samojedSamojed je razdragan pas blage naravi, uvek raspoložen i privržen ljudima sa kojima živi. Njegova ljubav prema ljudima verovatno potiče od toga što je poreklom iz Sibira, gde je vekovima živeo zajedno sa ljudima. Ovi psi su korišćeni za vuču sanki, u lovu, igrama i zaštiti svojih vlasnika od napadača. Ovi psi su živeli sa ljudima, igrali se sa decom (aktivnost u kojoj i danas uživaju) i pomagali im da se ugreju tokom hladnih zima.

Do današnjih dana, pas samojed je ostao poznat po svojoj inteligenciji, dostojanstvu i privrženosti vlasnicima i ta reputacija je sasvim zaslužena.Samojed obično odabere jednog člana porodice koga voli više od ostalih, ali generalno voli svakog. Najsrećniji je kad je uključen u porodične aktivnosti, jer ima neizdrživu potrebu da bude u blizini ljudi. Ako želite da rastužite samojeda, ostavite ga samog duže vreme.

Osim po svom osmehu, samojedi su poznati i po svom izuzetno gustom, belom krznu. U zimskim mesecima je toliko gusto da mu jedva možete videti kožu – što znači da ga u proleće morate češće i više četkati. Njegovo krzno je omiljeno među tkaljama, jer se od njega može napraviti prava vuna, a od nje topla odeća.

Iako samojed ima predivno krzno, veoma je teško za negu. Vlasnici moraju biti strpljivi prilikom četkanja kako bi održali glatku dlaku, bez umršenih vlasi. Kada dođe vreme da počne da se linja, čitava kuća je ispunjena njegovim dlakama koje se lako lepe za nameštaj i odeću. Strpljivi vlasnici koji mogu da se izbore sa ovim će od svog ljubimca napraviti pravi praznik za oči.

Iako su prijateljski nastrojeni i pametni, samojedi mogu biti pravi izazov. Može previše lajati kada mu se nešto sviđa ili ne sviđa ili kada mu je samo dosadno. Najbolje je da mu nađete neku zanimaciju; u suprotnom će je naći sam i to ne neku koja će Vam se dopasti, poput kopanja rupa u dvorištu, preskakanja ograde, kopanja po smeću ili žvakanju obuće. Njegovi lovački instinskti su jaki, tako da mu je teško da se odupre nagonu da ne juri veverice, zečeve ili čak i mačke. Čak i izdresiran samojed nije potpuno pouzdan ako nije vezan.

Dresura samojeda može biti prilično zahtevna. Psi ove rase su pametni i brzo uče, ali morate dresuri pristupiti na pravi način. Dajte mu zadatke koje će morati da savlada, ali će mu ponavljanje istih stvari brzo dosaditi. Trčanje je odličan trening za ovog psa.

Veličina
Mužjaci su visoki između 55 i 60 cm u predelu ramena, a ženke 50-55 cm. I mužjaci i ženke su u proseku teški 22-27 kilograma.

Temperament
Samojedi su inteligentni, nežni i odani psi. Druželjubivi su i obožavaju svoje vlasnike, uključujući i decu, i žele da budu deo porodičnih aktivnosti.

Samojedi nisu „vukovi samotnjaci“ – oni uživaju u tome da budu što bliži sa onima sa kojima žive i zato nije preporučljivo da ga držite izolovanog u kućici za pse u dvorištu. To ne umanjuje njihovu sposobnost da budu odlični čuvari i uvek na oprezu.

U srcu, samojed je ipak lovac. Voli da juri male životinje koje doživljava kao plen. Zbog njegove bezbednosti, trebalo bi da ga uvek držite na povocu kada nije u kući ili ograđenom dvorištu.

Njegov temperament je određen brojnim faktorima, uključujući i gene, dresuru i socijalizaciju. Štenad su obično blagog temperamenta, radoznali i razigrani, voljni da se druže sa svakim ko im priđe. Kada kupujete ovog psa, izaberite onog malo starijeg, kako biste ga procenili. Nemojte uzimati one koji su vođe u svojoj grupi ili, pak, potpuno povučeni. Uvek pogledajte genezu i vidite kako se ponaša jedan od roditelja, bolje majka, kako biste procenili njegov temperament. Procenite u kakvoj je grupi odrastao kako biste znali šta da očekujete kad Vaš ljubimac odraste.

Poput svakog psa, i samojedu je potrebna rana socijalizacija dok su još štenad. Socijalizacija pomaže da samojed kao štene odraste u vaspitanog i poslušnog psa.

