Rukola za bolje zdravlje

Sve vrste zelenog povrća su dobre za vaše zdravlje, pa rukola nije izuzetak od tog pravila. Ovo lisnato zeleno povrće ima nekoliko naziva od kojih su najpoznatiji salatna raketa, gorki zeleniš i rukola. Najviše se uzgaja u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i na severu Afrike.

Rukola je puna vitamina, minerala i antioksidanata. Sadrži puno folne kiseline, vitamina A, C i K, kao i drugih minerala poput kalijuma,mangana, gvožđa i kalcijuma. Cvetovi, semenke i listovi rukole su jestivi. Specifičan ljutkast ukus rukole odlično se slaže sa salatom i drugim hladnim jelima. Može se koristiti i kao deo nadeva za picu, ubaciti se u umak ili sos, sendvič i giros. Meki listovi rukole mogu se jesti i sami, kako biste se rešili lošeg zadaha.

Recept za salatu sa rukolom

Ovo je jednostavan recept za ukusnu rukola salatu, za koji vam treba samo pet sastojaka:

 • Sveža rukola
 • Rendani parmezan
 • Sok od limuna
 • Mleveni crni biber
 • Maslinovo ulje

Postupak je jednostavan:

 • Operite listove rukole i ubacite ih u činiju
 • Iscedite sok iz limuna i narendajte malo kore
 • Dodajte ¼ kašikice mlevenoga bibera
 • Izrendajte parmezan
 • Sipajte malo maslinovog ulja
 • Hvataljkama za salatu pomešajte sve sastojke

I to je to, uživajte u svežoj, ukusnoj rukola salati koju ste napravili za manje od 5 minuta. Možete je praviti uz glavno jelo koje sadrži ribu ili piletinu, ili je na primer, pojesti samu za večeru.

Bez obzira na to kako jedete rukola salatu, sigurno ćete imati neke koristi od toga. Pred vama je nekoliko razloga koji će vam pomoći da počnete da jedete ovo zeleno povrće.

Rukola salta smanjuje rizik od raka

Rukola je super namirnica u borbi protiv raka. Osim što je puna antioksidanata, puna je glukosinolata, koji se razgrađuju na tri moćna jedinjenja- indole, tiocijanate i izotiocijanate. Ova jedinjenja uspešno sprečavaju rak. Istraživanje iz 2001. godine, objavljeno u naučnom časopisu koje se bavi nutricionizmom, pokazalo je da fitohemikalije iz biljaka iz porodice kupusa (odakle potiče rukola) imaju antikancerogena svojstva. Studija iz 2014. godine objašnjava da erucin, glavni izotiocijanat iz rukole, sprečava aktivnosti raka. Sva ova saznanja doprinela su tome da se rukola  salata koristi za prevenciju  raka pluća, dojke, prostate, rektuma, grlića materice, debelog creva i pankreasa.

Salata od rukole pomaže u mršavljenju

Rukola ima pozitivan uticaj na smanjenje telesne težine. Manji broj kalorija koji unosite sa rukolom, znači da ne unosite nepotrebne kalorije u ishranu. Čak naportiv, salata od rukole je jedna od najhranljivijih namirnica na svetu, što znači da ćete uneti manje kalorija, bez žrtvovanja hranljivih materija. Pošto je rukola salata bogata dijetskim vlaknima, ona će vas zasititi, sprečiti nastanak deficijencije vitamina i minerala i obezbediti vam trajnu energiju. Jednostavno, zamenite namirnice koje goje  (žitarice) rukolom i drugim tamno zelenim povrćem. Bićete oduševljeni napretkom i brzinom gubljenja kilograma.

Rukola salata kontroliše nivo šećera u krvi

Kalijum koji se nalazi u rukoli pomaže u kontroli visokog krvnog pritiska. Kalijum pomaže bubrezima da se reše viška natrijuma kroz mokraću, što zauzvrat smanjuje pritisak. Kalijum je važan za zdravlje srca i nerava, jer pomaže mišićima da se kontrakuju. Drugi minerali koji se nalaze u rukoli, kao što su kalcijum i magnezijum, igraju važnu ulogu u opuštanju krvnih sudova, čime se održava normalan krvni pritisak. Antioksidanti koji smanjuju upalu u organizmu se takođe nalaze u rukola salati i kontrolišu srčani ritam. Dijetetska vlakna smanjuju holesterol i izbacuju toksine iz tela.

