitno da im redovno pregledate i čistite uši.

Energičnost i živahnost

Sijamske mačke su energične, živahne i pomalo zahtevne. Obožavaju društvo ljudi, ali ako je prisutan još neki ljubimac, bilo pas ili mačka, uživaće i u njihovom društvu. Dakle, ovim je mačkama potrebno mnogo pažnje i pokušaće da vas prate svaki put kada izađete iz kuće čisto da vidi šta ste sada smislili. Presrećne su kada ih uključite u svoje aktivnosti. Često mijauču, pa ćete brzo naučiti i njihov “jezik” i moći ćete da razlučite kada je mačka srećna, a kada nije.

Ako držite sijamsku mačku u kući ili stanu, obezbedite joj što više igračaka i mesta na koja može da se sakrije i popne. Namestite im i nekoliko njihovih kutaka, gde mogu da legnu i odremaju. Kao i mnoge druge mačke, sijamske mačke vole da odremaju preko dana.

Ishrana

Ako ste kupili mačku od uzgajivača, verovatno ste dobili preporuku oko ishrane. Poštujte te savete, jer je mačkama probavni trakt osetljiv. Možete joj promeniti način ishrane, ali samo polako i postepeno kako se ne bi javili problemi. Ako dođe do nekih problema, posavetujte se sa veterinarom.

Starije mačke nisu probirljive, ali je svakako poželjno da ih hranite što kvalitetnijom hranom. Zrele mačke treba hraniti nekoliko puta dnevno kako biste ispunili njihove nutritivne potrebe – važnost pravilne ishrane se povećava kako mačka stari. Pazite i na to koliko je mačka teška. Ako počnu naglo da se goje, to može imati poguban uticaj po njihovo zdravlje. Podrazumeva se da uvek ima dovoljno čiste i sveže vode.

Cena i gde kupiti ?

Cena sijamske mačke kod nas se kreće od 50 do 100 evra a ovo je jedna od retkih rasa koju možete dobiti i na poklon.

Često je odgajivačnica najbolji izbor za kupovinu.Možete se raspitati i na broj 061/229-5754 ili 062/816-7522

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/sijamska-macka-karakter.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/sijamska-macka-karakter-150x150.jpgadminKućni ljubimcimačkeAko planirate da kupite sijamsku mačku ili ćete je dobiti na poklon trebalo bi da znate sve o njoj. Složićete se da je bolje znati i mane i vrline neke rase pre početka uzgoja nego se posle kajati.Kakav karakter ima sijamska mačka, koje su karkateristike ove rase, gde kupiti, koja...