Da li znate šta je rusomača?

Ova dragocena biljka, poznatija i kao hoću-neću, najčešće raste pored puteva, na livadama a prepoznaje se po belim sitnim cvetovima. Njeni cvetovi, koji su jako sitni, često su korišćeni u dečijim igrama voli me – ne voli me.

Ova biljka, koja cveta od aprila do oktobra veoma je korisna i lekovita o čemu ima malo izvora jer se ova biljka uvek tretirala kao korov koji treba čupati i baciti.

U narednim redovima pročitajte na koji način sve možete koristiti za zdravlje, zašto je ova biljka posebno korisna ženama kao i kako da napravite čaj i tinkturu od rusomače.

rusomaca biljka

Kako se koristi rusomača biljka?

S obzirom na to da se bere dok cveta, ovu biljku je veoma bitno sušiti na hladnovini i to u tankim slojevima. Nadragoceniji deo oe biljke je upravo njen plod koji u sebi sadrži holin, polipeptide, vitamine A, B i C kao i druge bitne sastojke koji su značajni za opšte zdravlje.

Ovu biljku ćete u literaturi naći i pod imenom mačkino srce, devojačka trava kao i pastirska torbica. Najrasprostranjenjiji naziv pored rusomače je hoću-neću biljka.

rusomaca kao lek

Rusomača kao lek

Lekovita dejstva ove biljke su nadaleko poznata, najviše se ističe kao najbolji lek za žene – odlična je za sprečavanje odliva, za ublažavanje bolnih menstruacija (odatle i naziv devojačka trava) a isto tako je korisna za ublažavanje tegoba usled upale bešike, hemoroida koji krvare i snižavanje krvnog pritiska.

Ova biljka je posebno lekovita u slučaju prolapsa, ispadanja materice koja je česta kod starijih žena, zatim nakon porođaja i usled slabljenja mišićnog tkiva materice.

S obzirom na to da je rusomača najdelotvornija kada se meša sa drugim biljkama, u kombinaciji sa virkom i hajdučkom travom daje najbolje rezultate kod prolapse.

Ova biljka isto pomaže i u lečenju bolesti bubrega, tegoba sa jetrom, reume, gihta, dijabetesa. Isto, koliko je korisna za žene toliko i za muškarce, veruje se da je seme ove biljke snažan afrodizijak.

Mnogi ovu bilju uklanjaju kao korov neznajući za njena velika lekovita dejstva. Postoji podatak da je seme rusomače prvi put pronađeno u kamenom dobu, dok je u srednjem veku prvi put počela da se koristi kao lek i kao sredstvo za podsticanje trudova i lakši porođaj.

Rusomača i miomi

caj od rusomace

Koliko je rusomača lekovita najbolje govori to što je veoma delotvorna za lečenje mioma – gumastih izraslina na tkivu materice koji se obično otkrivaju na redovnom ginekološkom pregledu i koji ne izazivaju tegobe.

Često nazvani kao benigni tumori nastaju usled bujanja ćelija materičnog zida.

Ove izrasline se ne javljaju u pubertetu, niti u menopauzi, obično se javljaju u periodu kada je žena najviše seksualno aktivna, kada dolazi do izraženijeg lučenja polnih hormona.

Miomi mogu biti bolni, simptomi se obično manifestuju bolovima u karlici, obilnijim i dugotrajnijim menstruacijama ili tokom seksualnih odnosa.

Iako su benigni, lekari preporučuju da se isti odstrane hirurškim putem. Ukoliko vas je strah od operacija, ne brinite, postoji i drugačije rešenje – ukolnite miome prirodno, pomoću rusomače i virka.

Melem se priprema na sledeći način: Operite i sitno iseckajte 100 grama svežeg virka i rusomače. Tako iseckano bilje stavite u teglu i prelijte ga sa litrom belog vina. Teglu zatvorite i sklonite na tamno mesto i ostavite da tamo stoji 2 nedelje. Melem je potrebno da svaki dan promućkate.