Salata od rukole detoksikuje organizam

Rukola salata ima alkalnu prirodu i puno hranljivih materija, čime doprinosi detoksikaciji. Za ovaj proces je važno da ph nivo krvi bude bazan, a ne kiseo. Ovo lisnato zeleno povrće je odličan izvor alkalnog i detoksikujućeg hlorofila. Hlorofil štiti zdrave ćelije i tkiva tako što povećava biotransformacijske enzime. On pozitivno utiče i na zdravlje jetre, najvažnijeg organa za pročišćavanje tela i izbacivanje štetnih toksina. Rukola salata je, takođe, bogata vitaminom C i fitohemikalijama koje podstiču detoksikaciju.

Održava energiju

Salata od rukola na prirodan način održava i podstiče protok energije. Aminokiseline koje sadrži salata od rukole su zadužene za izgradnju proteina, što znači da telo ne mora da troši energiju kako bi ih razgradio, što znači da imate više energije za obavljanje drugih stvari. Pošto sadrži puno hlorofila, rukola smanjuje upalu u organizmu, povećava energiju i pokretljivost. Osim energije, i nekoliko vitamina B koji se nalaze u rukoli podstiču brži rad metabolizma, tako što pomažu u sintezi masti i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Rukola salata jača imunitet

Rukola salata je puna vitamina i minerala koji jačaju imuni sistem. C vitamin, moćan antioksidant koji se nalazi u rukoli, uništava opasne slobodne radikale koji stvaraju upalu u organizmu i izbacuje ih iz tela pre nego što naprave štetu. Vitamin C pomaže organizmu da se oporavi od povreda. Ovaj vitamin je važan za zdravlje tkiva i upijanje gvožđa iz namirnica. Pošto je alkalna namirnica, rukula salata poamže u obnovi pH nivoa tela. Optimalni nivo pH jača imuni sistem.

Salata od rukole poboljšava vid

Rukola salata je dobar izvor karotenoida, pigmenata koji se prirodno javljaju i važni su za zdravlje očiju. Tačnije, karotenoidi usporavaju proces makularne degeneracije, jednog od najčešćih očnih problema koji se javlja sa starenjem. Vaše telo pretvara karotenoide u vitamin A, koji poboljšava vid, pogotovo noću. Povećavanjem količine karotenoida u ishrani, možete smanjiti rizik od katarakte. Osim toga, dva antioksidanta, lutein i zeaksantin koji se nalaze u rukoli štite oči od štetnog ultraljubičastog svetla koje izaziva probleme sa vidom i naprezanje očiju

Rukola salata jača kosti

Velika količina vitamina K iz rukole igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju. Dovoljna količina K vitamina poboljšava zdravlje kostiju tako što modifikuje matične koštane proteine. K vitamin je važan za apsorpciju kalcijuma u zubima i kostima. Mineral kalcijum pomaže funkcijama mišića i nerava. Osim toga, K vitamin smanjuje izbacivanje kalcijuma putem mokraće. Manjak vitamina K se dovodi u vezu sa većim rizikom od preloma kostiju. Jedenjem rukole, možete smanjiti rizik od proređivanja koštane mase, koje izaziva osteoporozu.

Rukola u trudnoći upotreba

Rukola salata u trudnoći je poželjna namirnica i sme da se konzumira.Pošto sadrži dosta vitamina i minerala trebalo bi da je jedete češće tokom trudnoće.

 

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/11/rukola-salata.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2017/11/rukola-salata-150x150.jpgadminDijete i ishranaRukola za bolje zdravlje Sve vrste zelenog povrća su dobre za vaše zdravlje, pa rukola nije izuzetak od tog pravila. Ovo lisnato zeleno povrće ima nekoliko naziva od kojih su najpoznatiji salatna raketa, gorki zeleniš i rukola. Najviše se uzgaja u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i na severu Afrike. Rukola je...