seksualni razvoj deceSeksualni razvoj dece, u stvari, počinje još od rođenja. Proučavanje seksualnog razvoja dece počinje intenzivnije od Frojda, osnivača psihoanalize. U proučavanju neuroza Frojd je zapazio da su poremećaji duševnog zdravlja, kao i poremećaji seksualnog života odraslih, nastali kao posledica poremećaja psihoseksualnog razvoja u detinjstvu. Frojd  je na osnovu psihoanalitičkog proučavanja seksualni razvoj u detinjstvu podelio na nekoliko faza. Iako se Frojdova podela nije u potpunosti održala, korisno je poznavati je.

Prva faza seksualnog razvoja deteta je period odojčeta (prva godina života). Sisanje odojčetu služi jednovremeno da zadovolji glas, ali kod sisanja ono oseća i zadovoljstvo, majčinu ljubav i sigurnost. Ovu fazu je Frojd označio kao oralnu fazu . Od 1. do 3. godine dete oseća zadovoljstvo što može voljno da reguliše pražnjenje stolice.

To je analni stadijum. Od 3. do 5. godine je falusni stadijum, kada dete upoznaje polne organe i posvećuje im veću pažnju.
Frojdovo učenje je izazvalo oštru kritiku, ali je njegova zasluga što je posvećena veća pažnja proučavanju dečje seksualnosti i njenim manifestacijama u duševnom razvoju dece. Zato je pravilnije govoriti o psihoseksualnom razvoju dece, jer se time ujedno otklanja zabluda da je seksualnost čoveka vezana isključivo za polne organe.
U seksualnom razvoju dece sreće se masturbacija još kod odojčeta. Naime, kod odojčeta nastaje erekcija kod mokrenja, ali i spontano. Ako se odrasli igraju polnim organima odojčeta, to mu pričinjava zadovoljstvo, koje kasnije i samo doživljava igrajući se polnim organima. Manifestacije zadovoljstva koje ono doživljava iste su kao u masturbaciji, samo što nema izbacivanja semena. To je masturbacija odojčeta. Naravno, ovo je prolazna pojava.
Masturbacija se javlja i kod dece od 3. do 5. godine. I ovo je prolazna pojava i samo mali broj dece masturbira i kasnije.

Postoje i druge manifestacije seksualnog razvoja dece, koje nisu vezane za polne organe. Deca se u 3—4. godini počnu interesovati kako „dolaze” bebe. Ali, pažnja dece se usmerava i na polne organe. Tako ona jasno raspoznaju razlike u polnim organima muškarca i žene. Ona se igraju venčanja i žele da imaju muža odnosno ženu.
Interesovanje dece za „dolazak” bebe poprima i konkretnu formu. Ona žele da znaju kako je beba izišla iz majke i svoju pažnju usredsređuju na majčin pupak. Ali, ona već znaju da u stvaranju bebe učestvuju otac i majka, da se trudnoj ženi uvećava trbuh i da posle porođaja trbuh nestaje. Tu je i pojava „ljubavi” između dečaka i devojčica. I sada je njihovo interesovanje sve više vezano za polne organe, njihov razvoj i razvoj polnih funkcija.
Posle perioda manjeg interesovanja javlja se pubertet, kada se javlja polni nagon, počinje polno sazrevanje razvoj polnih organa i polnih funkcija i seksualni razvoj dobija nove oblike.

Ima li razlike između masturbacije u malog deteta i deteta u pubertetu?

Iako se po načinu doživljavanja zadovoljstva ne razlikuje od onanije u pubertetu, onanija u ranom detinjstvu se umnogome razlikuje po svom u tica ju na psihu (duševni život). U ovom periodu onanija je više fizičko zadovoljstvo koje se postiže draženjem polnih organa, dok je u pubertetu onanija posledica nabujalog polnog nagona koji pubescent ne može da zadovolji u odnosima sa osobama suprotnog pola i zato pribegava onaniji, što opterećuje njegov psihički život.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/seksualni-razvoj-dece.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/seksualni-razvoj-dece.jpgadminseks i ljubavSeksualni razvoj dece, u stvari, počinje još od rođenja. Proučavanje seksualnog razvoja dece počinje intenzivnije od Frojda, osnivača psihoanalize. U proučavanju neuroza Frojd je zapazio da su poremećaji duševnog zdravlja, kao i poremećaji seksualnog života odraslih, nastali kao posledica poremećaja psihoseksualnog razvoja u detinjstvu. Frojd  je na osnovu psihoanalitičkog...