Da li želite da nabavite plavu mačku ? Čuli ste sve najbolje o ovoj rasi ? Čuli ste da ih vlasnici obožavaju ? Želite da znate da li imaju u neke mane i da li postoje negativna iskustva ?

Složićete se da je izbor kućnog ljubimca vaoma važna stvar jer ćete ga imati pored sebe godinama ?

Objasnićemo do detalja se o ovoj rasi, gde je najbolje kupiti, da li postoji dobra uzgajivačnica,  kolika cena, može li se dobiti na poklon i gde ?

Nastavite sa čitanjem:

Ruska plava mačka je pravi aristokrata među mačkama sa svojim svetlucavim krznom i gracioznim, elegantnim izgledom.

Ruska plava macka

Ruske mačke su poznate po smaragdno zelenim očima, koje su u divnom kontrastu sa krznom. Ruske plave mačke imaju zagonetan i umiljat izraz lica.

To je još jedan od razloga zbog kojih su ove mačke osvojila srca ljubitelja mačaka širom sveta. Ova mačka je poznata i po svojoj izraženoj inteligenciji, kao i zato što obožava velike porodice.

Ona se jako vezuje za svoje vlasnike, tako da je divan i odan ljubimac.

RUSKA MACKA

Izgled

Ruska plava mačka ima gustu, kratku i veoma bujnu dlaku, i to je zaštitni znak ove vrste. Veoma su graciozne, velike su i imaju mišićavo i gipko telo. Noge su im elegantne, dugačke i vitke, a mužjaci su obično znatno teži i veći nego ženke. Ruska plava mačka ima zagonetan osmeh na licu, i to je još jedna stvar koja je izdvaja od ostalih vrsta. Jagodične kosti su im visoko postavljene i daju im lep, mističan izgled. Još jedan zaštitni znak ruske plave mačke su zelene oči bademastog oblika. Uši su im velike i šire pri dnu, i stoje na takav način da daju mački egzotičan izgled.

Teme im je ravno, a njuška široka i dobro definisana. Brkovi su im prilično upadljivi. Kada se gleda iz profila, čelo im je postavljeno pod uglom u odnosu na njušku. Brada im je elegantno spojena sa vrhom nosa. Brada je duboka i vilica im je jaka, tako da imaju jak ugriz.

I ovo bi morali da znate:

Ruska plava mačka obično ima nešto veće telo, ali je izuzetno graciozna. Imaju dugačke, vitke noge i male, ovalne šape. Rep im je srednje dužine i proporcionalan je sa telom. Izrazito su gipke, što im daje eleganciju.

Kada je reč o krznu, imaju tzv. duplo krzno i gustu, jaku, veoma mekanu dlaku.

Temperament i narav

Poput većine drugih mačaka, ruske plave mačke imaju svoju rutinu i ne vole promene. Vole da ih hranite svakog dana u isto vreme i ne vole promene (npr. promenu rasporeda nameštaja). Ruske plave mačke su veoma nežne po prirodi i tiho mijauču (osim kada je sezona parenja – tada ženke mogu biti prilično glasne).

plava macka

Veoma su ljupke i mazne, a nisu previše zahtevne, tako da su odlični ljubimci za starije ljude. Poznate su po svojoj nežnosti i toleranciji. To znači da su odlični ljubimci i za porodice sa decom i izgleda da im ne smeta kada se mala deca malo grublje igraju sa njima.

Ruske plave mačke će pronaći način da pobegnu umesto da grebu.

Poput drugih rasa mačaka, i ruske plave mačke obožavaju prirodu, te je zato jako važno da pazite kada ih i sa kim puštate napolje.

Da li je dobra za držanje u stanu ?

Dobre vesti su da se ove mačke odlično prilagođavaju na život u stanu sve dok imaju dovoljno mentalne stimulacije. Veoma je važno da im obezbedite neku zanimaciju, jer ovo nije mačka koja će po čitav dan samo spavati. Najbolje se uklapaju u domaćinstva gde bar jedna osoba ostaje kod kuće preko celog dana ili gde ima još ljubimaca.

Pomalo su rezervisane sa ljudima koje ne poznaju i više vole da dobro osmotre nepoznate osobe, zbog čega ljudi pogrešno misle da su ove mačke rezervisane i da nisu dobri ljubimci.

Međutim, kada se vašem ljubimcu neko svidi, ona će pronaći svoj način da ga pozdravi. Obožavaju da se maze i kad god ste u prilici pružite im pažnju. Ruska plava mačka će vam skočiti na tastaturu i leći na nju kako bi privukla vašu pažnju. Dakle, ove mačke vole svoj mir i nemaju problem kada ih ne primećujete neko vreme – važno je samo da to ne bude dugo.

Inteligencija

Ruske plave mačke su veoma pametne i obožavaju da uče nove stvari. Uživaju u interaktivnim igrama sa svojim vlasnicima, mada ponekad i odbijaju igru kada im nije interesantna.

Ruska plava mačka će lako naučiti da sama otvara vratanca na ormaru i kuhinjskim elementima, posebno kada vidi iza kojih vrata se krije neka poslastica. Osim toga, ona će uživati u tome da vam pokazuje svoje veštine.

