pubertetPubertet je doba polnog sazrevanja. Njegov naziv potiče od latinske reči pubes dlačice na stidnim predelima, koje se javljaju početkom puberteta. Krajem puberteta smatra se pojava menstruacije u devojčica i prva noćna pražnjenja (polucije) u dečaka. Sa završetkom puberteta nije završeno polno sazrevanje, nego je to tek početak razvoja polnih funkcija. Polne funkcije se razvijaju i u adolescenciji, tj. do 18. godine kod devojaka i 21. godine kod mladića, jer se tek tada završavaju fizički i psihički razvoj i rastenje. Ovo je medicinska podela razvoja kod dece i ona se rukovodi uglavnom fizičkim karakteristikama pojedinih perioda. Međutim, ima autora koji
adolescencijom obuhvataju period od detinjstva do pune zrelosti tako da su pretpubertet i pubertet deo adolescencije.

Na pojavu puberteta utiču mnogi faktori: nasleđe, rasna pripadnost, klimatski uslovi, higijenski uslovi života itd., tako da pojava puberteta varira kod raznih naroda, kao i kod istog naroda. Pubertet je još pre 50 godina počinjao u nas oko 17. godine, dok danas u nas pubertet počinje kod devojčica u 11. godini i završava se u 13. godini, a kod dečaka traje od 12. do 14. godine. Razlike u javljanju puberteta kod devojčica i dečaka menjaju ustaljene odnose u rastenju, tako da devojčice u 12. godini dostignu, čak i prestignu u visini svoje vršnjake.

Intenzivno rastenje počinje još u pretpubertetu, tj. od 9. godine i traje u pubertetu, što menja proporcije u rastu, nastaje pojačano lučenje žlezda sa unutrašnjim lučenjem, razvijaju se polni organi i polne funkcije, nastaju promene u duševnom razvoju, što u potpunosti menja lik deteta i njegove reakcije. Nagle promene u pubertetu zaokupljaju pubescenta i njegove roditelje, pogotovo što se ne javljaju kod svih jednako i u isto vreme, pa ih zbog toga nekad ispunjavaju neizvesnošću i strahom. Zato ćemo sve promene u pubertetu bliže upoznati kako bi pubescenti mogli pravilno da shvate svoj razvoj u pubertetu.

Na pojavu puberteta i intenzitet razvoja ima velikog uticaja nasleđe. Nasledne osobine utiču na konstituciju (građu organizma), izgled, sklonosti i druge osobine. Zato se svaki čovek razvija i ponaša različito, tj. svako je jedinka za sebe, pa je i razvoj u pubertetu različit i kod više dece u istoj porodici. Pubertet se ranije javlja u toplim krajevima, to je u vezi sa žlezdama sa unutrašnjim lučenjem. Zatim, imaju veliki uticaj i uslovi života (ishrana, uslovi stanovanja, rada itd.). Sve to čini da su pojava i brzina razvoja u pubertetu različite, što zbunjuje mladog čoveka kad vidi da se njegov drug brže razvija, pa se boji da kod njega nije došlo do poremećaja u razvoju.

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/pubertet.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2013/10/pubertet.jpgadminseks i ljubavpubertetPubertet je doba polnog sazrevanja. Njegov naziv potiče od latinske reči pubes dlačice na stidnim predelima, koje se javljaju početkom puberteta. Krajem puberteta smatra se pojava menstruacije u devojčica i prva noćna pražnjenja (polucije) u dečaka. Sa završetkom puberteta nije završeno polno sazrevanje, nego je to tek početak razvoja...