Ovaj melem se pije svaki dan po 2 decilitra, otprilike se pije gutljaj na svakih sat vremena.

Čaj od rusomače

rusomaca caj

Čaj od rusomače se veoma lako pravi, uzmite osušene listove ove biljke i prelijte ih sa vrućom vodom. Nakon što se ohladi, čaj procedite i pijte tri šolje dnevno, najbolje pre jela.

Ovaj čaj se posebno preporučuje ženama u menopauzi, jer dosta olakšava tegobe, mesec dana treba dnevno konzumirati dve šolje ovog čaja a aztim napraviti pauzu od tri nedelje pa onda ponoviti postupak. Ova biljka se jedino ne preporučuje ženama u trudnoći kao i pacijentima koji već imaju redovnu terapiju koju piju.

Pomenuto je da rusomača najbolje deluje kada se kombinuje sa drugim biljkama, stoga u nastavku izdvajamo i recept za pripremanje čaja od rusomače i virka.

Rusomača čaj se pokazao kao veoma delotvoran kod prolapsa materice o kojem je već bilo reči. Potrebno vam je 100 grama rusomače, 100 grama virka i 100 grama hajdučice. Biljke se prvo promešaju, izdvojte 4 kašike ove mešavine a zatim je prelijte sa 750ml vruće vode. Ostavite čaj da odstoji 45 minuta, nakon što ga procedite pijte ga nezaslađenog.

Isto, rusomača je zajedno sa rastavićem i glogom veoma delotvorna kod povišenog krvnog pritiska. Isti je postupak kao i kod kombinovanja sa virkom, od svih biljaka uzmete po 100 grama osušenih listova, prelijete ih sa 750 grama ključale vode a nakon što odstoji 45 minuta čaj možete konzumirati uz jako malo šećera.

Tinktura od rusomače

rusomaca tinktura

Pored čaja, veoma lekovito dejstvo za spoljnu upotrebu ima i tinktura ili kapi od rusomače koje se pripremaju na veoma jednostavan način.

Iseckajte sitno listove, cvetove i stabiljke ove biljke i stavite ih u staklenu posudu, možete u teglu. Sledeće što treba da uradite jeste da uzmete čist alkohol ili rakiju i da je nalijete do vrha tegle. Teglu zatvorite i ostavite da stoji negde na toplom dve nedelje. Nakon dve nedelje, procedite i tinkturu čuvajte dobro zatvorenu na hladnom mestu.

Kako se koristi ovaj lek? Tinktura je odlična za poboljšanje cirkulacije, za zaustavljanje krvarenja iz nosa (natopite tufer i stavite u nos kako bi tinktura što bolje delovala). Naročito je delotvorna za sprečavanje obilnih krvarenja tokom menstruacija. Ovaj lek delotvorno deluje na brzo zarastanje površinskih rana na koži, posekotina a isto tako je dobra da se koristi nakon dugih imobilizacija (preporučuje se mazanje ove tinkture nakon skidanja gipsa).

Kontraindikacije

Kada je reč o kontraindikacijama koju biljka rusomača izaziva, ne postoje precizni podaci. Čajeve i tinkture rusomače ne bi trebalo da konzumiraju trudnice kao i osobe koje već imaju neku redovnu terapiju, pogotovu se ne sme koristiti kod tromboza i kod terapija antikoagulansima.

U kombinaciji sa određenim lekovima može da dođe do neželjenih dejstva, ova biljka naročito ne bi smela da se meša sa terapijom za pojačan rad štitne žledzde ili ukoliko uzimate sedative.

https://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/01/rusomaca-biljka.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2018/01/rusomaca-biljka-150x150.jpgadminBiljeDa li znate šta je rusomača? Ova dragocena biljka, poznatija i kao hoću-neću, najčešće raste pored puteva, na livadama a prepoznaje se po belim sitnim cvetovima. Njeni cvetovi, koji su jako sitni, često su korišćeni u dečijim igrama voli me - ne voli me. Ova biljka, koja cveta od aprila do...