Nesposobnost začeća deteta je razlog neraspoloženja među mnogim parovima, a često se pretvori u uzrok udaljavanja ili razdvajanja. Osećanje promašaja i krivice, i smanjen kvalitet života prate ovakvu situaciju. Postoje mnogi razlozi zbog kojih jedan par ne može da ima dece, a jedan od najhitnijih je izostanak odnosa između vitalnih ciklusa muškaraca i žene.

Odnos je od vitalne važnosti da bi došlo do sjedinjenja između sperme i jajašca: izuzetno kratak period života jajašca zahteva da sperma bude u blizini u određenom trenutku, nakon čega nema mesta oplodnji. Postoji mogućnost da par ima plodna jajašca i spermu, a da i u tom slučaju začeće bude nemoguće. Parovi bez problema sa začećem imaju samo četvrtinu mogućnosti da postignu začeće tokom prvog meseca odnosa bez prezervativa, čak i ako se odnos realizuje tokom najplodnijih dana. Isti ovi parovi imaju samo 85% mogućnosti začeća nakon jednogodišnjih odnosa bez ikakvih mera zaštite. Trudnoću, bez obzira što predstavlja prirodnu posledicu fizičkog sjedinjavanja dvoje ljudi, nije lako postići kada je željena. Tokom jednog istraživanja obavljenog u Centru za kontrolu bolesti u Atlanti na grupi od hiljadu osamsto parova koji su patili od neplodnosti (smatrali su se neplodnim zato što nije dolazilo do začeća uprkos tome što su imali odnose tokom godinu dana bez ikakve zaštite), zaključeno je da je 84% ovih parova moglo da zatrudni na sporadičan način i da su to neki od njih postigli tek nakon deset godina veze. Čak i tako ima parova kojima je potrebno više vremena da postignu začeće, kao i nekih kojima to nikad ne podje za rukom. Faktori koji na to utiču su brojni; naravno da treba voditi računa o učestalosti odnosa, godinama i opštem zdravlju oba partnera. Neki stručnjaci preporučuju parovima koji imaju problema da vode ljubav tri do šest puta nedeljno kako bi postigli začeće. Stariji parovi nisu toliko seksualno aktivni kao mlađi; pored slabijeg zdravlja, to doprinosi da imaju veće teškoće u začeću deteta.

Drugi faktori poput stresa, zagađenja sredine ili nedovoljne dijete ili nepravilne ishrane utiču na plodnost. Svemu tome dodajmo proces starenja, koji u slučaju ženskog reproduktivnog sistema počinje već sa trideset godina. Zbog svega toga, mnogi stručnjaci preporučuju parovima koji pređu ove godine da potraže stručnu pomoć ukoliko ne postignu začeće nakon šest meseci pokušavanja bez ikakvog sredstva za kontracepciju. Iako su muškarci podvrgnuti istim procesima inhibicije plodnosti žene, treba priznati da je ženski reproduktivni sistem mnogo osetljiviji i više je podložan biološkom satu. Za razliku od muškaraca, čija se sperma luči konstantno, žene proizvode plodna jajašca periodično, a ona su u njenim jajnicima od trenutka rođenja. Postoje brojne naučne evidencije koje nam ukazuju da je smanjenje vitalnosti organizma direktno odgovorno za neplodnost ovih jajašaca. Druge promene ženskog reproduktivnog sistema direktno ugrožavaju plodnost. Jedan od njih je nivo estrogena koji cirkulišu. Estrogen je jedan od ženskih hormona; nivo ovog hormona, neophodnog za pospešivanje menstruacije i održavanje trudnoće, počinje da opada već od trideset pete godine.

