sa biljkama prijatnog mirisaBiljke koje na neki način doprinose našem zdravlju nazivamo lekovito bilje. Pomoću njih se leče određeni simptomi, ublažavaju se bolovi ili jednostavno poboljšavaju raspoloženje. Ove biljke se ponekad mogu naći u našoj okolini (u bašti ili na njivama), pa čak i u kuhinji. Začini, kao što znamo, takođe mogu imati pozitivna dejstva.

Kantarion je biljka koja se jako ceni u medicini. Na više načina može da nam pomaže. Osim što zaceljuje rane i leči infekcije, kantarion popravlja raspoloženje. Ekstrakti i čajevi su odlično sredstvo za lečenje anksioznosti i depresije, međutim, naviše se ipak koristi za lečenje psorijaze ili drugih problema kože.

Borovnica je najbolje antioksidantno „sredstvo“. Poboljšavaju cirkulaciju snabdevajući mozak neophodnim materijama i kiseonikom, a budući da je ovo voće stvarno moćno, sprečava slobodne radikale da negativno deluju na centralni nervni sistem. Uz to, jača koncentraciju, ali i izoštrava vid. Preporučuje se srčanim bolesnicima i smanjuje rizik moždanog i srčanog udara.

Ruzmarin se već vekovima koristi za jačanje memorije.Prijatnog je mirisa, zato se od njega prave i eterična ulja koja se na razne načine upotrebljavaju za poboljšanje raspoloženja. Otklanja napetost i nervozu.

Menta ili nana je takođe dobra za pamćenje. Pored toga i osvežava. Pripremite od njega ukusan čaj koji je idealan u letnjim danima, naravno, u rashlađenom obliku.

Kopriva se koristi za masažu protiv reumatskih bolova. U sebi sadrži minerale koji će lako, u obliku čaja, dospeti u naš organizam. Dobra je i za opadanje kose, prostatu ili za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Cimet pomaže u regulaciji i stabilizaciji šećera. Preporučujemo ga dijabetičarima. Ako ga pomešamo sa medom dobićemo pravo blago. Koristi se za poboljšanje probave i cirkulacije, te za olakšanje simptoma prehlade.

Izgleda da zeleni čaj obezbeđuje suptilno poboljšanje raspoloženja lišeno problema koje donose tipični stimulansi (kafa, crni čaj i sl). Najbolja varijanta je ta, ako ga možete nabaviti bez kofeina, jer u svom prirodnom obliku zeleni čak sadrži ovu lošu materiju.

Kamilica leči gotovo sve. Od nje se najviše pravi čaj, koji pomaže pri probavnim smetnjama, ublažava bolove i probleme s kožom. Oblozi od kamilice pomažu pri snižavanju temperature i bolova u očima.

Melisa ili matičnjak posebno se preporučuje za ublažavanje napetosti i nervoze, te pomaže u lečenju nesanice. Lišće je najlekovitije, jer sadrži najviše eteričnog ulja. Od listova se može pripremati čaj, koji poboljšava probavu i otklanja naduvenost. Zgnječeno lišće dobro je za glavobolju i herpes.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/03/sa-biljkama-prijatnog-mirisa.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/03/sa-biljkama-prijatnog-mirisa-300x245.jpgadminBiljelekovito biljeBiljke koje na neki način doprinose našem zdravlju nazivamo lekovito bilje. Pomoću njih se leče određeni simptomi, ublažavaju se bolovi ili jednostavno poboljšavaju raspoloženje. Ove biljke se ponekad mogu naći u našoj okolini (u bašti ili na njivama), pa čak i u kuhinji. Začini, kao što znamo, takođe mogu...