Da planina Rtanj koja se nalazi na teritoriji naše zemlje ima mnoga neobična, da ne kažemo magična svojstva smo već imali prilike da čujemo, a posebno zahvaljujući gospodinu Spasoju Vlajiću koji se bavi izučavanjem ove neobične planine. Možda ne bez razloga, baš na njoj raste biljka od koje se priprema nadaleko čuveni rtanjski čaj.

Rtanjski čaj sastav

Kada je u pitanju rtanjski čaj, njegov sastav je sveden na biljku koja u narodu nosi naziv vresak ili gorska metvica, a u pojedinim krajevima je nazivaju i planinski čubar. Latinski naziv ove biljke je Satureja montana, a u pitanju je žbunasta biljka koja ne naraste više od 40 centimetara u visinu. U sastav čaja ulaze vrhovi cvetova ove biljke.

Iako sastav rtanjskog čaja dan danas nije dovoljno proučen, postoje indicije da sadrži etarska ulja i tanine koji su i zaslužni za njegovu izuzetnu lekovitost.

Rtanjski caj za potenciju

Za šta je dobar rtanjski čaj

Onaj kome se dopada će, sasvim sigurno na pitanje za šta je dobar rtanjski čaj da odgovori da je dobar za sve, što mora se priznati i nije tako daleko od istine.

Najčešće se koristi za lečenje oboljenja disajnih puteva, kao što su kašalj, bronhitis, ali i za lečenje astme i različitih vrsta upala disajnih puteva. Osim toga, smatra se odličnim prirodnim sredstvom za poboljšanje potencije, te se preporučuje i za lečenje oboljenja jetre i žuči, kao i upale mokraćnih kanala.

Postoje indicije i da rtanjski čaj utiče na poboljšanje imuniteta, ali i da ima pozitivan uticaj na varenje, te da pospešuje izlučivanje tečnosti, a postoji i mišljenje da se može koristiti kao pomoćno sredstvo za lečenje dijabetesa.

Priprema i doziranje

Kako je u pitanju čaj o čijim se lekovitim svojstvima mnogo zna u narodu, a jako malo sa stanovišta nauke, to se i smernice za pripremu i doziranje mogu razlikovati u zavisnosti od toga ko vam preporuči njegovo konzumiranje.
Naime, priprema ovog čaja je najčešće uobičajena: jedna kašičica (mada postoje i recepti u kojima se preporučuje koristiti jednu supenu kašiku) se prelije sa 250 mililitara proključale vode, poklopi i odstoji 10 – ak minuta, nakon čega se procedi i pije u manjim gutljajima.

Što se doziranja tiče, obično je preporuka da se pije čak 3 puta tokom dana i to najbolje neposredno pre obroka. Pa ipak, kao i za svaki čaj, tako i za rtanjski važi da ne treba preterivati, već je svakako preporuka praviti i određene pauze u njegovom konzumiranju.

Rtanjski čaj za potenciju

Nije poznat tačan razlog zbog koga se preporučuje konzumirati rtanjski čaj za potenciju, budući da nije dovoljnos istražen njegov sastav, ali je sasvim sigurno da on u našem narodu važi za jedno od možda najboljih prirodnih sredstava za lečenje seksulane nemoći i to ne samo kod muškaraca, već se smatra i da jača seksualnu želju i kod pripadnica nežnijeg pola.

Rtanjski čaj upotreba u trudnoći

Kada je u pitanju rtanjski čaj, upotreba u trudnoći je nešto o čemu treba posebno voditi računa. Naime, sama činjenica da nisu izvršena dovoljna istraživanja u pogledu sastava ovog čaja i njegovom dejstvu u mnogim slučajevima, svrstava ga u kategoriju onih čajeva koje bi valjalo izbegavati u trudnoći i tokom dojenja.

Upotreba za decu

Kao i za period trudnoće, tako i kada je u pitanju upotreba za decu, rtanjski čaj treba uzeti sa rezervom, odnosno pažljivo ga konzumirati.

Ipak, u našoj narodnoj tradiciji je ostalo očuvano mišljenje da rtanjski čaj daje odlične rezultate za lečenje kašnja i oboljenja disajnih organa i kod mališana određenog uzrasta, ali ga svakako treba pažljivo koristiti.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/12/Rtanjski-caj-za-potenciju.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/12/Rtanjski-caj-za-potenciju-150x150.jpgadminBiljeDa planina Rtanj koja se nalazi na teritoriji naše zemlje ima mnoga neobična, da ne kažemo magična svojstva smo već imali prilike da čujemo, a posebno zahvaljujući gospodinu Spasoju Vlajiću koji se bavi izučavanjem ove neobične planine. Možda ne bez razloga, baš na njoj raste biljka od koje se...