Sadnja i gajenje belog luka u bašti je zdravija, a i jeftinija opcija od kupovine u supermarketu. Beli luk je veoma lak za gajenje, jer on odlično uspeva i napolju i unutra uz samo malo sunca i pažnje. Ako razmišljate da li da počnete uzgoj belog luka znajte da ta odluka neće biti pogrešna, uz minimalna ulaganja ćete imati gotovo neograničene zalihe.

Beli luk spada u istu porodicu biljaka kao i crni luk, praziluk i vlašac i može se jesti sirov ili ubacivati u razna jela. Osim što se može koristiti kao začinska biljka, beli luk je poznat i kao najbolj prirodni lek za mnogobrojne bolesti. Između ostalog, beli luk sprečava prehlade, čini srce zdravim i deluje kao prirodni antibiotik.

Najbolji razlog da sami gajite beli luk je to što se beli luk koji se prodaje u marketima obično prska raznim hemikalijama kako ne bi proklijao. Ako želite da sami zasadite beli luk, kupujte samo organski.

Ovde ćemo opisati kako se uzgaja beli luk i šta da radite kako biste imali dobar prinos. Pre svega, da pogledamo zbog čega treba koristiti više belog luka u ishrani.

gajenje belog luka


Za šta je sve zdrav beli luk?

Beli luk sadrži supstancu po imenu alicin. Reč je o jedinjenju sumpra koje je odgovorno za jak miris belog luka, ali i za uglavnom sva njegova lekovita svojstva.

Naučno je dokazano da redovna konzumacija belog luka smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, uključujući povišen holesterol, povišen pritisak i srčani napad. Smatra se i da alicin ima antikancerogena svojstva i da uspešno zaustavlja razmnožavanje malignih ćelija.

Alicin je prirodni antibiotik i dokazano je da uništava gotovo sve sojeve bakterija, gljivica i virusa. Redovna konzumacija belog luka će vam pomoći da sprečite razne infekcije i da se brže oporavite ako se razbolite. Beli luk je uspešan čak i u lečenju infektivnih bolesti koje izazivaju bakterije otporne na razne antibiotike.


Kako se gaji beli luk? Uputstvo korak po korak

U poslednjem delu ovog teksta ćemo se više posvetiti razlozima zbog kojih biste trebali da jedete više belog luka. Prvo da vidimo kako se gaji beli luk.

Kupovina belog luka za sadnju

Sve što vam je potrebno da biste sami gajili beli luk jeste nekoliko čenova organskog belog luka. Najbolje je da kupite beli luk na pijaci, od neke proverene osobe, ili u supermarketu, na odeljenju sa organskom hranom. Ako kupite običan beli luk u prodavnici, on verovatno neće ni da nikne, jer je uglavnom prskan hemijskim sredstvima koja sprečavaju klijanje.

Sadnja belog luka

Ako kupujete beli luk od nekoga koga poznajete i ko ga je sam gajio, pitajte ga za informacije o sorti i da li se sadi u jesen ili proleće. Ako planirate da gajite beli luk u saksiji, onda nije bitno kada ćete ga posaditi. Beli luk se obično sadi u jesen.

Najbolje je da kupite lukovice u nekom rasadniku ili da koristite organski beli luk. Belom luku je potrebno plodno zemljište, a od đubriva ono bogato azotom.

Kako posaditi beli luk?

  • Razdvojte čenove iz glavice, ali ih nemojte ljuštiti.
  • Pobodite ih u zemlju oko pet centimetara. Razmak između dve sadnice bi trebao da bude između 10 i 15 centimetara.
  • Zašiljeni kraj čena treba da bude okrenut na gore.
  • Pokrijte sadnice rastresitom zemljom i obilno zalijte.

Ako sadite beli luk u jesen, najbolje je da ga zagrnete kako biste sprečili smrzavanje. Kada mrazevi prođu, možete ukloniti malč.


Rast

Neke vrste belog luka cvetaju u proleće, kada se pojave iz zemlje. Cvet je nalik maloj glavici na stabljici. Odsecite cvetove čim ih primetite, jer će u suprotnom glavica biti dosta manja. Jedina nega koja je potrebna belom luku je uklanjanje korova i povremeno zalivanje ako nema kiše.

Belom luku je tokom maja i juna potrebno dosta vode, jer se u to vreme glavica formira u zemlji. Ne morate da zalivate previše, osim ako kiša ne pada danima.


Prihrana

Tokom perioda rasta, potrebno je da đubrite beli luk na svake četiri nedelje. Tako ćete mu dati potrebne nutrijente i glavice će biti velike. Najbolje je da koristite prirodno đubrivo sa mnogo azota. Potražite koštano đubrivo ili pitajte u poljoprivrednoj apoteci koje đubrivo vam preporučuju.


Berba

Beli luk je spreman za vađenje u leto, kada stabljike postanu smeđe. Kada vadite beli luk, nemojte ga doslovno čupati. Uzmite grabulje i pažljivo razgrnite zemlju, a zatim ga iskopajte.

Da biste čuvali beli luk, sačekajte da se glavice osuše. Stavite ga na promaju i držite ga tako oko dve nedelje. Redovno ga okrećite kako se ne bi ubuđao i nemojte ljuštiti glavice. Kada glavica postane dovoljno tvrda da možete lako da odlamate čenove, luk je dovoljno suv.

Naravno, možete ga koristiti odmah ako želite da ga jedete, samo ga oljuštite.


