Nije svejedno pripremate li hranu u teflonskim, aluminijumskim ili keramičkim šerpama, jer to ne utiče samo na njen ukus već i na naše zdravlje…

Nikako se ne preporučuje pečenje u aluminujumskoj foliji, jer ona pod uticajem visokih temperatura ispušta toksične supstance pravo u hranu

Svakom domu potrebno je dobro kuhinjsko posude. Međutim, mnogi savremeni materijali od kojih se ono pravi vrlo su reaktivni – ispuštaju toksine pravo u hranu. Reaktivnost je tendencija materije da hemijski reaguje s drugom materijom ili sama sa sobom, oslobađajući energiju. Na to utiče temperatura -vruća hrana reaguje mnogo brže nego hladna, a i neke vrste namirnica reaktivnije su od drugih. Kvalitetno posudje pomaže nam da sačuvamo zdravlje i poboljšava ukus onoga što jedemo. Nije jeftino, ali svakako je pametna investicija. Odlučite se za renomirane proizvođače, koji će vam dati odgovore na sva pitanja i obezbediti garanciju na svoje proizvode. Odaberite inertno ili nereaktivno posuđe, poput onog od stakla i keramike. Drugi izbor neka vam bude umereno reaktivno posuđe, a po mogućstvu – izbegavajte ono od visokoreaktivnih materijala. Nabrojaćemo prednosti i mane ovih kategorija.

koje posudje je opasno

IZBEGAVATI

Teflon

Teflon je obloga obično napravljena od hemikalija iz porodice perfluorohemijskih (PFC) jedinjenja, vrlo toksičnih hemikalija. Plastični polimeri iz teflona na temperaturama od 260 do 350 stepeni C ispuštaju otrovne gasove, pa se teflonsko posuđe nikako ne preporučuje za kuvanje. Takođe, lako se grebe, pa se njegove čestice neprimetno mešaju s hranom koja reaguje s metalom ispod obloge – najčešće s aluminijumom.

Aluminijum

Aluminijum je izuzetno toksičan metal – vezuju ga za Alchajmerovu bolest i demenciju. Brzo provodi toplotu, zbog čega se često koristi za pravljenje posuđa, ali vrlo lako ispušta aluminijumske soli, naročito kad se zagreje ili izloži kiselim namirnicama. Neko aluminijumsko posuđe ima jezgro obloženo materijalom bezbednijim za kuvanje, ali ako se on izgrebe, aluminijum postaje reaktivan u dodiru s hranom. Nikako se ne preporučuje pečenje u aluminujumskoj foliji, jer ona pod uticajem visokih temperatura ispušta toksične supstance pravo u hranu. Većina današnjeg aluminijumskog posuđa napravljena je od elektrohemijski anodizovanog aluminijuma – ne lepi se, otporniji je na grebanje, nereaktivan je i dugotrajan. Ako baš morate da kupite posuđe od ovog materijala, izaberite ovu drugu opciju.

Bakar

Posuđe od bakra dobro provodi toplotu i ravnomerno je raspoređuje. Takođe, brzo se zagreva i hladi, što omogućava savršenu kontrolu prilikom pripremanja hrane. Međutim, bakar brzo reaguje u dodiru s namirnicama – naročito s kiselom hranom – ispuštajući jone metala u njih. Velike količine bakra u organizmu mogu prouzrokovati mučninu, povraćanje i dijareju. Neki bakarni tiganji presvučeni su slojem drugog metala, ali s vremenom ovi slojevi pucaju i ljušte se, a bakar se rastvara u hrani.

MANJE ŠTETNO

Nerđajući čelik (inox)

Nerđajući čelik ne reaguje pri dodiru s hranom i ne menja ukus jela. Može se zagrevati do visokih temperatura, a unutrašnja površina ne sadrži kancerogene materije. Međutim, česta upotreba azbrazivnih materijala ili žice za ribanje može mu izgrebati površinu i uzrokovati oslobađanja malih količina hroma i nikla, koji onda dospevaju u hranu. Za mnoge, posuđe od nerđajućeg čelika univerzalan je izbor. Lonci s debljim dnom, ojačani tiganji ili posuđe od hirurškog čelika koštace više, ali trajaće duže. Posudi od nerđajućeg čelika potrebno je malo masti ili tečnosti da se hrana ne bi lepila za njega. U njemu ne treba pripremati kisele namirnice, naročito one koje se kuvaju polako, duže vreme.

Liveno gvožđe

Liveno gvožđe ravnomerno se zagreva pri kuvanju, te odlično zadržava toplotu. Posuđe od livenog gvozda prilično je teško, a odlično je za palačinke, pogačice i krčkanje povrća, ali ne i za tečnu ili kiselu hranu, koja reaguje u dodiru s jonima gvozda. Tiganji koji još nisu dobili patinu – reaktivniji su: ispuštaju u hranu malu količinu gvožđa, minerala koji je od vitalnog značaja. Međutim, mnogim ljudima nije potrebno dodatno gvožđe -naše telo ga prirodno ne eliminiše, pa se ono može nataložiti do toksičnih nivoa. Takođe, posuđe od livenog gvozda može zarđati, a u tom slučaju odmah treba prestati s njegovom upotrebom.

