pucalina žuti bagremPucalina Žuti bagrem (Colutea arborescens L.) Ukusna otrovna biljka

Pucalina Žuti bagrem je veoma razgranat listopadni žbun, visok 2-3 m, u kulturi po vrtovima i parkovima i do 4 m. Grane su uspravne, zelene do sivo zelene. Na starijim granama kora se ljušti u vidu svilastih vlakana. Na svetlo zelenim grančicama neparno perasto deljeni listovi, oko 10 cm dugi, spiralno su raspoređeni. Svaki list ima 3-6 pari eliptičnih listića s kratkom bodljom. Cvasti su grozdaste, rastresite, s malim brojem cvetova, obično viseće, s dugačkom cvetnom drškom i nalaze se u pazuhu listova. Cvet je krupan, čašica zvonasta, s 5 kratkih zubaca. Krunični listići su svetlo žute boje. Gornji listić, odnosno zastavica je uspravna, skoro okrugla i crveno mrke boje. Mahune su naduvane, na vrhu šiljate, pergamentne i prozirne, s dugačkom drškom. Svojim izgledom su karakteristične za prepoznavanje ove biljke.

Po čemu se pucalina najlakše prepoznaje
-Veoma razgranat žbun, visok do 3 m sa uspravnim granama.
-Neparno perasto deljeni listovi su spiralno raspoređeni, a svaki listić završava se kratkom bodljom.
-Malobrojni svetlo žuti, zvonasti cvetovi su u rastresitim, visećim grozdastim cvastima, u pazuhu listova.
-Mahune mrke, šiljate, pergamentne i naduvane, s dugačkom drškom, nalaze se na biljci istovremeno s cvetovima. Sitne semenke u mahuni postavljene su u više redova.

Zbog dugog perioda cvetanja, pucalina ima istovremeno cvetove i sasvim zrele plodove. Neke ma-hune ostaju na stablu i do idućeg proleća. Semenke su sitne, tamne i u više redova postavljene u mahuni. Postoji više Colutea – vrsta, ali u Srbiji je rasprostranjena samo jedna vrsta, odnosno C. Arborescens. Raste u svetlim hrastovim
šumama, u šibljacima, šumarcima, na kamenjarima, u šumi cera i sl. Veoma je česta na krečnjačkoj podlozi u šumama hrasta medunca. Predstavlja mediteransku vrstu. Smatra se da su lišće, mahune i semenke otrovni. Biljka nije dovoljno proučena. Prisustvo citizina nije pouzdano utvrđeno. Lišće pucaline, i pored neprijatnog i gorkog ukusa, brste u prirodi koze i ovce. Otud se pucalina od davnina gaji za proizvodnju stočne hrane.
„Lišće žute bagrene ukusa je ljutog i gadnog. U većoj dozi tera na stolicu i može zameniti lišće od sene. Njene mahune takođe teraju na stolicu i mogu da zamene mahune od sene” (S. Petrović). J. Tucakov piše: „List se upotrebljava protiv zatvora. Po 10 g pucaline (mahuna) i sladića se pomeša, prokuva 15 minuta u 300 g vode, ocedi i odjedanput popije”.

Kako dotazi do trovanja i oblici trovanja
Smatra se da su lišće, mahune i semenke otrovni. Biljka nije dovoljno proučena. Mišljenja o prisustvu i količini citizina su podeljena.
Simptomi trovanja citizinom isti kao kod žutilice (Genista tinctoria L).

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/11/pucalina-žuti-bagrem.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/11/pucalina-žuti-bagrem.jpgadminBiljePucalina Žuti bagrem (Colutea arborescens L.) Ukusna otrovna biljka Pucalina Žuti bagrem je veoma razgranat listopadni žbun, visok 2-3 m, u kulturi po vrtovima i parkovima i do 4 m. Grane su uspravne, zelene do sivo zelene. Na starijim granama kora se ljušti u vidu svilastih vlakana. Na svetlo zelenim...