Skladištenje

U zavisnosti od vrste belog luka, možete ga čuvati između četiri i osam meseci. Neke vrste počnu da se suše nakon šest meseci

Ako želite da ga što duže sačuvate, ostavite spoljni “papirni” sloj na glavicama i nemojte ga ljuštiti.

Samo odsecite stabljiku na oko dva centimetra iznad glavice. Stavite beli luk u papirne kese ili mrežicu kako bi vazduh bolje cirkulisao.

Najčešći problemi kod uzgoja belog luka

Beli luk je prilično otporna biljka i lako ju je uzgajati. Međutim, postoji nekoliko čestih problema koji se javljaju prilikom njegovog uzgoja.

Ptice često jedu pupoljke i lišće, što uništava biljku. Da biste zaštitili beli luk od ptica, pokrijte ga baštenskom mrežicom.

I neke gljivice koje žive u zemlji mogu dovesti do truljenja glavice. Vidljivi znaci truljenja su žute, beživotne stabljike. Biljna rđa takođe često napada beli luk i obično izaziva pojavu svetložutih gleka po lišću. Obično se javlja u vlažnijim uslovima.


Gajenje belog luka u stanu

Ako gajite beli luk u kući ili stanu, imaćete ga tokom cele godine. Najveća prednost unutrašnjeg uzgoja belog luka je to što je manji rizik od gljivičnih infekcija i biljnih bolesti.

Treba vam samo dobra saksija, mnogo sunčeve svetlosti i malo truda. Saksija mora biti duboka najmanje 20 centimetara i imati rupe za drenažu. Ako želite da posadite više čenova u jednu saksiju, potrebna vam je saksija u koju ćete moći da posadite luk tako da između dva čena bude najmanje 10 centimetara.

Stavite saksiju na neko mesto gde ima mnogo sunca. Zemlja treba da bude vlažna, ali ne i potpuno mokra. Koliko često treba zalivati beli luk zavisi od temperature u kući i količine sunčeve svetlosti koju biljka dobija.

Kao i kad je reč o uzgoju u bašti, trebalo bi da odsečete cvetove kada počnu da rastu. Tako će glavica biti znatno veća.


Zašto treba da jedete više belog luka?

Sad kada znate kako da gajite beli luk, da vidimo i zbog čega treba da ga jedete malo češće.

Ako želite da ubacite beli luk u redovnu ishranu kako biste poboljšali svoje zdravlje i zaštitili se od raznih oboljenja, uvek koristite svež beli luk, najbolje izgnječen presom. Uvek ga ostavite 10 minuta pre konzumacije na sobnoj temperaturi kako bi se u izgnječenom belom luku sintetisalo više alicina.

Preventiva za prehladu

Antivirusna i antibakterijska svojstva belog luka su odlična za sprečavanje prehlade i gripa. Redovna konzumacija belog luka će vas zaštititi od virusa u sezoni gripa. Ako se zarazite, ozdravićete veoma brzo.

Takođe, beli luk je odličan za prirodno lečenje infekcija pluća i respiratornih puteva, koje se često javljaju kao komplikacija prehlade.

Beli luk se s razlogom naziva prirodnim antibiotikom

Beli luk sadrži komponente koje imaju antibiotska svojstva i uspešno uništavaju razne infekcije. Sumpor koji se nalazi u belom luku uništava čak i bakterije otporne na antibiotike, uključujući i meticilin-rezistentni stafilokok (MRSA). Takođe, alicin iz belog luka deluje kao prirodni antibiotik širokog spektra.

Najbolji efekat ćete postići ako koristite sveži beli luk. Za efikasno uklanjanje infekcija sa kože mešajte izgnječeni beli luk sa kokosovim uljem i mažite kožu ovom mešavinom.

Beli luk kao prirodni antimikotik

Beli luk možete koristiti i za lečenje različitih gljivičnih infekcija, uključujući kandidijazu i lišajeve na koži. Sveže izgnječen beli luk ima antigjlivična svojstva i efikasan je uuništavanju kandide. Pored toga, on uništava i ešerihiju i različite parazite.

Pomenutu mešavinu belog luka i kokosovog ulja možete koristiti za uklanjanje lišajeva. Ako imate kandidijazu, samo počnite da jedete više svežeg belog luka.

Antikancerogena svojstva

Mnoga naučna ispitivanja su pokazala da redovna konzumacija belog luka može sprečiti pojavu različitih vrsta raka. Beli luk smanjuje rizik od pojave raka pluća, želuca, debelog creva, jetre i jajnika.

Beli luk za zdravo srce

Dobro je poznato da je ishrana veoma bitna za zdravo srce. Beli luk ima terapeutska svojstva i održava kardiovaskularni sistem zdravim. Između ostalog, beli luk snižava holesterol i krvni pririsak, sprečava pojavu krvnih ugrušaka i reguliše rad srca.

Beli luk protiv dijabetesa

Beli luk je izvanredan ako imate dijabetes. Jedna studija je dokazala da beli luk značano snižava “loš” i povećava “dobar” holesterol kod dijabetičara, tako da se preporučuje kao preventiva za srčana oboljenja kod dijabetičara.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/09/gajenje-belog-luka.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/09/gajenje-belog-luka-150x150.jpgadminAgroSadnja i gajenje belog luka u bašti je zdravija, a i jeftinija opcija od kupovine u supermarketu. Beli luk je veoma lak za gajenje, jer on odlično uspeva i napolju i unutra uz samo malo sunca i pažnje. Ako razmišljate da li da počnete uzgoj belog luka znajte da...