NAJZDRAVIJE VARIJANTE

Emajlirano posuđe

Emajl je staklo tehnološkim postupkom prilepljeno uz metal. Emajlirana površina lako se čisti, a pogodna je i za mašinu za sudove. Posuđe od emajliranog livenog gvožđa ne ispušta gvožđe u namirnice. Upotrebljava se i za kuvanje i za pečenje, odlično raspoređuje i zadržava toplotu i ne reaguje s kiselim namirnicama. Tiganji se ne moraju patinirati, a hrana se neće lepiti ako je unutrašnjost posuđa fino ispolirana. Emajlirani finiš može biti zahtevan za održavanje: metalni pribor će ga izgrebati, a pri ekstremnim promenama temperature – izgubiće boju i sjaj. Posude presvučeno jeftinim, tankim emajlom brzo se haba i na njemu se prave fleke. Takav emajl može i popucati, a metal ispod emajliranog sloja reagovaće u dodiru s hranom. Ovo posuđe je skupo, ali se zaista isplati – ako se pravilno održava, može trajati generacijama.

Staklo

Stakleno posude ne apsorbuje mirise ni ukuse i ne reaguje s hranom koju spravljate – inertno je, netoksično i potpuno bezbedno. Za pečenje uvek koristite vatrostalno – ojačano staklo. Nakon što se hrana ohladi, može se u staklenom posudu odložiti u frižider. Stakleno posuđe je teško i lako se razbija. Ako nije dobro nauljeno, hrana se može zalepiti za njega. Izlaganje ekstremnim temperaturnim razlikama može delovati na njega kao šok: ako se hladna tečnost sipa u vrelo stakleno posude, ono će se raspasti u paramparčad. Neki proizvođači koriste olovo pri pravljenju jeftinog staklenog posuđa, pa se pre kupovine obavezno dobro raspitajte o tome.

Keramika

Visokokvalitetno keramičko posuđe potpuno je nereaktivno i netoksično. Dosledno zadržava toplotu, a obično se koristi za pečenje ili dugo ukuvavanje hrane. Keramika je prilično izdržljiva, a može se prati i u mašini za sudove. Površine ne rđaju i ne zahtevaju specijalno premazivanje. Uz keramičko posuđe može se koristiti bilo koji
pribor, a pogodno je i za čuvanje hrane u frižideru, pa čak i u zamrzivaču. Keramičko posude skuplje je od većine ostalih vrsta. Neki manje kvalitetni keramički premazi mogu sadržati olovo ili kadmijum, koji će iscuriti u hranu kad se posuđe izliže ili izgrebe. Vrlo je lepo, ali je krto i lako se lomi, pa morate biti pažljivi kad rukujete njime.

Grnčarija

Visokokvalitetna grnčarija potpuno je netoksična, ne upija mirise, a može trajati večno ako se dobro održava. Zagreva se vrlo ravnomerno, a nakon nekoliko korišćenja dobija lepu patinu koja se ne lepi. Poput livenog gvožđa, grnčariju ne treba prati deterdžentom, ali možete je strugati, brisati ili ispirati vodom. Ovo posude je teško i može se lako razbiti ili pući. Takođe, među najskupljim je tipovima posuđa.

Silikon

Silikon je jedini nereaktivni neprianjajući materijal. To je sintetička guma od koje se proizvode tepsije za pečenje, kalupi za mafine, lopatice za kuvanje, oklagije itd. Silikonsko posuđe otporno je na toplotu do 220 stepeni C. Ako se temperatura prekorači, počinje se topiti, ali ne ispušta toksična isparenja. Fleksibilno je, lako za čišćenje i može se direktno iz rerne staviti u frižider ili zamrzivač.

OPASNA PLASTIKA
Polivinil-hlorid iz plastike ispušta toksin DEAH, koji razorno utiče na rad hormona. Takođe, ona sadrži ftalate, koji se akumuliraju u tkivima i štete radu jetre i pluća, a kod životinja – radu reproduktivnih organa. Reaktivnost plastike zavisi od njene strukture – ako je mekša i fleksibilnija, reaktivnost joj je veća. Izlučivanje ftalata iz plastike u hranu povećava se pod mehaničkim uticajem (savijanje, pritisak, žvakanje), te pod uticajem rastvarača (mast, ulje) i visokih temperatura (iznad 30 stepeni C).

loading...

loading...
https://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/12/koje-posudje-je-opasno.jpghttps://sanportal.info/wp-content/uploads/2015/12/koje-posudje-je-opasno-150x150.jpgadminDijete i ishranaNije svejedno pripremate li hranu u teflonskim, aluminijumskim ili keramičkim šerpama, jer to ne utiče samo na njen ukus već i na naše zdravlje... Nikako se ne preporučuje pečenje u aluminujumskoj foliji, jer ona pod uticajem visokih temperatura ispušta toksične supstance pravo u hranu Svakom domu potrebno je dobro kuhinjsko posude....