kanarinacAko nikada niste imali kućnog ljubimca, a sada to želite, ptice su odličan izbor da naviknete na obavezu,jer ne zahtevaju mnogo vremena i pažnje, a veselo su društvo.

Postoji nekoliko vrsta ptica savršenih za ljude koji nikada nisu imali životinje u kući.To su zeba, kanarinac i tigrica. Pre nego što odlučite koju ćete kupiti, raspitajte se o vrsti koja vam se dopada: kakvi uslovi za život su joj neophodni, čime se hrani, kako treba da se ponašate prema njoj…

Zeba

Idealna je za prvog ljubimca, jer će vas uveseljavati divnom pesmom (ako ih ku pujete zbog toga, birajte mužjaka, jer lepše pavaju od ženki), lepo izgleda i lako je brinuti o njoj. Preporučuje se da se zebe čuvaju u paru, jer vole društvo svoje vrste. Ne vole da ih ljudi maze niti da ih uzimaju i drže u ruci. Zeba je ljubimac za slušanje i gledanje, a ne za druženje. Brzo se prilagođava novim uslovima života i lako se hrani. Potrebno je samo da joj se svakog dana sipa sveza vodaj malo zrnevlja, a povremeno joj treba dati i minerale i vitamine.

Tigrica

Cvrkutavi mali papagaj, za razliku od ostalih papagaja, nije zahtevan. Razigraniji je i društveniji od kanarinca i zebe, a ne zahteva mnogo brige da bi bio zdrav i srećan, jer je izdržljiv. Brzo ćete zadobiti poverenje tigrice, pa će vam rado stati na prst ili rame. Nemojte da se iznenadite ako je vidite kako šeta po podu, stolu ili ormaru, jer voli to da radi. U kavezu može da živi u društvu, kako sa svojom vrstom, tako i sa drugim malim pticama. Ako je držite u dnevnoj sobi, može da nauči i da izgovara po neku reč, jer je komunikativna i oponaša vaš govor.

Kanarinac

Omiljen je ljubimac među pticama, zbog lepog pevanja i vesele prirode. Kanarinac zahteva malu interakciju sa vlasnikom: potrebno je da mu obezbedite čist i dovoljno veliki kavez, hranu i vodu. Stavite mu igračke u kavez, jer jako voli da se igra, kao i kadicu sa mlakom vodom 2-3 puta nedeljno, on voli i da se kupa. To će mu biti dovoljno da zabavlja sam sebe, i bez vašeg društva. Zato je odličan ljubimac za decu koja ne vole obaveze i ljude koji su po čitav dan van kuće, a vole da imaju lepog kućnog ljubimca.

Redovno čistite kavez

Kupite svom ljubimcu najveći kavez koji možete da priuštite, čak i kada je reč o maloj ptici, kako bi se u njemu osećala slobodno. Jednom nedeljno kavez treba očistiti i oprati sve posude i igračke u njemu, a jednom mesečno ga treba dezinfikovati. Ljubimca vratite u kavez tek kada se sve potpuno osuši. Obezbedite svojoj ptici i igračke, kako joj ne bi bilo dosadno: ogledalca, ljuljašku, merdevine, zvončiće… One treba da odgovaraju veličini i vrsti ptice.

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/03/kanarinac.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/03/kanarinac-300x216.jpgadminKućni ljubimciAko nikada niste imali kućnog ljubimca, a sada to želite, ptice su odličan izbor da naviknete na obavezu,jer ne zahtevaju mnogo vremena i pažnje, a veselo su društvo. Postoji nekoliko vrsta ptica savršenih za ljude koji nikada nisu imali životinje u kući.To su zeba, kanarinac i tigrica. Pre nego što...