Kad ste prvi put videli ovu mačku sigurno ste se oduševili.Složićete se da nije lako ostati ravnodušan pred ovom lepoticom.

Ako Vas zanimaju karakteristike ove rase, uzgoj, ishrana, kupovina i cena ove mačke na pravom ste mestu!

Nastavite da čitate:

Sibirska mačka možda nije najbrža i najžustrija, ali može da skoči mnogo više nego mnoge druge mačke. Obično su relativno velike i imaju velike, ljupke šape. Imaju bujno, čupavo krzno i veoma su umiljate.

sibirska macka cena

Čim su se pojavile, osvojile su srce mnogih ljudi. Sibirska mačka nije samo lepa, već je i nežna, razigrana i privržena – a tu je, naravno, i njeno čudesno krzno.

Izgled

Sibirske mačke su veoma privlačne. Imaju srednje dugačku dlaku i duplo krzno, koje je tokom zimskih meseci mnogo duže i gušće nego leti. Predivnog su izgleda i mogu biti prilično agilne i često skaču na visoka mesta. Ženke su znatno manje i svetlije nego mužjaci.

sibirska macka

Glava im je skladnih kontura, velika, ali proporcionalna u odnosu na telo. Brada i njuška su joj oble. Donji deo čela joj je blago zakrivljen, i to se primećuje iz profila. Imaju lepe, velike brkove. Jagodice sibirske mačke su lepo izražene i pružaju se skoro do ušiju, dok su uši nisko postavljene i gotovo spojene sa delom glave odakle kreću brkovi.

Uši su im srednje veličine sa zaobljenim vrhovima i na njima se obično nalazi lepo krzno. Sibirska mačka ima velike i ljupke oči ovalnog oblika, koje su donekle šire usađene. Oči joj mogu biti bilo koje boje, ali kod mačaka sa svetlijom dlakom običi su obično plave.

sibirska macka gde kupiti

Imaju relativno kratko telo. Međutim, ova mačka može da bude i prilično velika, sa jakim grudnim i trbušnim mišićima. Vrat im je kratak, ali nabijen i u dobroj je proporciji sa ostatkom tela. Sibirske mačke imaju velike, okrugle šape sa krznom, što je još jedan od njihovih zaštitnih znakova. Rep im je širi pri dnu, srednje je dužine i obično je čupav.

Sibirske mačke imaju gusto krzno koje se sastoji od dva sloja: gustog i jakog gornjeg sloja i mekanog donjeg sloja. Dlaka im je srednje dužine i nešto je kraća na ramenima i prednjim nogama, dok je na ostalim delovima tela znatno duža (posebno na vrhu repa). Stomak, grudi i zadnji deo tela su prekriveni samo “donjim” krznom, koje je na tim mestima gušće i plišane teksture. Dlaka na vratu je obično dosta dugačka.

sibirska macka na poklon

Sibirske mačke obično imaju dosta sasvim belih dlaka.

Da li znate ?

Najviše se cene mačke sa belim šapama, stomakom i “belim flekama” na glavi.

Temperament i narav

Kao i gotovo sve druge mačke, sibirske mačke vole rutinu. Uvek ih hranite u isto doba dana i izvodite napolje u isto vreme. Sibirske mačke se lako prilagođavaju na svaku vrstu domaćinstva, veoma su živahne i vesele. One veoma sporo sazrevaju, i postaju sasvim zrele tek kada napune četiri ili pet godina.

Za razliku od mnogih drugih mačaka, sibirska mačka voli vodu, pa se nemojte začuditi ako nađete svog mezimca u tuš-kabini ili kadi kako se razdragano igra.

Pazite ako može da izlazi napolje!

Obožavaju i bare, pa ako je pustite napolje, obrišite je pre nego što je unesete u kuću. Sibirske mačke su izuzetno inteligentne i energične po prirodi i morate im obezbediti “materijal” za igranje kad god ne spavaju. Ljubopitljive su i vole da istražuju svoje okruženje kad god je to moguće. Međutim, pazite kada je puštate napolje – lako se može izgubiti ili je neko može ukrasti.

Sibirske mačke se odlično prilagođavaju drugim ljubimcima sve dok imaju dovoljno svojih igračaka i mesta na koje mogu skakati. Mnogi ljubitelji životinja ih često porede sa psima, jer vole da kopaju rupe u zemlji (zato oprez ako imate baštu sa cvećem). Uvek se jako vezuju za svoje vlasnike, a pošto su i vrlo inteligentne, najbolje je da se često igrate sa njima.

Imaju mnogo energije, ali su i strpljive i tolerantne, što znači da su izvanredni kućni ljubimci. Veoma su zahvalne kao ljubimci za veliku porodicu i uvek žele da budu uključene u sve što se dešava oko njih. Sibirske mačke više vole da zadovoljstvo iskazuju predenjem nego običnim mijaukanjem.

