Rani pokazatelj raka dojkeDa li test krvi može nekoliko godina ranije pokazati da će žena dobiti rak dojke? Odgovor će uskoro možda biti pozitivan.

Tehnika podrazumeva merenje jedinjenja u krvi, ali je još uvek u ranoj fazi. Pomoći će ženama da počnu ranije da se leče, a lekarima da im kažu kako da smanje šanse za dobijanje raka.

Istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu u Danskoj kažu da ovaj test može predvideti rak dojke 2 do 5 godine ranije, sa tačnošću od 80%, dok mamografija pruža 75% tačnosti, ali za kraći period.

Profesor Rasmus Bro navodi da je ova tehnika u nekim slučajevima bolja od mamografije, ali ne uvek. On smatra da metoda još nije savršena, ali je tačno da se njome može predvideti rak dojke.

Istraživanje je obuhvatalo 57.053 muškaraca i žena, a vremenski je trajalo preko dve decenije. Korišćeni su podaci 20-godišnjih uzoraka krvi i drugi podaci više od 400 žena kod kojih je dijagnostikovan rak u periodu od 2 do 7 godina. Ovi uzorci upoređivani su sa podacima grupe žena koje nisu dobile bolest. Naučnici su onda napravili profil za svaku osobu sa podacima za proveru hemijskih promena koje se mogu desiti pre nego što se tumor dojke pojavi.

Lars Ove Dragsted kaže da ova tehnika treba da se usavrši, ali je veliki potencijal za otkrivanje raka dojke mnogo brže nego danas. Pretpostavlja se da će u 2015. godini 231.000 američkih žena biti sa dijagnozom raka dojke, a ovakve metode ranog otkrivanja njima bi veoma koristile i verovatno spasle živote.

Kao zaključak, navodi se da bez obzira na to što test krvi može suočiti žene sa većim rizikom od dobijanje bolesti, to ipak ne mora da znači da će one sigurno dobiti bolest.

Za sada je bitno redovno ići na preglede, razgovarati sa lekarom, redovno raditi mamografiju, kao i preventivu.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/06/Rani-pokazatelj-raka-dojke.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/06/Rani-pokazatelj-raka-dojke-150x150.jpgadminZdravljeDa li test krvi može nekoliko godina ranije pokazati da će žena dobiti rak dojke? Odgovor će uskoro možda biti pozitivan. Tehnika podrazumeva merenje jedinjenja u krvi, ali je još uvek u ranoj fazi. Pomoći će ženama da počnu ranije da se leče, a lekarima da im kažu kako da...