uredjenje decje sobe
Uredjenje dečje sobe je često veliki izazov za roditelje ali i deci treba dopustiti da u potpunosti učestvuju u tome bez obzira na to koliko godina imaju…
Dečja soba često služi i za spavanje i za igranje, pa je treba učiniti veselom preko dana i mirnom preko noći. Ravnoteža ova dva cilja uticaće na vaš izbor položaja sobe, pravca u kojem ćete postaviti krevet ili krevete, kao i nameštaja i ukrasa.
Pri uredjenju dečje sobe ako nekoliko dece deli sobu,treba da pazite da svako od njih ima prostor, ma koliko mali, koji će biti samo njegov. To može biti polica, fioka, orman ili pisaći sto. Dozvolite im da sami urede taj prostor u sobi i oduprite se iskušenju da se uplićete u to.

Ukoliko nemate mogućnosti da u stanu odvojite posebnu prostoriju za dečju sobu, svakako pokušajte da odredite makar jedan deo prostora koji će pripadati deci. To može da bude kutak u dnevnoj sobi koji će služiti za igru ili prostor oko kreveta u kome dete spava, a gde ćete smestiti i njegove igračke.

Pri uređivanju dečje sobe najvažnije je da mislite na bezbednost deteta. Izbegavajte suviše nameštaja, jer dete mora imati prostora za igru.
Ukoliko je soba mala, dobro rešenje u njenom uredjenju predstavljaju kreveti na sprat.Čak i ako je soba samo za jedno dete, podizanje kreveta od poda stvoriće ispod njega dodatni prostor, koji može da se iskoristi za pisaći sto ili orman za garderobu.

Oprema i nameštaj u dečjoj sobi moraju da odgovaraju uzrastu dece. Sasvim malom detetu je potrebno mnogo slobodnog prostora za igru, a važan je i prostor za odlaganje igračaka. Detetu koje ide u školu potreban je pisaći sto sa prostorom za knjige i školski pribor. Ako više dece deli istu sobu, važno je da svako ima svoj pisaći sto. To može biti i ugrađena radna ploča ispod prozora. Na radnoj ploči potrebna je radna lampa, a uz ležaj lampa za čitanje u krevetu. Bilo bi dobro da pri izboru nameštaja imate na umu da će dete rasti i da će se njegove potrebe me-njati. Elementi nameštaja mogu kasnije da menjaju funkciju i da posluže za uređenje sobe za tinejdžera.
Dok su deca sasvim mala, često dele zajedničku dečju sobu. Kada poodrastu, bilo bi dobro da imaju svako svoj prostor. Ako nemate mogućnosti da u stanu odvojite dve sobe za decu, to možete izvesti pomoću pregrade ili zavese na sredini sobe, ali obavezno tako da svaki prostor ima svoj prozor.

Osvetljenje dečje sobe je veoma važno. Veštačko osvetljenje mora biti ujednačeno, ravnomerno, ne suviše blještavo. Najbolje je predvideti rasvetno telo koje daje indirektnu, difuznu sveltost – tako da delimično pada pravo, a delimično se odbija od tavanice i podjednako osvetljava čitavu sobu.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/11/uredjenje-decje-sobe.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/11/uredjenje-decje-sobe-300x223.jpgadminenterijerUredjenje dečje sobe je često veliki izazov za roditelje ali i deci treba dopustiti da u potpunosti učestvuju u tome bez obzira na to koliko godina imaju... Dečja soba često služi i za spavanje i za igranje, pa je treba učiniti veselom preko dana i mirnom preko noći. Ravnoteža ova...