ZNACI PLODNOSTI

Menstrualni ciklus žene određuje začeće. Dok muškarac može biti plodan bilo kojeg dana u mesecu ili godini, jedna žena sa dobrom plodnošću može da zatrudni tokom trećine menstrualnog ciklusa. Jajašce, počev od trenutka kada napusti jajnik, živi izolovano samo tokom dvanaest ili dvadeset četiri sata. Sperma može da živi do pet dana ukoliko je zaštićena plodnom sluzi žene, tako da može da uđe u vaginu tokom neplodnog perioda i izazove trudnoću nekoliko dana kasnije. Međutim, obično to nije tako jer plodna sluz smanjuje vitalnost sperme, tako da ona obično umire nakon samo četiri sata. Da bi se postiglo začeće, treba obratiti pažnju na znake plodnosti koji se koriste u kontroli nataliteta. Da bismo pospešili začeće, moramo voditi računa
o promenama bazalne temperature, cervikalne sluzi, i položaju i dodiru grlića materice. Neke metode se nisu pokazale efikasnim. Jedna od njih se naziva „metoda ritma” koja je nastala 1930. godine za izračunavanje plodnosti, i pretpostavlja da su ciklusi žene u svakom trenutku redovni, što je pogrešno jer oni mogu da variraju od meseca do meseca. Pogrešna logika metoda ritma doprinela je da reputacija metoda upozoravanja na znake plodnosti bude omalovažena. Međutim, neki sistemi za upozoravanje nam mogu pomoći da znamo koji je idealan trenutak za začeće. Principi su sledeći:

Kontrola bazalne temperature
Bazalna temperatura je verovatno najbliskiji znak plodnosti koji nam pomaže da saznamo trenutak ovulacije pa čak i začeće. Kada hormon progesteron raste nakon ovulacije, temperatura kod žene raste za nekoliko desetina. Ova povišena temperatura traje do pojave menstruacije, trenutka kada počinje da opada. Ukoliko je žena trudna, njena bazalna temperatura će i dalje biti povišena tokom najmanje sedamnaest dana. Isključivo praćenje bazalne temperature i primena kontrole plodnosti ima brojne probleme: bolest, poremećaj sna, neredovno merenje ili u različito vreme, unos alkohola ili obilne večere u kasne noćne sate, može da poremeti rezultate. Veoma je važno meriti temperaturu odmah nakon ustajanja iz kreveta.

Gustoća cervikalne sluzi
Cervikalna sluz kod žene je neophodna za oplodnju i, bez sumnje, predstavlja znak plodnosti od najvećeg značaja sa tačke gledišta lekara; nezgoda je u tome što je njeno posmatranje komplikovano. Kada je sluz kremasta ili suva, sperma je nemoćna da opstane dovoljno vremena da bi došla do jajašca i oplodi ga, jer prirodno kiselkasta sredina vagine ubija spermatozoide (osim toga štiti vaginu od infekcija); suva konzistencija sluzi nije plodna i fizički blokira spermu u prolazu prema jajašcu, koje je smešteno malo više. Kada je cervikalna sluz vlažnija i lepljivija, onda je plodna i hrani i štiti spermu kako bi mogla da opstane čak do pet dana; dakle, plodna sluz bukvalno provodi kroz kanale spermu prema materici i jajovodima. Ukoliko se vodi ljubav pre ovulacije, sperma može da se sakrije u malim kriptama koje postoje pored grlića materice i, zaštićena plodnom sluzi, opstaje do trenutka ovulacije. Slatkasti miris plodne sluzi ukazuje da sadrži glukozu, koja hrani spermu do oplodnje.

Položaj grlića materice
Položaj grlića materice u odnosu na vaginu takođe je znak plodnosti.
Tokom neplodnog perioda, grlić materice je smešten u višem položaju u odnosu na vaginu, njegov otvor je uzan i kada se dodirne ima tvrdu konzistenciju. Kako se plodna faza približava, grlić materice se spušta, postaje mekši i otvara se da bi omogućio ulazak sperme.

Drugi faktori
Upozorenje na znakove plodnosti je pomoć za parove koji žele začeće. Ukoliko žena prestane da pije pilule da bi ostala trudna, moguće je da će joj biti potrebno nekoliko meseci da bi to postigla, jer u tim sluičajevima plodnost ne može da se postigne odmah. Treba imati na umu da plodnost takođe varira tokom različitih godišnjih doba. Broj spermatozoida, gustina i zapremina sperme rastu u proleće (možda otuda proizlazi verovanje da se u proleće budi krv). Kod žena, kvalitet jajašca i sluzokože materice su veći tokom jeseni i zime. Međutim, ove promene tokom godišnjih doba su mnogo raznolikije od drugih znakova, pa zbog toga i manje pouzdane.

loading...

loading...
adminZdravljeNesposobnost začeća deteta je razlog neraspoloženja među mnogim parovima, a često se pretvori u uzrok udaljavanja ili razdvajanja. Osećanje promašaja i krivice, i smanjen kvalitet života prate ovakvu situaciju. Postoje mnogi razlozi zbog kojih jedan par ne može da ima dece, a jedan od najhitnijih je izostanak odnosa između...