rasadjivanje kupusaZa sadnju rasada paradajza,kupusa i paprike zemljište treba da budedobro pripremljeno, a u trenutku rasađivanja i dovoljno vlažno.Ukoliko u vreme sadnje rasada ne padne kiša, potrebno je zemljište nakvasiti na dubinu od oko 10cm.

Dan uoči rasađivanja paraajza,paprike ili kupusa na otvoreno polje potrebno je rasad u lejama dobro zaliti, a i neposredno pre čupanja da bi se što manje oštetile žilice korena. Počupani rasad obložite zemljom da se ne bi gubila vlaga.

Rasadjivanje paradajza

Po pravilu, sa rasađivanjem paradajza može se početi 10-15 dana posle poslednjih prolećnih mrazeva, što znači obično krajem aprila, početkom maja. Ranije rasađivanje, neposredno posle prestanka opasnosti od mraza, ima znatne prednosti – ranije stasavanje i veće prinose. Najčešće se paradajz sadi na razmak 80×50 ili 90×40 cm. Gustina može da bude manja ili veća, u zavisnosti od sorte, sistema gajenja, plodnosti zemljišta.U ranoj proizvodnji, kada se biljke raje uz oslonac i orezuju na Jedno stablo, mogu imati znatno veću gustinu. Pogodan način je sadnja u dvorede trake, koja se, često, primenjuje kod srednjeranih i kasnih useva. U tom slučaju biljke se, obično, raspoređuju no šemi 100x80x30 cm. Dobro odgajene biljčice sade se u prethodno napravljene jamice na dubinu 8-10 cm.

Rasadjivanje paprike

Rani rasad iznosi se kad vreme dovoljno otopli i prestane opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. Najbolje je da se paprika, kao i druge rasadne kulture, rasađuJu no tihom i ,po mogućnosti, oblačnom vremenu. U toku vrelih podnevnih časova treba izbegavati sadnju.Rasad paprike koji je pikiran se sadi ručno , u prethodno iskopane jamice ili duž plitko otvorene brazde, a nepikirani pod sadiljku. Važno je da su biljke pravilno postavljene i da je zemlja oko korena dobro pritisnuta. Biljke se, najčešće, sade na rastojanju 40×30 ili 30×30 cm.

Rasađivanje kupusa

I rani kupus se rasađuje kad prođe opasnost od jačih mrazeva. Važno je da se odabere snažan, dobro razvijen rasad, jer slabe biljke ili nastradaju posle presađivanja ili kasnije slabo rastu. Rasad se spušta u zemlju do prvog lista (temeni pupoljak mora da ostane iznad zemlje). Rasađene biljke treba odmah zaliti.
Redovno navodnjavanje je potrebno dok se biljke ne prime i kasnije, u vreme zavijanja glavica. Usev kupua se prihranjuje kad se biljke prime.
Odgajivači ranog kupusa često trpe štete kad biljke isteraju cvetonosno stablo umesto da zaviju glavicu. To se događa onda kada se biljke rasade suviše rano a zatim u toku nekoliko nedelja rastu na relativno niskim temperaturama. Posredi je poznata biološka pojava. tzv. jarovizacija.Bez koje kupus ne može da donese seme. Zbog toga se događa da pod jednakim temperaturnim uslovima starnje biljke iscvetaju, a mlađe normalno rastu i zaviju glavicu.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/05/rasadjivanje-kupusa.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2014/05/rasadjivanje-kupusa-300x230.jpgadminAgroagroZa sadnju rasada paradajza,kupusa i paprike zemljište treba da budedobro pripremljeno, a u trenutku rasađivanja i dovoljno vlažno.Ukoliko u vreme sadnje rasada ne padne kiša, potrebno je zemljište nakvasiti na dubinu od oko 10cm. Dan uoči rasađivanja paraajza,paprike ili kupusa na otvoreno polje potrebno je rasad u lejama dobro zaliti,...