Inteligencija

Sibirske mačke se smatraju jednom od najinteligentnijih rasa mačaka i veoma brzo uče nove stvari. Uživaju u igrama sa svojim vlasnikom, a posebno vole nove igre. Kao što je već rečeno, ove mačke vole i vodu. Mada su veoma vezane za svog gazdu i vole da se igraju sa njim, sibirske mačke lako i same nađu zanimaciju i mogu se satima igrati sa novom igračkom. Zato bi bilo dobro da svom mezimcu kupite neku kvalitetnu igračku.

Deca i drugi ljubimci

Sibirske mačke su otvorene i druželjubive, tako da su dobar izbor ako imate decu (čak i veoma malu). Prilično su strpljive i tolerantne, tako da se deca mogu igrati sa njima. Međutim, uvek ih držite na oku kako ne bi došlo do neke nezgode. Naučite dete kako treba da se ponaša prema ljubimcima.

Verovali ili ne!

Sibirske mačke se generalno dobro slažu i sa psima. Naravno, nemojte je tek tako pustiti, već ih polako privikavajte jedno na drugo. Sibirske mačke vole društvo i vole da se igraju i sa drugim životinjama. Ipak, ako imate neku manju životinju kao ljubimca, pazite kad je mačka u njegovoj blizini. Imajte na umu da su ove mačke rođeni i vešti lovci.

Zdravlje sibirske mačke

Prosečan životni vek sibirske mačke je između dvanaest i petnaest godina, ako dobro brinete o njoj.

Sibirska mačka ponekad može patiti od naslenih oboljenja i najbolje je da se na vreme informišete o tome ako želite da pružite dom jednoj od ovih lepotica. Bolesti koje se najčešće javljaju kod sibirskih mačaka su:

  • hipertrofična kardiomiopatija
  • deficit piruvit kinaze

Nega sibirske mačke

Kao kada je reč i o drugim rasama mačaka, važno je da redovno četkate sibirsku mačku da bi joj krzno ostalo lepo i sjajno. Ovoj mački je potrebna kvalitetna ishrana. To posebno važi za mačiće i za starije mačke.

Nega o krznu

Sibirska mačka ima veoma gustu dlaku i potrebno je da je redovno i pravilno održavate. Redovno je četkajte ili češljajte kako biste sprečili da joj se dlaka umrsi i ućeba.

Kao i sve druge mačke, sibirska mačka se najviše linja u proleće i jesen, pa je tada potrebna dodatna nega. Tokom letnjih meseci, dlaka sibirske mačke je znatno duža, ali je potrebno i da je tada četkate kako se ne bi stvorile grudvice u krznu.

S vremena na vreme joj pogledajte uši i čistite ih po potrebi. Previše cerumena u ušima može dovesti do bolne infekcije koja se kasnije teško leči. Najbolje je poraditi na prevenciji ušnih infekcija.

U mačijim ušima se često nađu grinje, što može biti velik problem. Zato je bitno da im redovno pregledate i čistite uši.

Energičnost i živahnost

Sibirske mačke su vrlo živahne i ne odrastu potpuno sve do četvrte ili pete godine. Već smo naglasili da su ove mačke oduševljene vodom, tako da ćete ih često zateći u nekoj barici ili u kupatilu.

Neverovatno su energične, i kada ne spavaju moraju nečim da se okupiraju. Ako imate dvorište u koje možete pustiti svoju ljubimicu bez bojazni da će joj se nešto desiti – samo napred. Sibirska mačka obožava da istražuje svoje okruženje, obeležava svoju teritoriju i lovi miševe.

Ako držite sibirsku mačku u kući, potrudite se da joj obezbedite što više igračaka i mesta na koja može da se sakrije. Pritom imajte na umu da sibirska mačka voli da se pentra na stvari. Namestite im i nekoliko njihovih kutaka, gde mogu da legnu i odremaju.

Ishrana mačke

Ako ste kupili mačku od uzgajivača, verovatno ste dobili preporuku oko ishrane. Poštujte tu preporuku, jer je mačkama probavni trakt osetljiv. Možete joj promeniti način ishrane, ali samo ako to radite polako i postepeno kako se ne bi javili problemi. Ako dođe do nekih problema, posavetujte se sa veterinarom.

Starije mačke nisu probirljive, ali je svakako poželjno da ih hranite što kvalitetnijom hranom. Zrele mačke treba hraniti nekoliko puta dnevno kako biste ispunili njihove nutritivne potrebe – važnost pravilne ishrane se povećava kako mačka stari. Pazite i na to koliko je mačka teška. Ako počnu naglo da se goje, to može imati poguban uticaj po njihovo zdravlje. I naravno, uvek obezbedite svom mezimcu dovoljno sveže i čiste vode.

Gde kupiti i cena

Odgajivačnica sibirskih mačaka  tel: 069-344-7964

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/sibirska-macka.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/sibirska-macka-150x150.jpgadminKućni ljubimcimačkeKad ste prvi put videli ovu mačku sigurno ste se oduševili.Složićete se da nije lako ostati ravnodušan pred ovom lepoticom. Ako Vas zanimaju karakteristike ove rase, uzgoj, ishrana, kupovina i cena ove mačke na pravom ste mestu! Nastavite da čitate: Sibirska mačka možda nije najbrža i najžustrija, ali može da skoči mnogo...