ruzmarin biljka začinRUZMARIN (Rosmarinus officinalis L.) DRUGI NAZIVI: Rožmarin, lužmarin, žmurod, ruzman.

OPIS BILJKE:Ruzmarin je grmolika trajna biljka mirisnih zimzelenih listića sa sitnim sve-tloplavim cvetićima. Listovi su naspramni, sedeći, čvrsti, kožasti, vrlo uski, dugi 2-3 cm. Gornja strana listova je tamnozelena, a donja je sivobele boje i lagano pustenasta. Između ogranaka, razvijaju se pršljenasto na maloj peteljci mali ljubičastoplavi cvetovi. Miris cvetova i cvetnih vrhova grančica je jak i nalik na kamfor, dok je ukus ljut, pomalo gorak i aromatičan. Pripada porodici usnjača. U cvetovima, listovima i grančicama sadrži eterična ulja, čiji kvalitet zavisi od klime i od sunčanih i zaštićenih položaja.

LEKOVITI DEO BILJKE: Upotrebljavaju se cvetovi ruzmarina, izdanci u cvatu, a najčešće se beru listovi ruzmarina, i to leti, grane se seku i ostavljaju da se suše. Destilacijom listova i grančica ruzmarina dobija se ruzmarinovo ulje. Cvetovi i biljka u cvatu beru se u aprilu i maju i suše u hladu. Uz eterično ulje, ružmarin sadrži i smolu, tanin, gorke materije i male količine saponina.

LEKOVITO DELOVANJE RUZMARINA: Lekovito dejstvo ruzmarina na bolji protok krvi čini ga prikladnim za lečenje slabog varenja i tromosti želuca, nedovoljne snabdevenosti krvlju i bledila. Delovanje ruzmarina može dovesti do poboljšanja funkcije jetre i sekrecije žučne kese, što doprinosi poboljšanju opšteg stanja celog organizma. Za otklanjanje navedenih bolesti pije se čaj od ruzmarina, dnevno 2 šolje – uzima se 1 kašičica suvih i sitno iseckanih listova i cvetova ili samih cvetova za 1 solju čajnog oparka. Ruzmarinovo ulje u malim količinama deluje na proširenje krvnih sudova, a time i na bolju cirkulaciju.Povećava krvni pritisak, omogućava bolju koncentraciju i pamćenje.

RASPROSTRANJENOST RUZMARINA: Raste na čitavom priobalnom području Mediterana, od Portugalije do Male Azije, i na Crnom moru. Najčešće raste u sastavu makije Sredozemlja.

STANIŠTE I UZGOJ RUZMARINA: Često se uzgaja po baštama i u saksijama, ali je vrlo osetljiv na mraz, pa ga u severnim krajevima treba štititi od hladnoće.

VREME CVETANJA:Ruzmarin cveta od marta do maja, a ponekad u septembru cveta i po drugi put.

JESTE LI ZNALI: Ime mu potiče od latinskog ros marinus, odnosno “morska ruža”. U starom veku bio je posvećen Afroditi, grčkoj boginji lepote i ljubavi. Vencem od ružmarina ukrašavali bi ne samo statue bogova, već bi grančicu ružmarina stavljali i u kolevku novorođenčeta, kitili bi mladence, a ružmarin je bio i mrtvački cvet. Ruzmarin je bio omiljen kod mnogih naroda još od najstarijih vremena, a neki običaji vezani za upotrebu ove biljke održali su se do danas.

UPOZORENJE: Kao i kod mnogih lekovitih biljaka, i kod ružmarina nepovoljno deluju prekoračenja bilo u količini ili u dužini primene, jer mogu da izazovu bolne upalne procese.

Ruzmarinovo vino: Kod duševne iscrpljenosti, bledila, kod oslabljenog čula vida, za čišćenje krvi i zapodsticanje izlučivanja mokraće, pije se ruzmarinovo vino tri puta dnevno po 1 mala čašica, i to ujutro natašte, kao i 1 sat pre ručka ili večere. Ruzmarinovo vino se priprema tako što se 70 g listova ruzmarina 4 dana natapa u 1 litru kvalitetnog belog vina, a zatim procedi i pije tri puta na dan po 0,3 dl.

Tinktura od ruzmarina: Prelijemo 50 g listova ružmarina s 2,5 dl 70-procentnog alkohola i ostavimo 10 dana. Nakon toga procedimo i proflltriramo. Koristimo za navedene bolesti.

Ruzmarin kao začin: Mnogo se koristi u južno-evropskoj kuhinji, mada njegov žestok ukus nekima ne odgovara. Ako se štedljivo koristi, odličan je začin za čorbe, dinstano povrće, meso, sve vrste pečenja i mekih sireva. Najbolje je u jelo staviti struk koji se izvadi kad jelo poprimi aromu. Mogu se i listići odvojiti, sitno naseckati i dodati u pripremljeno jelo.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/12/ruzmarin-biljka-začin.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/12/ruzmarin-biljka-začin-300x215.jpgadminBiljelekovito biljeRUZMARIN (Rosmarinus officinalis L.) DRUGI NAZIVI: Rožmarin, lužmarin, žmurod, ruzman. OPIS BILJKE:Ruzmarin je grmolika trajna biljka mirisnih zimzelenih listića sa sitnim sve-tloplavim cvetićima. Listovi su naspramni, sedeći, čvrsti, kožasti, vrlo uski, dugi 2-3 cm. Gornja strana listova je tamnozelena, a donja je sivobele boje i lagano pustenasta. Između ogranaka, razvijaju...