siatsu masazaŠijacu je tehnika masaže koja je nastala u Kini. Ova tehnika masaže je mnogima pomogla i brzo se proširila na Japan, Koreju i druge Azijske zemlje. Kako su godine prolazile, praktičari su razvili i usavršili tehniku masaže i počeli su da rade na otklanjanju stresa, mučnine, uznemirenosti, bolova u mišićima i depresije. Reč Šijacu znači pritisak prstom a tvorac ove terapije je Tokujiro Namikoši. Masirao je majku i otklonio bolni artritis pri čemu je isprobao tehniku ove masaže. Posmatrajući kako je masaža pomogla njegovoj majci, ubrzo je izgradio Institut za Šijacu terapiju u Hokaidu 1925. godine. Masaža se koristi da uspostavi balans protoka energije kroz telo. Konkretno za ovu masažu, terapeuti su usavršeni da koriste prste a ne cele dlanove. Dodir i pritisak prstima oslobađa klijenta neprijatnog osećaja a pruža mu fizički i mentalni mir.

Ovo je način lečenja u kome terapeut primenjuje pritisak prsta da opusti mišiće i umanji stres i uznemirenost klijenta. Šijacu masaža podrazumeva da terapeut koristi prste, dlanove, kolena i laktove kako bi pritisnuo akupunkturne tačke. Pritisak se vrši tako da se smanjuje intenzitet kontrakcije mišića. Pritisak se vrši na 12 tačaka na telu kako bi se stimulisao protok energije. Šijacu masaža traje oko sat vremena pri čemu se praktičar fokusira na centralni i autonomni nervni sistem. Terapeuti su specijalizovani i utrenirani da otkriju uzrok bolesti i odrede delove tela na kojima treba raditi kako bi se bolest izlečila. Za otklanjanje prepreka i omogućavanje slobodnog protoka energije se koriste tehnike kao što su stiskanje, trljanje i lupkanje. Masaža koristi ljudskom telu i donosi zadovoljstvo.

Dejstvo masaže

Zahvaljujući mnogim korisnim dejstvima, Šijacu masaža se vodi kao tehnika za relaksiranje i lečenje. Da bi ponudili više, terapeuti su usavršili različite tehnike masaže koje se fokusiraju na uzrok problema i njegovo lečenje. U nastavku su spomenuta neka manje poznata korisna dejstva ove terapije.

Šijacu masaža stimuliše cirkulaciju krvnih sudova kože. Pravilan pritisak na koži aktivira lučenje lojnih žlezdi koje održavaju vlažnost kože. Dovoljna količina vlage održava kožu glatkom i sjajnom što sprečava pojavu bora i osipa.

Ovakva terapija takođe oslobađa klijenta bola u mišićima. Svakodnevna radna opterećenja dovode do grčenja mišića u telo i stresa u mišićima što prouzrokuje mnogo stresa i dovodi do bolova u mišićima. Ova terapija ublažava takve bolove i potpuno pomaže osobi da se opusti.

Migrene su često iritantne i neprijatne. Smanjuju nivo koncentracije sto dovodi do lošeg izvršenja obaveza. Šijacu pospešuje protok krvi kroz telo što rasterećuje krvne sudove u glavi.

Masaža poboljšava funkcionisanje nervnog i kardiovaskularnog sistema, jača mišiće i kosti.

Takođe se zna da leči i ubrzava oporavak od bolesti tako što poboljšava imuni sistem.

Takođe, ova masaža pomaže u smanjenju simptoma koji uzrokuju nelagodnost za vreme trudnoće i menstrualnog ciklusa.

Šijacu masaža pomaže u varenju hrane i izbacivanju otpada i otrova iz tela.

Povećava izdržljivost tako što čuva energiju i poboljšava rad metabolizma.

Šijacu masaža je korisna za buduće majke jer pomaže u stvaranju mirne sredine za bebu. Takođe priprema majku za rad i tokom rada.

Još neke koristi od šijacu masaže

Povećava fleksibilnost
Oslobađa od artritisa
Leči povrede
Smanjuje krvni pritisak
Pojačava imunitet
Ublažava nesanicu

Masaža oslobađa klijenta od svakodnevne tenzije i pritiska. Ipak, bolje je doći ranije pre početka masaže kako bi se delo i um opustili pre nego što terapija počne. Jesti manje hrane pre masaže.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/02/siatsu-masaza.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/02/siatsu-masaza-300x213.jpgadminDuh i teloŠijacu je tehnika masaže koja je nastala u Kini. Ova tehnika masaže je mnogima pomogla i brzo se proširila na Japan, Koreju i druge Azijske zemlje. Kako su godine prolazile, praktičari su razvili i usavršili tehniku masaže i počeli su da rade na otklanjanju stresa, mučnine, uznemirenosti, bolova u...