Deca i drugi ljubimci

Ruska plava mačka je umiljata i mirna, što znači da je dobar ljubimac za porodice sa decom. Ako imate malo dete, budite pažljivi. Kad god se igra sa mačkom, neka vam budu u vidokrugu kako biste sprečili nezgode. Naučite svoje mališane kako da se ophode prema ljubimcima.

Ruska plava mačka se lepo slaže sa psima, posebno ako odrastu zajedno. Ipak, ako niste apsolutno sigurni da vaš pas voli mačke, budite pažljivi prilikom “upoznavanja”. Ruska plava mačka je jako društvena po prirodi i obično se dobro slaže sa drugim ljubimcima. Ipak, kada je reč o manjim ljubimcima, uvek budite na oprezu, jer ih može nehotice povrediti ili ubiti.

Cena i gde kupiti ?

Ova rasa nije baš jeftina.Cena se kreće i do 100 evra .Na našim prostorima često ono što se predstavlja kao ruska plava mačka nije čistokrvni predstavnik rase.Postoje i druge plave mačke koje su mešanci.Najbolje je da se od vlasnika zatraži pedigre.Važno je ako ćete je već kupiti da je vakcinisana.Većina naravno kupuje mačiće a odgajivačnica je najbolji izbor.

Gde da kupim proverene mačiće ?

Pozovite ovu odgajivačnicu tel: 062/180-0025

Zdravlje

Prosečan životni vek ruske plave mačke je između petnaest i dvadeset godina, pod uslovom da dobro brinete o njoj i njenoj ishrani.

Ruska plava mačka spada u najzdravije rase mačaka, i za sada nije bilo slučajeva naslednih i genetskih oboljenja (kao što je čest slučaj sa mnogim drugim rasnim mačkama).

Nega

Kao kada je reč i o drugim rasama mačaka, važno je da redovno četkate rusku plavu mačku da bi joj krzno ostalo u besprekornom stanju. Ovoj mački je potrebna kvalitetna ishrana, koja će ispuniti sve njihove nutritivne potrebe. To posebno važi za mačiće i za starije mačke.

Nega o krznu

Ruska plava mačka ima kratku, ali veoma gustu dlaku. Potrebno je da je povremeno četkate kako bi ostala lepa i sjajna. Jednom nedeljno možete da je očetkate i to je otprilike sve što je potrebno da bi im krzno ostalo sjajno i lepo.

Poput ostalih mačaka, ruska plava mačka se linja u proleće i jesen. Tada je četkajte nekoliko puta nedeljno, kada primetite da je potrebno.

Kad god je četkate (ili i češće), proverite kakve su joj uši i očistite ih po potrebi. Ako im se u ušima nakupi previše ušne masti, to može dovesti do bolne infekcije koja se kasnije teško izleči.

Ukratko, kada je reč o infekcijama uha, preventiva je najbolje rešenje. U ušima ovih mačaka se često nađu grinje, što može biti velik problem. To je još jedan razlog da ih redovno pregledate i čistite im uši.

Energičnost i živahnost

Ruska plava mačka je veoma pametna i obožava da uči nove stvari. Vole da se igraju i presrećne su kada dobiju novu igračku. Vole i da se penju na visok nameštaj, posebno na ormare. Tamo će sedeti, razmišljati i posmatrati okruženje kako bi bolje shvatile šta se dešava.

Ako držite rusku plavu mačku u stanu, pronađite joj što više zanimacija i mesta na kojima može da se sakrije. Ove mačke vole mirna mesta na kojima mogu da odremaju kad god to požele.

Poput većine mačaka, i ruska plava mačka obožav da veći deo dana provede u prijatnoj dremki na nekom toplom i sunčanom mestu.

Ova mačka se lako prilagođava i na veoma malo prostora i voli da se zavlači u razne rupe i šupljine.

Ishrana

Ako ste kupili mačku direktno od uzgajivača, verovatno ste dobili preporuku oko ishrane. Te preporuke se treba držati, jer im je sistem organa za varenje dosta osetljiv. Možete promeniti ishranu svog ljubimca ako želite, ali to uvek radite sporo i postepeno kako se ne bi javili problemi. Ako se ti problemi jave i primetite da mačka neće da jede novu hranu, vratite je na stari režim ishrane i pitajte veterinara za savet pre nego što pokušate da joj ponovo promenite ishranu.

Starije mačke nisu izbirljive što se tiče hrane, ali to ne znači da ne treba da ih hranite kvalitetnom hranom. Odrasle mačke treba hraniti nekoliko puta dnevno kako biste ispunili njihove nutritivne potrebe – važnost pravilne ishrane se povećava kako mačka stari. Pazite i na to koliko je mačka teška. Ako počnu naglo da se goje, to može imati poguban uticaj po njihovo zdravlje. I naravno, uvek obezbedite svom mezimcu dovoljno sveže i čiste vode.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/plava-macka.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/12/plava-macka-150x150.jpgadminKućni ljubimcimačkeDa li želite da nabavite plavu mačku ? Čuli ste sve najbolje o ovoj rasi ? Čuli ste da ih vlasnici obožavaju ? Želite da znate da li imaju u neke mane i da li postoje negativna iskustva ? Složićete se da je izbor kućnog ljubimca vaoma važna stvar jer...