Ako ga još kao štene uključite u aktivnosti sa drugim psima, to je odličan početak. Redovno dovodite u kuću razne ljude, vodite ga na mesta gde je psima dozvoljen pristup i privikavajte ga na prisustvo komšija kako biste unapredili njegove socijalne veštine.

Nega samojeda

Pošto su prilično aktivni, samojedi nisu prikladni za držanje u stanu. Najbolji izbor je kuća sa velikim, dobro ograđenim dvorištem. Pošto je samojed aktivan pas, potrebno mu je mnogo prostora za igru i zabavu.
Takođe, potrebni su mu i mentalni izazovi sa treninzima i takmičenjima na otvorenom. Ako mu postane previše dosadno, verovatno će kopati rupe po travnjaku, bežati ili gristi nameštaj kako bi se zabavio. Upamtite da biste samojeda trebali da vodite na povocu kad god krenete izvan kuće.

Samojed se teško opire instinktu da juri male, hitre životinje.
Zbog svojih nordijskih gena, samojed može da izdrži dosta niske temperature i voli da se igra po snegu. Takođe, zbog guste dlake može biti osetljiv na vrućinu. Nemojte mu dozvoljavati da previše trči kada je previše vruće. Pokušajte da mu ograničite aktivnosti na rano jutro ili veče, kada je hladnije. Tokom toplijih dana, držite svog psa u kući i uključite ventilator ili klima-uređaj.

Samojed zahteva potrebnu negu. Poput većine velikih pasa, samojedi najbrže rastu između četvrtog i sedmog meseca starosti, što ih čini podložnim povredama i bolestima kostiju. Najbolje je da ga hranite kvalitetnom psećom hranom koja sadrži malo kalorija kako ne bi previše porastao.

Dok je štene, nemojte mu dozvoliti da trči i igra se na tvrdim površinama (posebno na betonu), skače ili vuče teške stvari dok ne napuni najmanje dve godine i dok mu se udovi potpuno ne formiraju. Do tada mu dozvoljavajte da se igra samo na travi.

Dlaka, boja i nega
Samojedi imaju dva sloja dlake – spoljni je gušći i dlaka je prava, dok je donji takođe gust, ali mekši (često se naziva i vunom). Može biti čisto bele, kremaste boje ili „mešavina“ ovih boja. U svakom slučaju, mnogo se linja. Nemojte da Vas ovo obeshrabri. Svakodnevno četkanje je neophodno kada počne da se linja; u zimskim mesecima ga možete četkati jednom ili dvaput nedeljno. Potrebno ga je okupati jednom u mesec i po-dva dana ili kad god se previše uvalja u blato ili prljavštinu. Kupanje samojeda je takođe zahtevno, jer mu je teško pokvasiti dlaku, isprati šampon i potpuno ga osušiti.

Neki vlasnici unajmljuju profesionalne negovatelje pasa za samojede. Iako to svakako nije jeftino, oslobađa vlasnika mnogih obaveza. U svakom slučaju, redovno četkanje je obavezno.

Perite mu zube najmanje jednom ili dvaput nedeljno kako biste uklonili ostatke hrane i bakterije. Još bolje ako ste u mogućnosti da mu svaki dan perete zube kako biste sprečili bolesti desni i neprijatan zadah.
Jednom ili dvaput mesečno mu podsecajte nokte kako biste izbegli bolne ogrebotine i slične probleme. Pošto su prožeti krvnim sudovima, nemojte ih previše seći, jer možete izazvati krvarenje. Ako ne znate kako to da uradite, konsultujte veterinara.

Jednom nedeljno mu čistite uši i proveravajte ima li crvenila ili neprijatnog mirisa, što su znaci infekcije. Brišite ih pamučnom vatom natopljenom u blagi rastvor za čišćenje kako biste sprečili infekcije. Čistite samo spoljašnji deo uha, nemojte gurati vatu u ušni kanal.

Dok ga čisite, obratite pažnju ima li rana, osipa ili drugih znakova infekcije poput crvenila ili upala na koži, oko njuške ili u ustima i očima ili na šapama. Oči samojeda bi trebale da mu budu bistre, bez crvenila. Pažljivim pregledom jednom nedeljno ćete lako uočiti probleme čim nastanu i lakše se izboriti sa njima.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/01/samojed.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/01/samojed-300x263.jpgadminKućni ljubimciSamojed je razdragan pas blage naravi, uvek raspoložen i privržen ljudima sa kojima živi. Njegova ljubav prema ljudima verovatno potiče od toga što je poreklom iz Sibira, gde je vekovima živeo zajedno sa ljudima. Ovi psi su korišćeni za vuču sanki, u lovu, igrama i zaštiti svojih vlasnika od...